GOD TRENER, GODT HUMØR: Åge Hareide (th) koser seg på jobben, her etter at Danmarks landslagskeeper Kasper Schmeichel har reddet straffespark mot Kroatia i VM. Med DBUs siste avgjørelse blir også Hareide-assistent Jon Dahl Tomasson arbeidsledig etter Euro 2020. Han kan komme til Norge han også. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
GOD TRENER, GODT HUMØR: Åge Hareide (th) koser seg på jobben, her etter at Danmarks landslagskeeper Kasper Schmeichel har reddet straffespark mot Kroatia i VM. Med DBUs siste avgjørelse blir også Hareide-assistent Jon Dahl Tomasson arbeidsledig etter Euro 2020. Han kan komme til Norge han også. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Åge Hareide forlenger ikke med Danmark

Å bytte Lagerbäck med Hareide er det smarteste NFF kan gjøre

Når Danmark velger bort Åge Hareide fra 2020, er det bare en ting å si: Tusen takk for hjelpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DANMARK HAR EN meget god landslagstrener i fotball, Norge må snart begynne arbeidet med å finne en erstatter til Lars Lagerbäck, og slik blir en nærmest sjokkerende nyhet i Danmark til en veldig god nyhet her litt lenger nord.

Når Danmark velger bort Åge Hareide til fordel for Kasper Hjulmand fra 1. august 2020, faller brikkene på plass også i Norge.

Jeg håper Norges Fotballforbund skjønner rekkevidden av danskenes valg.

FOR ETT ÅR siden, en måneds tid før VM i Russland, hadde jeg en lengre prat med Åge Hareide om tida etter Danmark. Vi snakket om inspirasjonen Danmark-jobben hadde gitt ham, og at han ville fortsette som trener når kontrakten med DBU en gang i framtida løp ut. Vi snakket om forskjellige trenerjobber og hva som eventuelt kunne være aktuelt etter Euro 2020. Og på direkte spørsmål om Norge kunne være et alternativ, svarte han "hvorfor ikke, jeg føler jeg har noe ugjort med det norske landslaget".

Føler han fortsett det er det bare å komme hjem.

DA LARS LAGERBÄCK brukte pressekonferansen før Færøyene-kampen til å si at han neppe kommer til å forlenge med Norge, var min første reaksjon den at det ville være tjenesteforsømmelse av NFF å ikke snakke med Åge Hareide. Etter det som nå har skjedd kan Danmarks landslagstrener ringes i morgen. For nå som danskene har bestemt seg for tida etter 2020, er Åge Hareide fritt vilt.

Jeg vet det er andre interessenter der ute.

Sett med norske øyne vil det være håpløst om han sier ja til en annen nasjon uten å ha snakket med Norge først.

ÅGE HAREIDES ARVTAKER i Danmark, Kasper Hjulmand, har lenge vært et navn som har figurert i planene post nordmannen som tok Danmark til åttendedelsfinale i VM, og som reiste hjem, etter å ha møtt begge VM-finalistene, uten tap. Nå hadde DBU muligheten til å signere ham. Det er ikke sikkert den muligheten hadde vært der om ett eller tre år. For fotballens veier er som vi alle vet uransakelige.

Derfor slo danskene til.

At det gikk på Åge Hareides bekostning er i alle sammenhenger sjokkerende, gitt Åges suksess og ønsker om å fortsette som trener ut over 2020.

LIKEVEL ER DET forståelig. Det er sånn fotballen er. Samtidig skal ikke vi sutre. Hva bryr vel vi oss om hva danskene tenker og gjør når de serverer oss vår neste landslagstrener på et sølvfat. For det er det denne nyheten er, en mulighet for NFF til å stake ut kursen i god tid før Lars Lagerbäcks kontrakt løper ut.

Sist vi skulle ha landslagstrener, da Per-Mathias Høgmo ble bedt om å tre til siden høsten 2016, la NFF og Nils Johan Semb alle eggene i kurven til Ståle Solbakken, før vi endte opp med Lagerbäck.

Denne gangen ut, 1) fordi Lagerbäck tilsynelatende ikke har lyst på mer, og enda viktigere 2) fordi det som var bra i 2018 har snudd til veldig mye dårligere i 2019, bør den neste treneren være klar når den sittende takker for seg.

NÅR ÅGE HAREIDE sier han har ting ugjort med Norge, tenker han på EM-sluttspillet som glapp høsten 2007. Hadde Norge hatt keepere å stole på i kvalifiseringen til mesterskapet i Østerrike og Sveits, ville Åge Hareide tatt oss dit. Men det hadde vi ikke, vi spilte to av kvalifiseringskampene med åpen mål. Spesielt den mot Tyrkia for stengte tribuner på nøytral grunn i Frankfurt var ille, da vi ledet 2–0 og endte opp med 2–2.

Til sammenlikning kan du gange 2–0 til 2–2 mot Romania med hundre.

Det som skjedde mot Tyrkia var mye verre.

ÅGE HAREIDE HAR lyst til å få til noe med Norge. Det vet jeg. Åge Hareide er fristet av muligheten dagens nyhet kan gi. Den døra åpnet han for et år siden. Og derfor må NFF gjøre jobben sin å føre Danmarks landslagstrener opp på arket over kandidater til Norge-jobben etter Lars Lagerbäck.

Er de heldige slipper de å snakke med noen andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer