Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

...

Spent Øvrebø dømmer United - Roma i kveld.

(Dagbladet.no): For en snau måned siden dømte Tom Henning Øvrebø åttendedelsfinalen mellom Inter og Liverpool.

UEFA har åpenbart latt seg imponere - for i kveld dømmer nordmannen kvartfinalereturen mellom Manchester United og Roma på Old Trafford.

- Jeg er spent, men på en positiv måte. Det er stor oppmerksomhet rundt kampen og den er viktig for begge lag. Du blir litt ekstra tent og fokusert, og kanskje hever vi oss litt i forhold til en annen type kamp, sier Øvrebø til Dagbladet.no.

- Du blir aldri nervøs?

- Nei, jeg blir sjeldent nervøs. Først og fremst fordi jeg synes det er veldig artig, og fordi jeg ikke går rundt og tenker på hva som kan gå gærent, forklarer den erfarne dommeren.

Noe annet enn Tippeligaen

I helga dømte Nordstrand-dommeren Aalesund-Brann på Color Line Stadion.

Med all respekt for entusiastiske sunnmøringer: Kontrasten til 75 000 tilskuere på Old Trafford er ikke ubetydelig. For ikke å snakke om spillerne ute på banen.

image: ...

De som har sett Wayne Rooney i aksjon vet at han sjeldent bruker innestemmen når han snakker med dommeren.

Men Øvrebø opplever sjeldent å bli skjelt ut når han dømmer internasjonalt.

- Spillere på det nivået er veldig profesjonelle, du får sjelden skyllebøtter. Det handler gjerne om spontanytringer. De har heller fokus på sine egne oppgaver, og er mer opptatt av sine ting enn av oss.

- Er spillerne i Tippeligaen i mindre grad opptatt av egne oppgaver?

- Jeg tror det går mye på kjennskap. Hvis RBK og Brann spiller internasjonalt, tror jeg de oppfører seg på en litt annen måte, fordi de ikke har den kjennskapen til dommeren som de har i Norge. Hjemme tillater vi oss litt mer fra begge sider og har litt løsere snipp. Engelske lag reagerer sikkert annerledes mot dommere i Premier League enn de gjør i Champions League, mener Øvrebø.

Likt for Ijeh og Rooney

I fjor fikk Peter Ijeh rødt kort for å ha sagt «fuck off» gjentatte ganger til Øvrebø.

For å trekke fram Rooney igjen - du trenger ikke være leppeleser for å skjønne hva han ofte sier til dommerne i Premier League.

image: ...

Så hva gjør Øvrebø dersom Rooney oppfører seg som Ijeh gjorde på Åråsen i fjor - er toleransen høyere denne gangen?

- Toleransen er den samme, det går mer på form enn på innhold. Jeg er blitt kalt mye rart ute og hjemme. Så lenge bare jeg og spilleren hører det kan jeg ta imot en melding her og der. Men viser spilleren for hele stadion at du er en stor dust, da må det sanksjoneres. Linja er den samme nasjonalt og internasjonalt, uavhengig av hva spilleren heter, enten det er Tippeligaen eller Champions League.

- Er det et ekstra kick å dømme noen av verdens beste fotballspillere?

- På forhånd tenker du kanskje på at du skal dømme lag du vanligvis bare leser om i avisa. Men når kampen er i gang er du så fokusert og tilstede i kampen, det er ikke sånn at du tenker «jøss, der løper han». Skulle jeg løpt rundt og bedt om autografer, kunne jeg ikke skjøttet oppgaven. Det nytter ikke å tenke på hvor mye de tjener og hvor kjente de er. Vi dommere lever i en boble i 2 x 45 minutter, sier Øvrebø.

Sir Alex Ferguson har ikke forsøkt å legge noe press på dommeren foran kveldens kvartfinale, slik han jevnlig blir beskyldt for å gjøre i Premier League.

Som regel når han ber kamplederne beskytte spillerne hans bedre, og i særdeleshet Cristiano Ronaldo.

- Hva tenker du om du sånne utspill fra managere?

- Jeg tenker at det ikke er så mye av det i Champions League, det er mer i Premier League. Han har jo rett i at vi skal beskytte spillerne. Ikke bare Ronaldo, men alle sammen. Jeg har ikke noe fokus på enkeltspillere, avslutter Øvrebø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media