Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flytragedien i Brasil

81 mennesker skulle bare på en fotballkamp, men kom hjem i kister

Chapecoense-spillerne hyllet av fansen da kistene kom hjem til Brasil. 

HEDRET HELTENE: De døde fra Chapecoense ble hedret av tusenvis av fans i helga. Spillerne som ikke fikk være med på bortekampen står nå tilbake, sønderknust og i tvil om hvordan livet skal se ut framover. Foto:  Leonardo Benassatto / Anadolu Agency
HEDRET HELTENE: De døde fra Chapecoense ble hedret av tusenvis av fans i helga. Spillerne som ikke fikk være med på bortekampen står nå tilbake, sønderknust og i tvil om hvordan livet skal se ut framover. Foto: Leonardo Benassatto / Anadolu Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) En hel fotballverden er i sorg etter at Chapecoense mistet 19 spillere og hele støtteapparatet i en flystyrt i Colombia forrige uke. Verden rundt har fotballspillere båret sørgebånd for å minnes laget fra lille byen Chapecó med sine drøyt 200 000 innbyggere.

Årsaken til ulykka er foreløpig ikke kjent. Myndigheten i Brasil har erklært tre dagers landesorg. 81 mennesker, nesten alle knyttet til fotballklubben Chapecoense, var om bord i charterflyet som styrtet.

I en storstilt seremoni på stadion i Chapecó møtte fansen opp i helga for å hedre sine avdøde helter. TIlstede var også de 11 spillerne som ikke var tatt ut i troppen til bortekampen i Colombia, skriver CNN.

Regnet høljet ned mens kiste etter kiste ble båret inn på stadion, til øredøvende applaus fra tusenvis av Chapecoense-fans. De ventet i timevis på å ta farvel med spillerne fra den lille fotballklubben som overrasket alle med å nå finalen i Sør-Amerikas nest største turnering.

- I dag har vi ingenting

Etter planen skulle Chapecoense spille den første av to finalekamper i Copa Sudamericana mot colombianske Atlético Nacional i Medellín onsdag. Laget ligger på 9.-plass i toppdivisjonen i Brasil.

- I dag har vi ingenting. Vi har våre fans, styrken fra en by og en hel fotballverden, sier reservekeeper Nivaldo til CNN.

Han hadde nettopp sett kona til førstekeeper Danilo gråte mens hun plasserte et bilde av keeperhelten i det ene målet på stadion under seremonien. Nettopp Danilo var mannen som sørget for at Chapecoense kom til Copa Sudamericana-finalen med en mirakuløs redning på overtid i semifinalen.

TUSENVIS AV FRAMMØTTE: Mange av innbyggerne i Chapecó møtte opp for å si farvel. Leonardo Benassatto / Anadolu Agency
TUSENVIS AV FRAMMØTTE: Mange av innbyggerne i Chapecó møtte opp for å si farvel. Leonardo Benassatto / Anadolu Agency Vis mer

Den redningen skulle koste ham livet.

- Jeg takler ikke dette stort lenger

Nivaldo forteller videre til CNN at presset som overlevende er enormt.

- Jeg håper dette går over så fort som mulig. Jeg takler ikke dette stort lenger. De kom aldri tilbake. Tragedier skjer, de kan skje med hvem som helst. Det er ingen forklaring.

Atlético Nacional ba etter ulykken den internasjonale fotballkonføderasjonen for Sør-Amerika (CONMEBOL) kåre Chapecoense til vinner av Copa Sudamericana, for å hedre de som mistet livet i flykatastrofen. Det skriver flere brasilianske medier, deriblant Globo.

- Jeg vet ikke om vi er psykiske klare for å spille en kamp. Jeg vet ikke om jeg er i stand til å gå ut på banen, sier Nivaldo videre.

SISTE REISE: De 81 døde ble tatt imot av det offisielle Brasil. Leonardo Benassatto / Anadolu Agency
SISTE REISE: De 81 døde ble tatt imot av det offisielle Brasil. Leonardo Benassatto / Anadolu Agency Vis mer

Tilfeldigheter

Demerson var også blant dem som ikke fikk bli med til Colombia. Hans kontrakt med Chapecoense er snart utløpt, og siden forvarsspilleren ikke hadde planer om å fornye den, fikk han ikke bli med på den viktige bortekampen.

Kontraktkrangelen reddet etter alt å dømme livet hans.

- Da jeg la meg den første natta etter ulykka kyssa jeg sønnen min og tenkte på hvor mange av vennene mine som ikke lenger har mulighet til å kysse og klemme barna sine, sier en tydelig rørt Demerson.

KOM HJEM: Kistene fra flystyrten kom til Brasil i helga.  Leonardo Benassatto / Anadolu Agency
KOM HJEM: Kistene fra flystyrten kom til Brasil i helga.  Leonardo Benassatto / Anadolu Agency Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!