SPRENGES: Fem av disse høyblokkene skal sprenges i løpet av 15 sekunder under åpningssermonien av Samveldelekene i Glasgow i juli. Foto: (AP Photo/PA, Danny Lawson
SPRENGES: Fem av disse høyblokkene skal sprenges i løpet av 15 sekunder under åpningssermonien av Samveldelekene i Glasgow i juli. Foto: (AP Photo/PA, Danny LawsonVis mer

887 hjem må evakueres når Glasgow skal sprenge fem høyblokker og «ta verden med storm»

Pangåpning for Samveldelekene.

(Dagbladet): Commonwealth Games, eller Samveldelekene på norsk, vil starte med et smell i Glasgow 23. juli.

Årets åpningssermoni av det de tradisjonsrike lekene vil bli av den eksplosive sorten. Fem store høyblokker skal nemlig spreges og jevnes med jorda i det som blir startskuddet på årets begivenhet i Storbritannia.

- Ved å dele de siste øyeblikkene til disse leilighetene ønsker vi å bevise at Glasgow er en by med en stolt historie og en by som ikke står stille. Vi fornyer oss hele tiden, sier Eileen Gallagher, styreleder for årets Commonwealth Games, til BBC.

Høyblokkene skal sprenges i løpet av 15 sekunder og er ifølge britisk presse den største rivingen av sitt slag i Europa.

Evakueres Åpningssermonien fører derimot til at 887 hjem må evakueres fra nærområdet.

Bygningene som rives er en del av et boligfeltet kalt «The Red Road Flats». En av bygningene ble revet i 2012, da ble det brukt 275 kilo eksplosiver.

STJERNE: Australias Sally Pearson tok gull på 100 meter hekk under i Commonwealth Games i 2010. Foto: AFP PHOTO / WILLIAM WEST
STJERNE: Australias Sally Pearson tok gull på 100 meter hekk under i Commonwealth Games i 2010. Foto: AFP PHOTO / WILLIAM WEST Vis mer

Nå skal altså fem av de siste rives som en del av åpningssermonien for idrettsstjernene til sommeren. Opprinnelig bodde det mer enn 4000 personer i de til sammen åtte høyblokkene som var høyest i Europa, ifølge BBC.

Byrådsleder Gordon Matheson sier at åpningssermonien skal «ta verden med storm».

- Rivingen vil markere et skifte på Glasgows ansikt utad, sier Matheson.

Ifølge arrangøren vil det bli brukt 1,25 tonn eksplosiver for å rive bygningene.

Samveldelekene (The Commonwealth Games) er et sportsarrangement for deltagere fra landene i det gamle Storbritannia, inkludert kolonier.

- Spektakulært Lekene ble arrangert for første gang i 1930 under navnet De britiske imperielekene.

RUGBY: New Zealands rugby-spillere med den berømte haka-dansen. Foto: REUTERS/Tim Wimborne
RUGBY: New Zealands rugby-spillere med den berømte haka-dansen. Foto: REUTERS/Tim Wimborne Vis mer

- Den spektakulære starten og åpningssermonien vil sende et signal om makten til Samveldelekene, sier Samveldelekene-minister Shona Robison.

Gjennom alle årene med Samveldelekene er det Australia som leder gullstatistikken. Australia har 643 gullmedaljer, og følges av Englands 579.

England, Australia, Canada, New Zealand, Skottland og Wales er de eneste landene som har deltatt i samtlige utgaver av lekene som arrangeres hvert fjerde år. Sist i India i 2010.

RYTME: Australias Naazmi Johnson i rytmisk sportsgymnastik i 2010-lekene. Foto:         REUTERS/Andy Clark
RYTME: Australias Naazmi Johnson i rytmisk sportsgymnastik i 2010-lekene. Foto: REUTERS/Andy Clark Vis mer