I LØNNSTOPPEN: Chelsea har det høyeste lønnsnivået i engelsk fotball, men Manchester City har tilsynelatende tatt opp jakten.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jed Leicester
I LØNNSTOPPEN: Chelsea har det høyeste lønnsnivået i engelsk fotball, men Manchester City har tilsynelatende tatt opp jakten.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jed LeicesterVis mer

67 av 100 Premier League-kroner ble brukt til lønn

Nå slår revisorene slår alarm.

||| (Dagbladet): Lønnsgaloppen i engelsk Premier League truer klubbenes stabilitet, mener revisjonsselskapet Deloitte etter en gjennomgang av lønnsnivået i toppfotballen på øya.

Ifølge selskapet brukte Premier League-klubbene i snitt 67 prosent av inntektene sine på å betale spillerne forrige sesong, mot 58-63 prosent det siste tiåret.

- For hver hundrelapp som kommer inn i klubbene, går 67 pund ut i lønn. Det er for mye, sier Deloittes fotballfinans-redaktør Dan Jones, ifølge BBC.

- Resultatet er at marginen for fortjeneste er nesten ikke-eksisterende, sier Jones.

City øker mest
Chelsea topper lønnslista i England som de har gjort de siste årene, og Roman Abramovitsj og co brukte drøyt 1,6 milliarder norske kroner på å betale spillerne i 2008-2009.

Til sammenlikning brukte Manchester United nest mest, knappe 1,2 milliarder.

Størst økning fra året før har naturlig nok nyrike Manchester City, som betalte rundt 50 prosent mer i lønn i fjor enn de gjorde i sesongen 2007-2008.

Sett under ett har lønnsutgiftene økt med 11 prosent til rundt 12,6 milliarder, en tosifret prosentøkning for tredje året på rad, og de totale lønnsutgiftene har økt med 55 prosent de siste tre årene.

Det bekymrer ekspertene.

- Lønnsveksten er vanskelig å bremse, ettersom mange spillere er på tre- og fireårskontrakter, sier Dan Jones.

- Men man er nødt til å stramme inn med tanke på den fallende lønnsomheten i klubbene, sier Jones.

Gjelda øker, overskuddet minker
For heller ikke på inntektssiden er det bare hyggelig lesning i Premier League-regnskapene.

Den totale inntektsøkningen lå på rundt tre prosent i den engelske toppserien i 2008/2009, men samtidig ble driftsoverskuddet i klubbene halvert til det laveste nivået på nesten ti år.

Bare 10 av 20 toppklubber kunne vise til driftsoverskudd i fjor, mens den samlede nettogjelden økte med nesten en milliard norske kroner.

Nesten to tredjedeler av den totale gjelda, mer enn 18 milliarder, tilhører de tidligere topp fire-klubbene Arsenal, Chelsea, Liverpool og Manchester United. Merk imidlertid at Roman Abramovitsj omgjorde sitt rentefrie lån til Chelsea til egenkapital i 2009, og med det slettet Chelseas del av denne gjelda.

Uefa slo nylig alarm i en ny rapport om gjeldsnivået i europeisk fotball, og spesielt i britisk, som forbundet anslo skylder omlag 32 milliarder kroner tilsammen.

Summen er hele 56 prosent av all fotballgjeld i 732 europeiske klubber. Altså skylder lagene i England mer enn de spanske, franske, italienske - og norske - toppklubbene totalt.