7 kan ta OL-gull

RÆLINGEN (Dagbladet): Trond Jøran Pedersen tror sju norske hoppere kan vinne OL-gull etter at han denne uka brukte makta si og overtok trenerjobben for medaljehåpene.

Dagbladet møtte landslagssjef Trond Jøran Pedersen hjemme rundt kjøkkenbordet etter at han denne uka tok over treneransvaret for de beste hopperne under hoppsamlingen på Lillehammer. Slik oppsummerer han sesongåpningen: - Vi har aldri vært dårligere så lenge jeg har vært sjef. Hopperne ble før årets sesong fordelt i fem geografiske grupper med fem trenere (Kollenhopp/Ken Roar Elverum, Trønderhopp/Jan Henrik Trøen, Hedmarkhopp/Jan Henning Skaret, Buskerudhopp/Geir Ødegård og NTG Lillehammer/Ketil Strandbråten. Pedersen mener nå det er lov å spørre om den nye landslags-modellen har slått feil. - Har modellen gitt for lite stimulanse til de etablerte hopperne som har blitt stimulert kraftigst tidligere? spør han. Hoppernes skrytebok for 1997-98 sesongen er foreløpig blank. Men skal vi tro Pedersen behøves det ikke å flytte fjell for å snu nedturen.

Sju gullhåp

Med riktig stimulering - fra riktige folk (les: han sjøl) - tror Pedersen disse sju har potensial til å vinne gull i OL: Espen Bredesen, Tommy Ingebrigtsen, Kristian Brenden, Lasse Ottesen, Sturle Holseter, Roar Ljøkelsøy og Håvard Lie. Etter at snøen skjulte plasten i bakkene har alle sju stort sett ramlet ned på kulen. Men som Pedersen påpeker: - Veldig få har vunnet fra posisjon. Mange ganger har de som ligger litt bak, kommet opp og vunnet. - Jeg skal forsøke å tilføre en felles vinnervilje i laget. Det er laget som skaper vinneren, sier han.

Ikke egne valg

Trond Jøran Pedersen plukket aldri ut trenerne for de fem gruppene. - Det gjorde teamene sjøl, opplyser han. Pedersen har derfor brukt mesteparten av tida si på opplæring. - Jeg har trent trenerne. Kanskje burde jeg sjøl valgt de folka jeg skulle samarbeide med, sier han. Ikke fordi han mener de nåværende trenerene har gjort en dårlig jobb, men fordi skihopping på aller høyeste nivå handler om tette bånd. Treneren fungerer som utøverens øyne. Lite sies med ord, mye med blikk, personlighet og tillit. Slikt er vanskelig å lære bort. Det tar tid. - Jeg verken vil eller kan endre trenernes personlighet, sier Pedersen. Derfor stoler han nå mest på seg sjøl. Det har fungert før. PS: Espen Bredesen og Kristian Brenden hopper ikke i dagens verdenscup-konkurranse i Engelberg. Begge er hjemme og leter etter OL-formen.