Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

67 nasjoner har bedre scoringsrekord enn Norge

Hvorfor er det sånn?

GAMMEL REKORD: Norske spillere har levert bedre internasjonale prestasjoner de siste 30 år enn i noen annen periode, men fortsatt står Jørgen Juves 77 år gamle landslagsrekord fjellstøtt. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
GAMMEL REKORD: Norske spillere har levert bedre internasjonale prestasjoner de siste 30 år enn i noen annen periode, men fortsatt står Jørgen Juves 77 år gamle landslagsrekord fjellstøtt. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

BAKU (Dagbladet): Med et av Europas yngste landslag er det vrient å pålegge dagens spillere forventninger om at de skal knerte Jørgen Juves 77 år gamle rekord. Den tidligere Lyn-spissen scoret 33 mål for Norge i åra 1928-1937. Ingen har scoret flere ganger for norsk fotballs flaggskip.

Juves statistikk er oppsiktsvekkende god - han puttet sine 33 på 45 landskamper. Men hvis vi studerer landslagets historiske toppscorerliste videre, er det andre ting som er omtrent like oppsiktsvekkende:

Hvorfor har ingen av nasjonens spisshåp de siste 30 åra vært i nærheten av å true Juve?

Malta slår Norge Dagbladet har sett på andre nasjoners målrekord, og Norge kommer ikke særlig godt ut. Alle nasjonene landslaget har møtt i høst har en toppscorerlegende med flere landslagsmål enn Jørgen Juve. Det inkluderer en miniputt som Malta (Michael Mifsud har 39 mål for middelhavsøya som svært sjelden vinner fotballkamper) og en ung nasjon som Estland (Andres Oper har 38 scoringer).

Landslagsspiss Håvard Nielsen sliter med å forklare hvorfor gode klubbspisser som John Carew (24 mål), Ole Gunnar Solskjær (23), Tore André Flo (23) og Steffen Iversen (21) ikke er kommet nærmere Juves rekord.

- Jeg har egentlig ikke noe godt svar på det, for vi snakker jo om spisser som har vist i klubbene at de kan score mye mål. Hvorfor det ikke er blitt like mye for landslaget har jeg ikke noe veldig godt svar på, sier Nielsen.

- Det har kanskje vært sånn at vi ikke har spilt med ordentlige reine spisser - av den typen for eksempel Vidar Örn Kjartansson har vært i Vålerenga i år. Han har vært ren spiss, og bare det. Mens jeg for min del har spilt litt forskjellig. I Red Bull Salzburg var jeg bare kant, mens jeg i Eintracht Braunschweig har vært både offensiv midtbane, hengende spiss og rein spiss. Det blir sånn at du ikke får rendyrket spissrollen helt slik at du blir en skikkelig målscorer, sier Nielsen.

Mål annen hver kamp - Hva er et godt scoringssnitt for en ekte målscorer?

- Godt spørsmål. Jeg tenker at en effektiv spiss bør stå med fire-fem mål på ti kamper. Opp mot ett mål annen hver kamp vil jeg si er bra. Klarer du å holde det i det lange løp, bør du være fornøyd. Så kan du selvsagt ha en god periode hvor du er oppe i seks-sju mål på ti kamper, mens du noen ganger må ned i to-tre mål. Men litt under et mål annen hver kamp er ålreit, synes jeg.

• Aserbajdsjan-Norge spilles søndag kveld klokka 18.00. Kampen vises på Max.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling