75 milliarder og en sjarmørsving

Putin vil ha Russlands første vinter-OL til Svartehavet.

(Dagbladet.no): Slik gjør en president med stor P når inspektørene fra Den internasjonale olympiske komite (IOC) kommer på besøk: han tar at par sjarmørsvinger i slalåmløypa og legger 75 milliarder kroner på bordet.

Mens Oslo, Tromsø og Trondheim slåss om idrettsforbundets og regjeringens gunst for å bli norsk OL-kandidat i 2018, har president Vladimir Putin kommet vesentlig lenger. Han vil ha Russlands aller første vinter-OL  i 2014. Og byen er Sochi - den russiske elitens gamle ferieparadis ved Svartehavet.


Tre kandidater gjenstår før avgjørelsen blir tatt på den neste IOC-kongressen i Guatemala i juli i år: Pyeongchang i Sør-Korea, Salzburg i Østerrike og badebyen Sochi.

Veien er ikke lang opp til de snøkledde fjellsidene i Kaukasus, og det var i de planlagte alpinanleggene der den tidligere kampsportmannen Putin demonstrerte for IOC-inspektørene tirsdag at han har stått på et par slalåmski før.

Og kanskje aller viktigst: Putin har lagt på bordet en statlig garanti på 12 milliarder amerikanske dollar - om lag 75 milliarder kroner.

Palmer og is

30 av milliardene skal brukes til å utvikle transportårene i og rundt Sochi. Utbyggingen av den altfor trange flyplassen har allerede startet, og Putin lover fullt utbygd jernbane opp til skiområdene 50 kilometer fra byen og til de planlagte isarenaene ved den palmekledde kysten.

Ambisjonen er å gjøre Sochi til en turistattraksjon for utlendinger også. Så langt er det bare den russiske eliten som har funnet fram.

75 milliarder og en sjarmørsving

Presidentpalass

De russiske presidentene har sitt palass her, og seinest i januar i år hadde Putin og Tysklands forbundskansler Angela Merkel en felles arbeidsdag med utsikt mot Svartehavet den ene veien og skiløypene den andre.

Forrige uke var IOC-inspektørene på besøk hos den sørkoreanske OL-søkeren, og i mars er det Salzburg som håper på solskinn når IOC kommer.

Putin og Sochi har minst en ting felles med Oslo, Tromsø og Trondheim: annenhver side i søknaden dreier seg om miljø. Putin har blåst liv i miljøbevegelsen på hjemmebane på grunn av byggeplanene i en by som står på FNs verdensarvliste.

 IKKE FØRSTE GANG:  IOC-inspektørene fikk se at det ikke var første gang president Vladimir Putin hadde på seg et par alpinski. Foto: AP/Scanpix.
IKKE FØRSTE GANG: IOC-inspektørene fikk se at det ikke var første gang president Vladimir Putin hadde på seg et par alpinski. Foto: AP/Scanpix. Vis mer
PÅ DEN ENE SIDEN: Svartehavet og palmekledde strender er utsikten på den ene siden av presidentpalasset i Sochi. Her har Vladimir Putin besøk av Tysklanbds forbindskansler Angela Merkel 24. januaur i år.
PÅ DEN ANDRE SIDEN: Vintersportsmuligheter i Kaukasus\' fjellsider.