65 000 har skrevet under på at landslagsspissen ikke skal spille for klubben igjen

Ched Evans er en voldtektsdømt målmaskin.

<strong>KONTROVERSIELL:</strong> Walisiske Ched Evans er en målmaskin, men er omstridt utenfor fotballbanen. Her er han i duell med stjernen Arjen Robben. Foto: AP Photo/Fred Ernst)
KONTROVERSIELL: Walisiske Ched Evans er en målmaskin, men er omstridt utenfor fotballbanen. Her er han i duell med stjernen Arjen Robben. Foto: AP Photo/Fred Ernst) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Han var 23 år og landslagsspiller for Wales. Han var toppscorer i League One med Sheffield United, med oppsiktsvekkende 29 ligamål på 36 kamper.

Så havnet Ched Evans i fengsel. Han ble dømt for voldtekt i mai 2012 og startet soningen tre måneder etter.

- Alle i supporterklubben syntes voldtektssaken med Ched Evans var en trist sak som vi skulle vært foruten, sier Tommas Sætre, leder i supporterklubben Scandinavian Blades, til Dagbladet

Mobilfilming En aprilkveld året før var Evans og en tidligere lagkamerat fra juniortida Manchester City på byen i Rhyl nord i Wales. Kvelden endte på et hotellrom.

De var to gutter og ei jente på 19 år, inne på rommet. Utenfor hotellvinduet sto kompiser og filmet med mobiler, fikk retten høre.

Tenåringen var overstadig beruset og husket lite. Evans voldtok henne den natta, mente dommerne da saken kom opp. Kameraten var den som tok henne med til hotellet, før han sms-et Evans en invitasjon.

Guttas versjon er at jenta ble spurt og sa ja til begge to. Bare kameraten ble frikjent i retten.

Slippes ut Evans hevdet sin uskyld, det gjør han fortsatt. Han ble ikke trodd. I august 2012 fikk han fem års fengsel for voldtekten, og han sitter fortsatt i Wymott-fengselet i Lancashire.

Denne måneden slippes han ut av fengselet, etter bare to og et halvt år bak murene. Da står Sheffield United klare med en lukrativ proffkontrakt. Det har klubbens supportere fått opplyst fra høyeste hold.

- De fleste av supporterklubbens medlemmer ønsker at Evans skal få sjansen til å gjenoppta sitt yrke når han har sonet sin straff. Vi synes ikke det er Sheffield Uniteds oppgave å ilegge ham en tilleggsstraff utover det de engelske domstolene har ment har vært riktig. Vi har forståelse for at noen føler hans eventuelle retur er problematisk, sier Sætre.

- Fra et rent sportslig synspunkt vil Ched Evans tilbake i samme form som før fengslingen være en klar forsterkning for Sheffield United, sier den norske supporterlederen.

<strong>TOPPSCORER:</strong> Ched Evans (t.v) var en knallsuksess på Bramall Lane, og ble toppscorer samme året som han ble etterforsket for voldtekten. Foto: AFP /GLYN KIRK / NTB SCANPIX
TOPPSCORER: Ched Evans (t.v) var en knallsuksess på Bramall Lane, og ble toppscorer samme året som han ble etterforsket for voldtekten. Foto: AFP /GLYN KIRK / NTB SCANPIX Vis mer

Ei lokalavis i Yorkshire skriver at klubbledelsen har holdt kontakten med sin tidligere toppscorer hele tida, med fengelsbesøk fra folk i ledende stillinger.

- Jeg har fått beskjed om at det stemmer. Det sies at han kommer tilbake, sa den britiske supporterlederen Alan Smith i august.

Opprop på nett Opplysningene om at klubben ivrer etter å resignere den voldtektsdømte mannen ryster mange. I april ble det satt i gang et opprop mot klubbens planer.

Fram til i dag har hele 65 000 mennesker undertegnet på nettopproppet «Nekt Ched Evans bli Sheffield United-spiler igjen». Jean Hatchet er pseudonymet på kvinnen som startet oppropet, da det allerede i vår ble spekulert at Evans ville gå rett fra fengsel til United-trening.

- Bare å vurdere å la han spille for samme klubb igjen er en grov fornærmelse mot kvinnen som ble voldtatt, og alle som er i samme og har lidd i hendene på en voldtektsmann.

Den mannlige Blades-supporterlederen ser det ikke på samme måte. Det mistenkes at mange underskrifter kommer fra fans av byrivalen Sheffield Wednesday.

- De fleste supportere synes det er bra at han kommer hit igjen, med tanke på hva han har gjort for oss før. Han har sonet sin straff, synes jeg, sier Smith.

Ettertraktet spiss Han tror en annen klubb vil gi Evans kontrakt, dersom Sheffield United ikke rasker på.

- Det vil vi komme til å angre på.

Styreformann Jim Phipps sier styrets oppgave er å finne ut om det skader klubbens merkevare å la Evans ta på seg den rødhvite, stripete trøya igjen.

- Det er ikke tatt noen avgjørelse, sier Phipps til Sheffield-avisa The Star.

FAKTA

Navn: Chedwyn Michael «Ched» Evans
Født: 28. desember 1988 i St. Asaph, Wales.
Posisjon: Spiss
Karriere:
Manchester City 2007-2009: 16 kamper/1 mål
Norwich (lån): 28/10
Sheffield United 2009-2012: 103 42
A-landskamper og -mål: 13/1 (13/13 på U21)
• Aktuell: Ferdigsonet voldtektsdom i oktober.

Sheffield United betalte mer enn 30 millioner kroner for Evans i 2009, han er den nest dyreste spilleren i klubbens 125-årige historie

Vanskelig sak - Vi vet at han løslates snart og har gitt uttalelser om dette før. Da har vi sagt lite, fordi vi ikke er klare til å ta opp dette. Vi erkjenner at dette er en vanskelig sak. og vi pusler fortsatt med den, sier Phipps.

Natasha Massey er Evans' kjæreste, hun har stått ham bi gjennom hele saken, fra før kvelden i Rhyl og fram til i dag. Hun er helt klar på hva som skal skje framover.

- Han er en profesjonell fotballspiller, og han vil bare gå på banen og score mål. Jeg synes at han skal få lov til det, sier Natasha Massey.

Nye bevis? Hun betrakter det Evans gjorde med 19-åringen for tre år siden som utroskap, ikke noe annet. Nå ønsker hun Evans i arbeid, med et familieliv å se fram til.

- Hvis han var en byggmester eller en bankmann, så ville vi ikke hatt denne samtalen, sier Evans kjæreste til The Mirror.

Spissen med 13 mål på 13 U21-kamper for Wales kjemper fortsatt for å bli frikjent i saken. Han kan tidligst få opp saken igjen i 2017, skriver Yorkshire Post.

Også kjærestens pappa, Karl, støtter svigersønnens kamp for frikjennelse.

- Vi har nye bevis nå, ting som ikke var tilgjengelig da han var dømt eller da anken ble avvist. Jeg er trygg på at Ched blir renvasket, sier han til lokalavisa The Star.

Navngitt og hetset Det hører til historien at kvinnen som anmeldte Evans for voldtekt er blitt navngitt og hetset på det groveste i sosiale medier. Saken ble anmeldt til politiet i Nord-Wales, fordi britisk rett gir alle voldtektsofre livsvarig anonymitet.

På samme tid etter dommen omtalte likevel en av Evans lagkamerater 19-åringen som en «pengegrisk liten hore» på Twitter.

Jentas familie uttalte da at hun var traumatisert, sjokkert og ytterst rystet over å ha blitt identifisert i saken. Søsteren mener hetsen kom på grunn av Evans popularitet som spiller, han ble stemt inn på årets lag i League One før saken kom opp.

<strong>PREMIER LEAGUE-DEBUT I 2008:</strong> Ched Evans gikk gradene fra u-lag til a-lag i Manchester City, sammen med blant annet Liverpool-stjernern Daniel Sturridge. Da City ble kjøpt opp og begynte å handle inn superstjerner ble den unge waliseren solgt. Foto: REUTERS/Nigel Roddis / NTB SCANPIX
PREMIER LEAGUE-DEBUT I 2008: Ched Evans gikk gradene fra u-lag til a-lag i Manchester City, sammen med blant annet Liverpool-stjernern Daniel Sturridge. Da City ble kjøpt opp og begynte å handle inn superstjerner ble den unge waliseren solgt. Foto: REUTERS/Nigel Roddis / NTB SCANPIX Vis mer

- Folk gjør dette bare fordi han er en fotballspiller. Jeg synes det er motbydelig, og hele familien er sjokkert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer