I ALLE DAGER: Chile har et av verdens beste landslag, men at de skulle slå selveste Mexico hele 7-0 i går, var forbausende. Foto: John Hefti-USA TODAY Sports
I ALLE DAGER: Chile har et av verdens beste landslag, men at de skulle slå selveste Mexico hele 7-0 i går, var forbausende. Foto: John Hefti-USA TODAY SportsVis mer

7-0-resultatet ingen forstår: - En skandale. Hva var det som skjedde?

Mexico hadde ikke sluppet inn sju mål i én og samme kamp siden 1928. Mot Chile skjedde det utrolige. Nå beklager landslagssjefen på vegne av nasjonen.

Chile - Mexico 7-0 (2-0)

(Dagbladet): For to år siden måtte fotballverden gni seg i øynene. En av historiens villeste kamper fant sted da Tyskland slo Brasil 7-1 i VM-semifinalen på brasilianerenes hjemmebane.

Når man ser kampene i fotball-EM, hvor nesten alle har vært jevne, med få scoringer og spenning til siste slutt, virker det helt fjernt å oppleve et lignende resultat i sluttspillet av et mesterskapet igjen.

Det skal jo ikke skje. Men det skjedde i kvartfinalen i Copa América, altså det søramerikanske fotballmesterskapet for landslag som tilhører Confederación Sudamericana de Fútbol, i tillegg til et fåtall andre inviterte landslag, deriblant Mexico.

Tro ikke at kvaliteten er noe lavere der enn i EM. FIFA-rankingen forteller heller det motsatte. Argentina topper rankingen med Colombia på tredjeplass, Chile på femteplass, Brasil på sjuendeplass og Uruguay på niendeplass.

Faktisk er det annethvert europeisk og søramerikansk lag på FIFA-rankingen. Belgia (2), Tyskland (4), Spania (6), Portugal (8) og Østerrike (10) er lagene som har plassert seg mellom søramerikanerne. Norge ligger på 51. plass.

JAKTER NYTT TROFÉ: Chiles landslag er i storslag, slo Mexico 7-0 og er favoritter til å vinne Copa America for andre gang på rad. Foto: NTB Scanpix
JAKTER NYTT TROFÉ: Chiles landslag er i storslag, slo Mexico 7-0 og er favoritter til å vinne Copa America for andre gang på rad. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hva var det som skjedde?

På en solid 16. plass ligger Mexico. I kvartfinalen mot Chile i går var imidlertid klasseforskjellen så stor at at man skulle tro at Mexico var en lilleputtnasjon.

Det er de ikke.

Men Javier «Chicharito» Hernández og hans lagkamerater ble likevel ydmyket på det groveste i kvartfinalen. Etter en relativt normal start på kampen og 2-0 til pause, tok det fullstendig av i 2. omgangen. Til slutt vant Chile sjokkerende nok 7-0.

- Hva var det som skjedde? Hvordan er det mulig? lyder omkvedet i meksikanske og sosiale medier.

- En skam og en skandale

Den meksikanske leiren hadde ikke noe annet valg enn å legge seg langflat.

- Jeg må bare si unnskyld. Jeg beklager til alle våre supportere. Dette er en skam og en skandale. Det skal ikke være mulig å tape 7-0, freste Mexico-trener Juan Carlos Osorio etter kampen ifølge La Jornada.

Forrige gang Mexico slapp inn sju mål i en kamp var i 1-7-tapet mot Spania i 1928. Nå er den skrekkelige rekorden slått. I Mexico er landet langt nede, nesten i samme grad som Brasil etter 1-7-tapet mot Tyskland i VM på hjemmebane for to år siden.

FORTVILELSE: Mexico-supporterne hadde store forventninger, men fikk en sjelden skuffelse i kvartfinalen mot Chile. Foto: NTB Scanpix
FORTVILELSE: Mexico-supporterne hadde store forventninger, men fikk en sjelden skuffelse i kvartfinalen mot Chile. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er bare trist. Alt som kunne gå galt, gikk galt, oppsummerer Osorio.

Chile er derimot i ekstase og er favoritter til å løfte pokalen akkurat som i fjor. I semifinalen møter de Colombia.

De utrolige tallene for Chile-helten

Arsenal-stjerna Alexis Sánchez er Chiles største profil og gjorde en god kamp mot Mexico med ett mål og to assist, men havnet likevel i skyggen av lagkamerat Eduardo Vargas. Hoffenheim-spilleren banket inn hele fire mål mot Mexico.

Det er oppsiktsvekkende for en spiller som scoret to mål på 24 seriekamper i Tyskland denne sesongen.

Vargas var heller ingen kjempesuksess da han prøvde seg i QPR og engelsk fotball med fire mål på 21 kamper. I Napoli ble det ingen mål på 19 opptredener. For Valencia scoret Vargas tre ganger på 17 kamper.

Andre tider: Mexico imponerte i VM i Brasil. Da var det spesielt keeperen som ble den nasjonale folkehelten. Nå er det nok roligere stemning, etter det gigantiske tapet mot Chile. Video: SNTV Vis mer

For Chile har Vargas derimot banket inn imponerende 31 mål på 58 landskamper. Det er et landslagssnitt som er enda bedre enn superstjernene Lionel Messi (54 mål på 111 landskamper) og Cristiano Ronaldo (58 mål på 128 landskamper).

Edson Puch scoret de to siste målene i 7-0-seieren. Puch spiller til daglig i Mexico for Necaxa og kan glise når han møter klubbkollegene igjen etter sommeren, hvis han i det hele tatt tør å returnere.