OL-FAKKELEN: Denne fakkelen, med 8000 hull, skal bæres av 8000 løpere i 8000 miles (13 000 km) fram til åpningsseremonien.Foto: SCANPIX/AFP/Geoff Caddick
OL-FAKKELEN: Denne fakkelen, med 8000 hull, skal bæres av 8000 løpere i 8000 miles (13 000 km) fram til åpningsseremonien.Foto: SCANPIX/AFP/Geoff CaddickVis mer

8000 hull, 800 millimeter, 800 gram

De utvalgte ildsjelene får løpe med høyteknologisk OL-fakkel.

• Besøk hovedsiden: http://www.dagbladet.no/fakkelstafett

(Dagbladet): De fire norske ildsjelene som sammen med Susann Goksør Bjerkrheim blir valgt ut til å løpe OL-fakkelstafett neste år, har en ærefull oppgave foran seg.

Dagbladet, Samsung og Norges idrettsforbund leter etter unge idrettsledere som brenner for det de gjør, og påskjønnelsen er en tur til England som en av 8000 fakkelbærere.

Fakkelen de får løpe med, er en historie for seg selv.

8000 hull
London-fakkelen er designet av Edward Barber og Jay Osgerby, som vant en konkurranse i regi av organisasjonskomitteen. I høst vil den bli satt i masseproduksjon, slik at alle fakkelbærerne får en utgave hver før stafetten.

Fakkelen består i hovedsak av aluminium, og den ytre overflaten er gjennomhullet 8000 ganger, noe som skal representere historiene til de 8000 bærerne, i tillegg til å gjøre fakkelen lettere.

Den er nemlig 80 cm høy og veier 800 gram, og er laget så lett som mulig slik at den skal være enkel å håndtere. Ifølge London-OLs offisielle hjemmesider kan fakkelbærerne være ned mot 12 år gamle.

8000: Fakkelen masseproduseres denne høsten.Foto: Reuters/Scanpix
8000: Fakkelen masseproduseres denne høsten.Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

For å kunne motstå vær og vind den risikerer å møte (sånt er det en del av i England), er den testet hos BMWs klimatestingsanlegg i Munchen. Aluminiumslegeringen skal også kunne motstå høy temperatur.

Til slutt er den farget i gull, noe som skal representere OL-flammens egenskaper - lys og varme.

Vinn smarttelefon
Fakkelstafettkonkurransen går altså ut på å gi en begrunnet nominasjon av en ung, idealistisk idrettsleder for barne- og ungdomsidrett, som skal få æren av å delta i den olympiske fakkelstafetten før London 2012.

Nominasjonen kan du sende inn via boksen du finner på http://www.dagbladet.no/fakkelstafett, og i alle sakene om stafetten.

De fire deltagerne som gir de beste begrunnelsene, vinner samtidig en smarttelefon fra Samsung - Galaxy S II, verdi ca. kr 5300.

• Her kan du lese alt om vilkår og regler for konkurransen