86 trenere på 5 år

Tendensen i Fotball-Norge er klar - trenerne sitter mer utrygt enn noen gang. En drøy tredel ut i sesongen har tre tippeligatrenere og to 1. divisjonstrenere enten fått sparken eller gått av.

Dagbladet har sett på trenersituasjonen i de 14 tippeliga- og 16 1. divisjonsklubbene de siste fem åra.

Siden 1997 har det vært 38 trenere i Tippeligaen og 48 trenere i 1. divisjon.

Det gir et snitt på 2,7 trenere per tippeligaklubb og 3,0 per 1. divisjonsklubb i denne perioden.

I fjor var det bare Åge Steen som gikk av i løpet av Tippeliga-sesongen. Han ble erstattet av Kjell Inge Bråtveit i Haugesund. Tom Nordlie og Erik Brakstad fullførte begge sesongen 2000 før de ble erklært uønsket i Vålerenga og Molde.

Tre fra Tippeligaen

Så langt i år har tre tippeligatrenere fått sparken eller gått av: Anders Linderoth i Stabæk, Dag Opjordsmoen i Bodø/Glimt og Vidar Davidsen i Lyn. På samme tidspunkt i fjor var antallet null.

- Trenerne er blitt ei gruppe jaget vilt. Det er en tendens vi er veldig redd for, sier Teddy Moen, daglig leder i Norsk Fotballtrener-forening.

Av årets tippeligaklubber har Sogndal hatt flest trenere (fire) de siste fem åra. Moss har hatt færrest.

Vålerenga har forbrukt flest trenere av 1. divisjonslagene.

Etter fem sesonger med Vidar Davidsen på midten av 1990-tallet, har klubben i løpet av tre sesonger hatt Lars Tjærnås, Egil «Drillo» Olsen, Knut Arild Løberg og Tom Nordlie i sjefsstolen.

- Lettere sparken

1. divisjonsklubben L/F Hønefoss byttet trener på omtrent samme tidspunkt i fjor. Da var det Roy Arild Fossum som fikk fyken. Nå er det Per Brogelands tur.

- Tendensen viser at trenerne sparkes lettest i de klubbene hvor eierstrukturen er knyttet opp til enkeltpersoner. Denne utviklingen har vi lenge forutsett at kunne skje. Men det er ikke alltid klubbeierne er kapable til å ta de riktige sportslige valgene, sier Teddy Moen.

<B>SISTE UT - FORELØPIG:</B> Vidar Davidsen sluttet formelt i Lyn på tirsdag. Men Davidsen er i godt selskap.