Fotball-VM for kvinner 2019

8 av 11 var med på EM-fadesen. Slik forklarer de forandringen

Så godt som det samme laget som reiste hjem fra EM 2017 med null mål og null poeng - minus verdens beste spiller - spiller for Norge i årets VM.

NESTEN SAMME LAG: Det har vært få forandringer på laget som floppet i 2017, til dette laget som knuste Nigeria i Norges åpningskamp. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix
NESTEN SAMME LAG: Det har vært få forandringer på laget som floppet i 2017, til dette laget som knuste Nigeria i Norges åpningskamp. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB ScanpixVis mer

NICE (Dagbladet): Ingrid Hjelmseth, Ingrid Moe Wold, Maria Thorisdottir, Nora Holstad Berge, Kristine Minde, Maren Mjelde, Ingrid Schjelderup, Ingrid Spord, Guro Reiten, Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg.

Det kunne nesten vært Norges lag i årets VM, men dette er de elleve som startet i 0-1-tapet mot Danmark i Nederland-EM for to år siden, mesterskapet som spillerne selv omtaler som «en fadese».

Holstad Berge, Schjelderup, Spord og Hegerberg har blitt erstattet av Ingrid Syrstad Engen, Vilde Bøe Risa, Isabell Herlovsen og Lisa-Marie Karlseng Utland til startoppstillingen i årets mesterskap. I tillegg har Karina Sævik spilt én kamp fra start.

Utland kom inn i nevnte kamp mot Danmark og var en del av laget i 2017. Herlovsen hadde pause fra landslaget i den perioden, Bøe Risa var skadet sommeren 2017, mens unge Syrstad Engen ennå ikke hadde debutert på landslaget.

Det er selvfølgelig tidlig å trekke for raske slutninger såpass tidlig i mesterskapet, men Norge ser bedre ut enn de gjorde i EM for to år siden. Stemningen i laget virker også langt mer harmonisk enn i 2017.

Og det med nesten samme lag som floppet for to år siden, minus verdens beste spiller i Ada Hegerberg.

- Vi har gjort små forandringer og fått mye tid sammen. Før EM for to år siden ville vi ha bra struktur, men vi klarte det ikke helt. Vi har gjort noen bytter som virker positive. Det gjør at laget blir bedre. Men mye handler om at vi har sett hverandre mye mer enn hva vi gjorde i forkant av mesterskapet i Nederland, sier trener Martin Sjögren til Dagbladet.

Han trekker spesielt frem balansen på midtbanen som et sted på banen der de har hatt mye fremgang. Vilde Bøe Risa og Ingrid Syrstad Engen var ikke med for to år siden, men de to er duoen sentralt på Norges midtbanefirer nå.

Spesielt Bøe Risa har vært positiv i årets VM.

- Vi har sentralte midtbanespillere som passer bra inn i måten vår å spille på. Det slet vi med før EM. Med Ingrid Syrstad Engen og Vilde Bøe Risa, i tillegg til Frida Maanum, har vi tre spillere som har spilt mye den siste tiden og som kan bekle de to posisjonene sentralt i en midtbanefirer, sier Martin Sjögren.

- Vondt, tøft og hardt

De fleste spillerne trekker også frem at de har fått mer tid sammen som lag - og med trenerteamet - før dette mesterskapet enn før det forrige. Sjögren og assistenttrener Anders Jacobsson var ikke med i planleggingen før EM.

- Vi har hatt mer tid og blitt mer samspilte. Vi lærte masse i 2017. EM var vondt, tøft og hardt, sier Guro Reiten til Dagbladet.

I 2017 hadde hun en anonym rolle. I årets VM har hun allerede markert seg med med mål og målgivende pasning, noe som gjorde at hun ble kåret til banens beste spiller mot Nigeria av FIFA.

- Mye har skjedd på disse to årene. Vi har utviklet oss veldig som lag og jeg føler at vi står mye sterkere sammen, både på og utenfor banen. Vi er et helt team som alltid støtter hverandre. Vi står alltid sammen og grunnmuren er god. Du føler at du alltid har støtte fra de som sitter på benken og de du spiller sammen med. Det føles veldig bra. Vi har vokst mye som lag på disse to årene, sier spilleren som sto for 2-0-målet mot Nigeria, Lisa-Marie Karlseng Utland, til Dagbladet.

- Brutalt

Ingrid Syrstad Engen debuterte på landslaget for et og et halvt år siden og er med i sitt første mesterskap på seniornivå for Norge. Hennes 18 A-landskamper har gitt 12 seire og seks tap.

- Jeg har jo egentlig bare vært med på oppturen og vunnet mange kamper. Jeg føler at gruppa er på vei oppover. Starten vi fikk mot Nigeria var viktig, sier Syrstad Engen til Dagbladet.

- Hvordan så du 2017-EM fra utsiden?

- Det er brutalt å ikke score mål og reise hjem med null poeng.

Syrstad Engen forventes å starte mot Sør-Korea i kveld, sammen med de ti andre som slo Nigeria 3-0 i åpningskampen.

Ut i fra forrige trening ser dette ut til å bli det norske laget (4-4-2): Ingrid Hjelmseth - Ingrid Moe Wold, Maren Mjelde, Maria Thorisdottir, Kristine Minde - Caroline Graham Hansen, Vilde Bøe Risa, Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten - Isabell Herlovsen, Lisa-Marie Karlseng Utland.

I kveld møter altså Norge Sør-Korea til siste gruppespillskamp klokka 21 i Reims. De to beste fra hver gruppe går videre, det samme gjør de fire beste som blir nummer tre (av seks).

Norge ligger an til å bli nummer to, og da ser de ut til å møte Italia, Australia eller Brasil i 8-delsfinale i Nice på lørdag.

VM-sluttspillet begynner med 8-delsfinaler til helgen og i neste uke. Kvartfinalene spilles 27.-29. juni, semifinalene 2. og 3. juli, og finalen i Lyon 7. juli.