76-åring jaget vekk fotografene da Carlsen fikk nok

Veteranen som passer på sjakkstjernene.

PASSER PÅ: Andzej Filipowicz er hoveddommer i sjakk-VM og følger at Magnus Carlsen og Vishy Anand følger reglene. Han skal også passe på så ingen forstyrrer eller plager sjakkspillerne.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PASSER PÅ: Andzej Filipowicz er hoveddommer i sjakk-VM og følger at Magnus Carlsen og Vishy Anand følger reglene. Han skal også passe på så ingen forstyrrer eller plager sjakkspillerne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Følg VM-partiet her

(Dagbladet): Polske Andrzej Filipowicz (76) er mannen som har oppgaven som hoveddommer i sjakk-VM.

76-åringen er langt fra fersk i gamet - og var personen som viftet unna fotografene som irriterte Magnus Carlsen under dagens parti.

Men hva er egentlig dommerens oppgaver?

- Dommeren skal, i tillegg til å påse at spillerne følger matchreglene, påse at spillerne ikke forstyrres under spillets gang. Han er også første behandlingsinstans for eventuelle protester fra spillerne. Eksempelvis om en av spillerne mener at motstanderen bevisst prøver å forstyrre ham, sier Dagbladets sjakkspaltist og stormester Einar Gausel.

Veteran Filipowicz har en doktorgrad fra universitetet i Warszawa og fikk sjakktittelen internasjonal mester (IM) i 1975. I 1984 ble han han internasjonal dommer. Fra 2006 har polakken vært æresmedlem i FIDE (det internasjonale sjakkforbundet).

Selv sluttet han som aktiv sjakkspiller i 1993 og er først og fremst kjent fra rollen som dommer i store mesterskap.

- Han har dømt en rekke viktige matcher og turneringer. Var blant annet dommer under sjakk-OL i Tromsø i år, sier Gausel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer