Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- 95 prosent av gangene vi går skirenn, så blir jeg akkurat det samme som Therese

Sundby og Johaugs merkelige «bånd».

VINNERE: Både Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har stort sett vunnet alt som er å vinne i år. De matchende resultatene ga Sundby tro på seier før han selv skulle gå i Canmore lørdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VINNERE: Både Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har stort sett vunnet alt som er å vinne i år. De matchende resultatene ga Sundby tro på seier før han selv skulle gå i Canmore lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

CANMORE (Dagbladet): - Det som er litt moro her er det Martin sa til meg i går. Det er ikke noe moro for meg å gå skirenn når du blir nummer seks. Da vet jeg hvilken plassering jeg også får, fortalte Therese Johaug i pressesonen mens herrene fortsatt var ute og gikk i løypa. 

- I går var jeg nummer seks, og da ble han nummer seks også. Så han visste at han kom til å vinne når han så at jeg vant. Du ser jo det, nå tar han det jo, lo hun høyt mens Martin Johnsrud Sundby økte forspranget til Sergej Ustjugov og Petter Northug. 

Den noe spesielle statistikken skal vi komme tilbake til, for selvfølgelig vant også Sundby Ski Tour Canada. Begge de to store forhåndsfavorittene innfridde i verdenscupavslutningen, selv om de gjorde det i overkant spennende for seg selv inn mot den avsluttende jaktstarten i den tolv dager lange touren.

- Det har vært en utrolig spesiell tour, jeg må si det. Jeg var langt nede etter Montreal og var sikker på at ikke dette skulle gå veien. Jeg har klart å lure fram dyret i meg de siste tre løpene her nå, og det holdt akkurat, sier en lykkelig Sundby innimellom alle premieseremoniene etter løpet. 

95 prosent match
Etter den individuelle femtenkilometeren i går hadde han, utad i hvert fall, mistet troen på at han kunne vinne sin åttende tour på rad. Men så var det den litt spesielle statistikken da. 

- Jeg er litt prisgitt forholdene i dag, i og med at det var så tungt. Men det så jeg jo da Therese gikk også, at det var kapasitet og ikke noe annet i dag, sier Martin. 

- 95 prosent av gangene vi går skirenn så blir jeg akkurat det samme som Therese, så da hun slo knockout i dag så visste jeg at jeg hadde muligheten også. 

- Du visste du kom til å vinne da du gikk ut fra start?

- Nei, jeg må innrømme at jeg ikke hadde særlig troa, men det var én strategi i dag og det var «all in». Ikke holde tilbake, og da jeg tok igjen Ustjugov var det bare å prøve å psyke ham ut så fort som mulig. Jeg fikk det jo litt der, men det gjorde han også da han kjørte et kontrarykk der på sida. 

Innleggelsesklar
Med 37 sekunder å ta igjen på den formsterke russeren var oppgaven egentlig formidabel. Likevel tok det ikke mange kilometerne før både Sundby og Northug var i kapp med Ustjugov. 

På tross av den ursterke prestasjonen nekter Sundby for at forhåndspessimismen bare var spill for galleriet. 

- Nei, nei. Gutter, jeg er snart innleggelsessjuk, så det er helt i grenseland at dette her lar seg gjøre. Det holdt akkurat, og det er fantastisk for meg å krone sesongen på denne måten her, sier han. 

I målområdet var han så strålende glad man kan være etter å ha vunnet alt i løpet av en sesong. Martin imponerte seg selv med å reise seg etter den elendige tourstarten, og den som fikk den aller lengste klemmen i målområdet var landslagslegen Fredrik Bendiksen. 

- Han har jobba mye med meg. Vi har hatt tett dialog den siste uka og det har vært nødvendig for meg, for det har vært skralt. Det hører dere jo, det er ikke mye igjen her, men det var det jeg gikk og tenkte på i dag, siste jævla skirennet, Martin, det siste skirennet. Nå er det ikke noe å spare på, sier han med rusten stemme.

Men verdenscupvinneren og tourkongen reiser ikke hjem fra Canada uten å gi konkurrentene et lite halmstrå før neste sesong. Med åtte tourtitler på rad i beltespenna er det en liten detalj som tilsier at han ikke kommer til å være like uslåelig i disse tourene neste år: 

- Det er at jeg skal satse på VM!