Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Å be om et nei

Den svenske regjeringen får det kanskje akkurat som den vil.

 PUTINS FEST :  Sverige mister sjansen til å få arrangere vinter-OL 2022 ved å gjennomføre en politisk boikott av åpningsseremonien. FOTO:  AFP  / Ria Novosti/Alexey Nikolsky.
PUTINS FEST : Sverige mister sjansen til å få arrangere vinter-OL 2022 ved å gjennomføre en politisk boikott av åpningsseremonien. FOTO: AFP / Ria Novosti/Alexey Nikolsky. Vis mer

ET klart flertall i Sverige ønsker at landet skal arrangere vinter-OL 2022 i Stockholm/Åre. Det kommer ikke til å skje. For det hjelper lite om lysten hos befolkningen er stor når naboene har en kulturminister som samtidig effektivt har stoppet OL-planene. Så stor effekt har den svenske regjeringens boikott av åpningsseremonien i Sotsji. På svenskenes egne OL-ønsker; altså.

Om den hjelper fram kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths angivelige gode formål er en annen og større sak.

FOR det er tilsynelatende ikke svenskenes eget vinter-OL hun er ute etter å stoppe. Den offisielle hensikten er å stå opp mot Vladmir Putins styresett ved å droppe selskapet hans fra start. Når den svenske OL-troppen marsjerer blågult inn under glasstaket til åpningshøytid på Fisht stadion, glimrer den svenske regjeringen med sitt fravær:

- Jeg kommer ikke til å være til stede under åpningsseremonien, og det er en politisk markering, sa Liljeroth til Sveriges Television i går:

- I Putins tilfelle er dette en propagandajippo. Det er mye å stille spørsmål ved: Miljø, penger og ikke minst menneskerettigheter, mente den svenske kulturministeren.

Den meningen deler hun selvsagt med ledende politikere i høyst ulike land. Flere har lagt inn sine personlige stikk i forbindelse med Sotsji-lekene som for eksempel president Barack Obama. USAs delegasjon består av to fremtredende talspersoner for de homofiles rettigheter og gir full oppmerksomhet etter formålet.

DEN svenske kulturministeren oppnår garantert en annen effekt. Ved å holde seg unna OL-stadion på åpningen, skyves også et usynlig glasstak over de svenske OL-planene. Uansett hvor mye fint svenskene nå finner på for å vise at de er verdt vinterlekene 2022, vil de ikke nå fram med søknaden sin:

•• Ingen regjering som gjennomfører en politisk betinget OL-boikott, blir tildelt de påfølgende lekene.

Vel er mye forandret i den finere olympiske familie de siste årene, men litt av den gamle etiketten henger igjen. Sånt gjør man bare ikke.

Da USA i 1980 ledet an i den vestlige boikotten av Moskva-OL, satt de allerede med rettighetene til sine egne sommerleker fire år seinere. Svenskenes OL-planer skal vurderes av den internasjonale olympiske komite (IOC) fram mot avgjørelsen neste sommer. I mellomtida kan Sverige ha fått en ny mer olympisk vennligstemt sosialdemokratisk regjering, men den politiske skaden er allerede gjort. Ved å utpeke åpningsseremonien som en egnet politisk scene, har Liljeroth effektivt iscenesatt en bråstopp for Stockholm-OL.

ETTERPÅ går det an å spekulere om det også var en del av planen. Med statsminister Fredrik Reinfeldt i spissen har den konservative regjeringen gjennomgående vært svært negative til OL-planene. De konservative lederne har  helt siden svensk idrett bestemte seg for å søke i fjor høst satt spørsmålstegn ved finansieringen, lovprist konkurrenten Oslo sin mer realistiske tilnærming og systematisk snakket ned forventningene:

- Jeg tror dessverre dette er vrient. OL er blitt så stort at små land vanskelig kan konkurrere, sa Liljeroth for et par uker siden.

Nå har hun i realiteten sagt nei.

FOTNOTE: Statsminister Erna Solberg har valgt en helt annen tilnærming. Hun har ennå ikke tatt standpunkt til OL-søknaden fra Oslo/Lillehammer, men velger likevel å dra til Sotsji-OL med den begrunnelse at hun ikke er tilhenger av at "vi driver voldsomme protester ved ikke å være der" .