TROR IKKE PÅ STESØNNEN: Stein Ørn tror årets NM-løype er for tøff for Alexander Kristoff. Han lar Edvald Boasson Hagen ta favorittstempelet. Foto: Even Emberland (www.procycling.no)
TROR IKKE PÅ STESØNNEN: Stein Ørn tror årets NM-løype er for tøff for Alexander Kristoff. Han lar Edvald Boasson Hagen ta favorittstempelet. Foto: Even Emberland (www.procycling.no)Vis mer

- 80-90 prosents sjanse for at Edvald vinner

Team Kristoff har langt på vei resignert.

HAFJELL (procycling.no): Alt er mulig - sies det - men tre runder á 2,3 kilometer med 9 prosents stigning i snitt, bør være mer enn nok til å ta farvel med Alexander Kristoff på.

En noe mer skrapet utgave av Stavanger-mannen siden Sveits rundt hjelper noe. Det gjør også det faktum at det er to mil å samle troppene på etter siste tur opp bakken.

Men at det skal være mulig å slå hjemmefavoritt Edvald Boasson Hagen i dette landskapet, det har ikke 27-åringen særlig stor tro på.

- Det bør egentlig være for tungt med tanke på hvor hard den bakken er, sier Kristoff til procycling.no etter førstegangs gjennomkjøring.

Favoriserer klatrerne
På folkemunne heter bakken VIP-vegen og slynger seg oppover forbi Lysgårdsbakken og ender opp i et skogholt med grusvei på toppen.

De bratteste partiene holder opp mot 11 prosent, og det er her Boasson Hagen, Odd Christian Eiking, Lars Petter Nordhaug og Vegard Stake Laengen må straffe sin raskere utfordrer.

Med røtter i arrangørklubben har de aller fleste midler blir tatt i bruk for å vippe duellen mot Kristoff i rudsbygdingens favør.

Boasson Hagen har selv fått plukke ut deler av løypa. Da endte det naturlig nok med bakker opp mot 10-11 prosent, som er noe av det verste Kristoff kan få.

Les også: - Om alle ser på Alex, er jeg klar

Kristoff: - Jeg har flere kort å spille på
Oppover den avgjørende stigningen vil han få massiv støtte fra lokalbefolkningen, og dersom han skulle mangle noe innledningsvis har Lillehammer CK stablet hele 15 ryttere på start for å hjelpe byens store helt fram mot en ny NM-tittel.

Om han trenger hjelpen, er en annen sak.

Det er ikke hjelperytterkorpset Kristoff frykter mest i hvert fall.

- Han har jo ikke noe sterkt lag rundt, og på slutten blir det nok mann mot mann, uansett. Da har det ikke så mye å si hvor mange ryttere man hadde på starten, påpeker Kristoff.

- Hva taler for Boasson Hagen-triumf?

- Han er favoritt på hjemmebane, løypa passer ham godt og han er i god form. Likevel er det snakk om et NM. Det er taktikk og mye kan skje. Jeg var soleklar favoritt i fjor, men jeg vant ikke for det. Da var det et stort brudd som gikk inn.

- Hva taler til din favør?

- Jeg har et helt lag jeg kan spille på. Vi kan sende folk i brudd og forsøke andre ting. Vi har litt flere kort å spille på, sier Kristoff om teamet som for anledningen huser Sven Erik Bystrøm og klatresterke Fredrik Strand Galta.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

- Det blir kjempevanskelig
Heller ikke trener Stein Ørn reagerer på at årets NM-løype vipper sterkt i favør av Boasson Hagen.

- Det er arrangørens privilegium. Legger du det opp slik at et er 100 prosent umulig for de andre, da faller poenget bort. Det må være et lite bytte for de som ikke er så godt egnet for løypa, og det har de gjort ved at det er såpass langt fra toppen og inn til mål (drøye to mil, vår anm.). Jeg tror likevel den bakken skiller så mye at det blir vanskelig å kjøre inn alt nedover.

- Hvordan slår man Edvald i morgen?

- Det blir kjempevanskelig. Det er 80-90 prosent sannsynlighet for at vinner det her, men man må jo prøve, svarer Ørn.

Rytterne skal sykle 183 kilometer. Det skjer via fem korte og tre lange runder. VIP-vegen dukker kun opp på de lengste rundene.

PS! Fellesstarten for herre elite følger du direkte fra 13:30 på procycling.no!

TROR IKKE HAN VINNER: Alexander Kristoff anser ikke seg selv som favoritt før årets NM. Foto: Even Emberland (www.procycling.no)
TROR IKKE HAN VINNER: Alexander Kristoff anser ikke seg selv som favoritt før årets NM. Foto: Even Emberland (www.procycling.no) Vis mer