IKKE MED I OL: Bryting blir fra 2020 ikke en OL-gren. Etter at det ble offentliggjort, har det kommet sterke meninger fra flere hold. Bildet er tatt under en boksekamp i OL i London i fjor sommer. Foto: AP/Paul Sancya
IKKE MED I OL: Bryting blir fra 2020 ikke en OL-gren. Etter at det ble offentliggjort, har det kommet sterke meninger fra flere hold. Bildet er tatt under en boksekamp i OL i London i fjor sommer. Foto: AP/Paul SancyaVis mer

- Å arrangere OL i Istanbul uten bryting er utenkelig

Vraking av bryting faller ikke i havn hos OL-søkerne.

Fra store deler av verden kom det onsdag kraftige reaksjoner på at bryting skal strykes fra OL-programmet fra sommerlekene i 2020.
  Styret i Den internasjonale olympiske komité (IOK) gikk onsdag inn for å kvitte seg med bryting for å gjøre plass til en ny idrett. Det faller i dårlig jord særlig i to av de tre landene som søker om å bli OL-vert om sju år.

- Å arrangere OL i Istanbul uten bryting er utenkelig, og vi vil ikke tillate det. Avgjørelsen må omgjøres, sier Tyrkias brytepresident Hamza Yerlikaya.

Den doble OL-vinneren mener at vrakingen av brytesporten er et feilgrep.

Tokyo og Madrid er de to andre byene som kan bli vertsby for sommerlekene i 2020. Den japanske bryteren Saori Yoshida, som har vunnet 13 strake OL- og VM-gull og fronter Tokyos søknad, sier han er lamslått.

- Jeg er så sjokkert at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre, sier han.

Den greske OL-komiteen gikk onsdag ut med full støtte til landets bryteforbund i kampen for å beholde sporten på OL-programmet.

- Avgjørelsen er i strid med OLs historie og idretten generelt. Avgjørelsen bør omgjøres, og den greske OL-komiteen vil jobbe for dette med all sin kraft, heter det i en uttalelse.

RASER: Tyrkias brytepresident Hamza Yerlikaya. Foto: EPA AFP/KIM JAE-HWAN/DS/DEC
RASER: Tyrkias brytepresident Hamza Yerlikaya. Foto: EPA AFP/KIM JAE-HWAN/DS/DEC Vis mer

- Det er kjent over hele verden at brytingen har sine røtter i antikkens Hellas og at den har vært del av olympiske leker helt fra starten, både i antikken og i de første moderne lekene i Aten i 1896, påpeker OL-komiteen.

Den greske brytepresidenten Kostas Thanos sa tirsdag at IOKs avgjørelse om å sparke bryting ut av OL er «helligbrøde».

- Skal de fjerne bryting, kan de like gjerne fjerne ordet «olympisk», sa han.

(NTB)