Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017:

9 år gammel rev han ned bildet av dopete, finske skihelter. Nå er Iivo VMs viktigste vinner

Endelig ferdig med Lahti 2001.

FINLANDS GLEDE: Gull til Iivo Niskanen. FOTO: Bjørn Langsem.
FINLANDS GLEDE: Gull til Iivo Niskanen. FOTO: Bjørn Langsem. Vis mer

NÅR Iivo Niskanen vinner den konkurransen han aller helst vil vinne og løfter Finland i lykkelig VM-rus, er det tid for å legge til side minnet om den nasjonale skandalen i Lahti 2001. Det er nok skam nå. For mye skyldfølelse mørklegger både egenverdi og forståelse av hva som egentlig foregår rundt oss:

  • I langrenn har alt for mange finner vært bitre alt for lenge.

Det som skjedde i 2001 var ikke Iivos feil.

Og det som nå har skjedd i 2017 er hans fortjeneste som ærlig, hardt arbeidende skiløper.

Det var derfor han satt og gråt av glede i lederstolen mens Martin Johnsrud Sundby kom for seint ut av den siste svingen og ekkoet runget mellom sementen på den gamle, ærverdige VM-arenaen:«Iivo, Iivo, Ivo».

DA nesten hele det finske landslaget med trenere, leger og ledere bedro Finland sist gang Lahti arrangerte verdensmesterskap, følte 9 år gamle Iivo seg sveket. Til Expressen har han tidligere fortalt historien om hvordan han lå syk hjemme og fulgte mesterskapet og all den tilsynelatende herlige finske framgangen fra gutterommet.

Men alt dette var en bløff. Da avsløringene av landslagets systematiske bloddoping kom noen dager seinere og alle skjønte hvorfor hjemmefavorittene hadde gjort det så bra, stod Iivo opp av sengen, rev ned alle plakatene av finske skihelter på veggene og kastet dem i søppelbøtta.

Likevel lot ikke skammen seg kjøre bort på dynga. Den satt som klistret på finsk skisport,

VIL HJEM: Johannes Høsflot Klæbo var ikke fornøyd med sin egen innsats på 15-kilometeren, og varsler at han vil sette seg på et fly hjem ved første mulighet. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

SEINEST da Iivo Niskanen sammen med langt eldre Sami Jauhojärvi vant et overraskende OL-gull på sprintstafetten i Sotsji i 2014, var det visst litt for godt til å være sant:

- Jeg leste etterpå at fotografene allerede etter 15-kilometeren (en overraskende fjerdeplass) tok bildene av meg på vei inn på vanlige dopingkontrollen. Det var visst bra å være forberedt til jeg ble tatt, fortalte Niskanen.

Den mistenksomheten forteller om den grunnleggende mistenksomheten til finsk langrenn på tross av at dette er ett av de få landene der det vanlige rettsapparatet har tatt et oppgjør med dopingkulturen i sporten. Der ble de fleste av falne nasjonalheltene fra skandalemesterskapet i Lathi 2001 hentet inn til domstolene for å svare på gamle forhold rundt selve dopingmisbruket.

MEN mest har finnene straffet seg selv ved å tro at alle andre var like store bedragere som deres egne skihelter. Dette selvbedraget henger ved. Det viser de siste månedenes uforholdsmessig harde reaksjoner på Therese Johaug; en sak der selv mange av de finnene som kjenner langrennsmiljøet, nekter å ta hensyn til fakta:

  • At det er en moralsk avgrunn mellom planlagt bloddoping og det å overse en advarsel på en eske med en tube anabol leppesalve.

Doping er ikke doping uansett.

skal heller ikke en finsk langrennsløper for evig tid være klistret til minnet om finsk utholdenhetsidretters dystre historie. Iivo Niskanen skal få skinne som seg selv. Han gjorde et valg der på gutterommet som han har stått ved.

Det var derfor han våget å være ærlig under evalueringen etter sin første landslagssamling for fem år siden:

- Jeg synes det har gått greit. Ikke noe problem, sa 20-åringen da før han fortsatte:

- Men jeg er overrasket over hvor dårlig form og hvor dårlig trent alle dere andre er.

Da ble det ble helt stille i rommet.

I DAG ble det definitivt slutt på den knugende stillheten. Et jublende Finland har fått skisporten sin tilbake.

Og vi unner dem all gleden.

FOTNOTE: De norske langrennsgutta fortsetter å imponere. Glimrende renn av Martin Johnsrud Sundby, en herlig bronse til Niklas Dyrhaug og fin innsats av Didrik Tønseth (nummer 5). Dessuten fikk unge Johannes Høsflot Klæbo (nummer 15) en flott erfaring som norsk langrenn vil tjene på.

I

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media