705 minutter siden sist gang corner ble mål

Mot Nederland vil Drillo ha mer guts på dødball.

SEPTEMBER '07: John Carew scorer Norges utlikningsmål etter corner under EM-kvalfiseringskampen mellom Norge og Hellas på Ullevaal stadion. Det er sist gang Norge gjorde noe sånt i en kvalikkamp.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SEPTEMBER '07: John Carew scorer Norges utlikningsmål etter corner under EM-kvalfiseringskampen mellom Norge og Hellas på Ullevaal stadion. Det er sist gang Norge gjorde noe sånt i en kvalikkamp. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

||| ROTTERDAM (Dagbladet.no): Egil Drillo Olsen var misfornøyd med mye etter kampen mot Makedonia, men dødballene trakk han spesielt fram som noe som må forbedres dersom Norge skal komme fra Nederland med poeng.

- Vi får ofte til stuss, men det blir for tamt bak der. Vi kan ikke starte løpene bak først når vi ser at stussen kommer, vi må være på plass tidlig med guts, sier Drillo til Dagbladet.

Det tradisjonelt farlige norske våpenet dødball har vært langt mer treffsikkert i tidligere kvalifiseringer, og spesielt cornerstatistikken gir grunn til ettersyn.

12 timer uten cornerscoring
Ikke siden Hellas 12. september 2007 har Norge scoret etter corner, den gang ved John Carew etter et kvarter. Siden den gang har Norge spilt 705 minutter uten nettkjenning med serve fra hjørneflagget.

Det vil dødballansvarlig Ola By Rise rette på mot Nederland.

- Vi hadde jo ikke så mange dødballer mot Makedonia, men det ble mye nesten. Servene er gode, men marginene er ikke på vår side, sier han til Dagbladet, og gjentar Drillos etterlysninger.

- Det handler om at vi er nødt til å starte inn før den stussen kommer, og tenke at uansett hvem som går i den duellen, Carew eller andre, så kommer stussen til å komme. Og da må det satses med «pønsj», sier By Rise.

Assistenttreneren mener nettopp at de få dødballene vi kan få mot Nederland i morgen kan bli avgjørende.

- Nederland var usedvanlig bra forberedt på defensiv dødball på Ullevaal og individuelt er de jo sterke uansett hvem de stiller med i morgen. Men de viser ørsmå tegn til rusk, og dersom det viser seg at de gjør mange bytter i lys av at de er kvalifisert, så kan det tenkes at det går utover organiseringen på faste situasjoner, og da må vi være gode nok til å utnytte det. Men vi kommer nok ikke til å få like mange sjanser på dødball som i hjemmekamp, tror han.

Savner frisparkspesialist
Ola By Rise etterlyser forøvrig også muligheten for å variere mer på en annen type faste situasjoner, de som gir Norge skuddmulighet i gode posisjoner utenfor sekstenmeteren.

John Arne Riise er fast skytter når det er mulighet for direkte styrke, mens Morten Gamst Pedersen har ansvaret når venstrefoten hans kan brukes.

- Men vi savner en typisk høyrebeinskytter med frisparkkvaliteter som mange andre land har. Christian Grindheim er kanskje det nærmeste vi kommer, sier assistenttreneren.