Å be Deila gi fra seg plassen er det samme som å be ham si opp

UEFAs syndebukk.

SYNDEBUKK:Morten Pedersen sier at det er lett å si at Celtic ikke fortjener plassen i Champions League på bekostning av Legia Warszawa, men vil ikke ha noe av at han skulle sagt fra seg plassen. Foto: LEPA/LESZEK SZYMANSKI/NTB SCANPIX
SYNDEBUKK:Morten Pedersen sier at det er lett å si at Celtic ikke fortjener plassen i Champions League på bekostning av Legia Warszawa, men vil ikke ha noe av at han skulle sagt fra seg plassen. Foto: LEPA/LESZEK SZYMANSKI/NTB SCANPIXVis mer

BARE SÅ DET er helt klart: Det er ikke Ronny Deilas skyld at Celtic møter slovenske Maribor over to kamper om en av de lukrative ekstrabillettene til Champions League. Det er Legia Warzawas. Det var Henning Bergs arbeidsgiver som begikk feilen som fikk UEFA til å sanksjonere.

Det var polakkene som ikke hadde orden i eget reir. Og derfor er det i alle sammenhenger meningsløst å kritisere Ronny Deila for noe som helst i denne saken.

Å si at den norske manageren burde gi fra seg plassen er ensbetydene med å be Ronny Deila om å levere sin oppsigelse i Celtic.

RONNY DEILA VET selvfølgelig like godt som noen at Celtic per alle fotballrettferdige definisjoner ikke fortjener den muligheten UEFA har gitt dem. Og at sanksjonene mot Legia fra den europeiske fotballens øverste organ er hinsides all straffeutmåling.

At grov økonomisk og sportslig urett er begått  trenger derfor verken Henning Berg, Ståle Solbakken eller et offisielt opprop med mange tunge signaturer å fortelle ham. Hadde Ronny Deila hatt muligheten ville han sikkert skrevet under på oppropet han også.

Så til alle som har brukt kjølvannet av skandalen til å fordømme Celtic, fordele skyld og hevde at Ronny Deila burde være nordmann, landsmann, hedersmann og fotballmann nok til å gi fra seg den siste kvalifiseringsplassen i rettferdighetens navn.

Virkelig?

ER DET VIRKELIG noen som tror at Ronny Deila bare kunne gått ut og sagt at "nei, dette er for gæli - jeg er norsk, kjenner Henning Berg og at vi (Celtic) skal ta plassen fra Legia Warzawa på et sånt grunnlag strider ikke bare mot fotballens krav om rettferdighet og fair play, det strider mot alt jeg står for som menneske og fagmann".

FOR CELTIC HANDLER dette om en ekstra mulighet til UEFAs inngangsbillett på 100 millioner kroner pluss ekstrainntektene fra tre fulle hus på Celtic Park i Glasgow.

Og der - fordi hensikten alltid synes å hellige middelet når det handler om å oppnå noe i fotball, være seg straffespark til avansement (eks. Arjen Robben mot Mexico i Brasil) eller en soleklar hands for å komme til 2010-VM (eks. Thierry Henry i play off-kampene mot Irland) - stopper også rettferdighetssansen.

Det finnes ikke rettferdighet i slike tilfeller. Bare grådighet. Og bare så det også er helt klart - det er Celtic som snakker på vegne av Celtic i en sak som denne.

Ikke Ronny Deila.

DET VAR DERFOR den norske manageren ikke helt visste hva han skulle si på urettferdighetens første dag. Og siden det har sett mest ned når han er blitt konfrontert med saken. Ronny Deila kan ikke være Celtic-manager og si nei til en mulighet som gir eierne sjansen til å cashe inn et tosifret millionbeløp i pund.

Det er å be om sparken. Så uansett hvor meningsløs og urettferdig man mener UEFAs håndtering av denne saken har vært - skal du fordele skyld så heng i hvert fall halen på grisen.

Som er synderen, UEFA.

Og ikke han som av mange er gjort til syndebukk, Ronny Deila.