- Å bli foreldreløs er ikke verdens ende

Francisca Kabaso (23) mistet begge sine foreldre før hun var åtte år.

(Dagbladet.no):- Jeg mistet mine foreldre i en sårbar alder. Men å miste foreldrene dine, er ikke verdens ende. Det er egentlig i det øyeblikket du virkelig kan bli sterkere.

Ordene kommer på flytende engelsk fra 23 år gamle Francisca Kabaso. Hun vokste opp i Lusaka, hovedstaden i Zambia. I Zambia er forventet levealder 38 år. 1,2 millioner barn er foreldreløse. Franciscas mor døde da hun var sju år, faren da hun var åtte.

- Jeg følte meg aldri foreldreløs, fordi jeg hadde voksne som tok seg av meg. Mange har ikke det. De blir gatebarn eller går inn i alt for tidlige ekteskap. Men jeg prøver å være en rollemodell, sier Francisca.


Mer enn sport
Hun jobber som nettballtrener og kampleder i Kicking AIDS Out! ,en organisasjon som bruker idrett som arena for å utvikle livskunnskap og sportsferdigheter hos barn i samfunn rammet av hivepidemien.

- Dette er foreldreløse og sårbare barn. Noen har hiv og noen har fysiske eller psykiske handikap. Jeg forsøker å være en god rollemodell, forklarer Francisca.

Mange av barna hun trener bor på gaten. De kommer fra gaten for å spille nettball og fotball. Så går de tilbake til gaten igjen.

- På banen opplever alle den samme gleden. Der føler ingen seg stigmatiserte. Du er ikke bare en fattig unge eller en foreldreløs unge, sier 23-åringen.

Hun snakker med barna om seksualitet og om faren for smitte. Hun vil gi de unge mulighet til å velge et godt liv.

LIVSKUNNSKAP: - Idrett er mer enn spill. På banen opplever alle den samme gleden, mener Francisca Kabaso (i rødt). Foto: ANNE KRISTINE SOLTVEDT
LIVSKUNNSKAP: - Idrett er mer enn spill. På banen opplever alle den samme gleden, mener Francisca Kabaso (i rødt). Foto: ANNE KRISTINE SOLTVEDT Vis mer

-Å røre hjerterNå samarbeider den unge treneren med TV-aksjonen i Norge, «Sammen for barn». Pengene i år går til barn berørt av hiv og aids i åtte utvalgte land, deriblant Zambia. Hun er imponert over hvor rotfestet TV-aksjonen er i Norge.

- Jeg vil at alle skal vite at dette er mer enn penger. Det er å nå ut til barn som ikke har fått oppleve gleden av å være barn. Hovedsaken er å røre hjerter.


Bli med på videokonkurranse

Vil du røre hjerter, kan du bli med på Dagbladet.nos videokonkurranse, hvor Francisca er dommer, sammen med Kjetil André Aamodt og Dagbladet TV. Vi oppfordrer idrettslag til å lage vennelenker og til å sende video av dem til Dagbladet.no.

En vennelenke er en lenke av mennesker med fysisk kontakt med hverandre. Den kan være lang eller kort, man kan gjøre akkurat hva man vil, så lenge man holder sammen.

Send videoen på e-post hit, eller last opp via Blink. Du kan også sende i posten til Dagbladet.no v/Hildegunn Mellesmo Aslaksen, Boks 1184 Sentrum, 0107 Oslo.

Seks ukesvinnere får et videokamera i premie. På TV-aksjonsdagen, 21. oktober, kårer vi en hovedvinner, som får et klubbesøk av Kjetil André Aamodt.

• Her kan du se orienteringsløpernes vennelenke!

• Her kan du se Kjetil André Aamodts vennelenke!

• Gå årets viktigste søndagstur - meld deg som bøssebærer

LAG VENNELENKER: Fransisca Kabaso og Kjetil André Aamodt oppfordrer idrettsnorge til å vise solidaritet med barn berørt av hiv og aids.
EN ROLLEMODELL: Om ti år håper Fransisca Kabaso(23) å være en stemme for zambiske kvinner og jenter i det internasjonale samfunn.