76,4 prosent sjanse for at Fredrikstad rykker rett ned

Ifølge Norsk Regnesentral.

I ALVORLIG TRØBBEL: Ifølge en sannsynlighetsberegning Norsk regnesentral har gjort for Dagbladet, er det 76,4 prosent sjanse for at Fredrikstad rykker direkte ned fra Tippeligaen førstkommende søndag. Her fra 1-0-seieren mot Rosenborg på Lerkendal sist helg. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
I ALVORLIG TRØBBEL: Ifølge en sannsynlighetsberegning Norsk regnesentral har gjort for Dagbladet, er det 76,4 prosent sjanse for at Fredrikstad rykker direkte ned fra Tippeligaen førstkommende søndag. Her fra 1-0-seieren mot Rosenborg på Lerkendal sist helg. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HØNEFOSS (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjærs Molde har allerede sikret seriegullet, og det aller meste taler for at Strømsgodset tar sølv og Rosenborg får bronse.

I bunnstriden i Tippeligaen er imidlertid situasjonen langt mer dramatisk når én runde gjenstår.

Stabæk har lenge vært klare for spill i Adeccoligaen neste år, men både Hønefoss, Sandnes Ulf, Sogndal og Fredrikstad kan ta følge med bæringene ned på nest høyeste nivå.

FFK i trøbbel
Dagbladet har bedt seniorforsker Anders Løland og sjefsforsker Magne Aldrin ved Norsk Regnesentral gjøre sannsynlighetsberegninger for nedrykk og kvalikplass, og tallenes tale er klar:

FAKTA

Sannsynlighet for å havne på kvalifiseringsplass
Hønefoss 19,4 % (10,6 %)
Sandnes Ulf 29,7 % (31,4 %)
Sogndal 39,1 % (43,0 %)
Fredrikstad 11,8 % (15,0 %)
Stabæk 0 %
Sannsynlighet for direkte nedrykk
Hønefoss 4,6 % (0,2 %)
Sandnes Ulf 7,6 % (8,9 %)
Sogndal 13,5 % (14,5 %)
Fredrikstad 74,3 % (76,4 %)
Stabæk 100 %

•Tall i parentes: sannsynlighet hvis Odd og Hønefoss ikke hadde mistet ett poeng hver.
•Beregningene er basert på en statistisk modell hvor hvert lag har et styrketall, samt at det tas hensyn til hjemmebanefordel. Styrketallene er faste over hele sesongen, det tas altså ikke hensyn til formutvikling. Videre er (den relative) hjemmebanefordelen den samme for alle lag.
•Når styrketallene og hjemmebanefordelen er tallfestet ut fra de spilte kampene, spilles resten av kampene 10000 ganger på datamaskinen, og tabellsituasjonen gjøres opp tilsvarende 10000 ganger.
•Det er en 86,1% sjanse for at Fredrikstad rykker ned eller havner på kvalik-plass. Hønefoss? sjanse for direkte nedrykk er 4,6% og sannsynligheten for å havne på kvalik-plass er 19,4%. Hvis ikke Hønefoss hadde mistet ett poeng, ville lagets sjanse for direkte nedrykk vært 0,2% og sannsynligheten for å havne på kvalik-plass 10,6%.
Kilde: Seniorforsker Anders Løland og sjefsforsker Magne Aldrin ved Norsk Regnesentral.

Plankebyen kan fort bli uten Tippeliga-lag i 2013. Ifølge Løland og Aldrins beregninger er det 76,4 prosent sjanse for at FFK går rett ned og 15 prosent sjanse for at østfoldingene havner på kvalifiseringsplass.

Dette er riktignok hvis tabellen ser ut som i dag når søndagens runde starter. Hønefoss, med sine 33 poeng, kan nemlig bli trukket ett poeng på grunn av rot med oppholdstillatelsen til keeper Steve Clark.

Klubben har anket avgjørelsen til Doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund, og forbundet håper at saken kan avgjøres før den siste runden spilles.

- Ingen matematiker
Norsk Regnesentrals modell gir imidlertid Hønefoss svært liten sjanse for å rykke direkte ned dersom Buskerud-laget beholder poengene.  Mister de ett poeng øker imidlertid sannsynligheten fra 0,2 til 4,6 prosent.

FAKTA

De avgjørende kampene
Tippeligaen siste runde
•Stabæk har allerede rykket ned. Nr. 15 rykker også rett ned, mens nr. 14 må ut i playoff mot et lag fra Adeccoligaen.
18.11:
Sogndal-Brann
Aalesund-Sandnes Ulf
Fredrikstad-Molde
Hønefoss-Rosenborg
Finalespill Adeccoligaen
•Start og Sarpsborg 08 har allerede rykket opp. Lag 3-6 møtes i omspill om å møte lag nr. 14 i Tippeligaen i playoff.
14.11:
Sandefjord-Ull/Kisa
Mjøndalen-Bodø/Glimt
17.11:
Vinner semifinale 1-Vinner Semifinale 2
Playoff Tippeligaen
21.11:
Vinner finale-Nr. 14 Tippeligaen
24.11:
Nr. 14 Tippeligaen- Vinner finale

Da Dagbladet snakket med Hønefoss-trener Leif Gunnar Smerud på gårsdagens trening på Aka Arena, var han imidlertid forsiktig med å stole for mye på sannsynlighetsberegningene.

- Jeg har sett den type tall før, men vi må bare vente og se hvordan det går. Det er så mange faktorer i bildet at vi bare må konsentrere oss om å spille, og heller la noen andre regne, sier han.

Lagkaptein Frode Lafton peker på noe av det samme.

- Jeg er ingen matematiker — jeg er bare utdannet elektriker, så jeg skal ikke blande meg inn i noen tall. Med tanke på at vi er uten seier de siste 12 kampene, stiller vel ikke vi akkurat først i køen, sier han.

Midtbanesjef Helge Haugen peker på at resultatene gjerne avviker noe fra normen på slutten av en lang sesong.

- Det er interessant med en sånn type beregning, men vi kan ikke legge mye vekt på det. Uansett så er ikke resultatene på tampen av en sesong helt som forventet, sier han til Dagbladet.

- INGEN MATEMATIKER: Hønefoss-kaptein Frode Lafton (t.v.) vil ikke blande seg inn i beregningen fra Norsk Regnesentral. Foto: Pål Marius Tingve
- INGEN MATEMATIKER: Hønefoss-kaptein Frode Lafton (t.v.) vil ikke blande seg inn i beregningen fra Norsk Regnesentral. Foto: Pål Marius Tingve Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer