95 prosent av nederlandske sykkelproffer brukte EPO

Anynom undersøkelse med sjokkfunn.

 INNRØMMET DOPING:  Michael Boogerd innrømmet å ha brukt doping gjennom hele sin karriere. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix
INNRØMMET DOPING: Michael Boogerd innrømmet å ha brukt doping gjennom hele sin karriere. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpixVis mer

95 prosent av alle nederlandske sykkelproffer brukte eller hadde prøvd EPO (bloddoping) på slutten av 1990-tallet, viser en undersøkelse.

Antallet dopingmisbrukere i nederlandsk profesjonell sykling er sjokkerende høyt. Undersøkelsen viser at nederlandsk sykkelsport, i alle fall på det profesjonelle planet, var gjennomsyret av dopingmisbruk.

Det er Den nederlandske olympiske komiteen og Det nederlandske sykkelforbundet som står bak undersøkelsen.

 De har spurt et svært stort antall nederlandske ryttere om deres forhold og eventuelle bruk av dopingmidler for vel ti år siden, og de har valgt å la alle få svare anonymt. Dermed tror de tallene i undersøkelsen er ganske riktige.

«Det er vanskelig å si eksakt hvor mange ryttere som brukte dopingmidler og EPO. Det kan være 80 eller 90 prosent av de aktuelle rytterne, men tallet kan også være så høyt som 95 prosent», heter det i en uttalelse fra dem som står bak undersøkelsen.

(NTB)