Å felle en kjempe

KLAGENFURT (Dagbladet.no): For oss er Kroatia en sterk fotballnasjon, men i møte med Tyskland føler de fleste seg små. Sånn var det en kjempe som ble veltet unna for en stund i EM.

Det er blitt to av dem på bare noen dager, og tyskerne kunne fort fått like stygge sifre som italienerne. Ut i fra FIFA-rankingen (Tyskland nummer 5, Kroatia 15) er ikke resultatet i seg selv noen sensasjon, men følelsene i denne kampen svingte sterkere enn statistikken. Fra det kroatiske mannskapet la høyrearmen på hjertet under den kraftfulle nasjonalhymnen, var det mye ære på spill.

KROATENE har en kort nyere fotballhistorie etter å ha brutt ut fra Jugoslavia i 1992. Landet deres ble gjenopprettet i krig . Det gjør at idretten straks ble tett sammenvevd med det å skape en nasjonal identitet, og fotballen har hatt flere år preget av rå nasjonalisme og vold.

Kontrasten til det nye fotballregimet under Slaven Bilic er slående. Kroatias trener har forlengst markert seg som turneringens kuleste med pressekonferanser som leker mellom interessen hans både fotball og rock. Det er et lite garderobe-tegn på at det begynner å bli en tryggere nasjon som har overtatt ledelsen i EMs gruppe B, men en ting er å være avslappet på forhånd; noe ganske annet å slå Tyskland da det gjaldt.

Det var derfor svære Bilic avsluttet kampen i armene på nærmeste kroatiske leder og med noen tårer i øyekroken. Dette var den største fotballopplevelsen.

Og det var tyskerne selv som bød på den.

ETTERPÅ går det an å spørre hvordan et lag som er så systematisk at det til og med samler alle reservene i pausen til linjegymnastikk med egen instruktør, klarte å komme likegyldig inn i kampen.

For helt fra start var det lite igjen av all den imponerende muskelkraften og framdriften som herjet med polakkene forleden, og som fikk Tyskland til å se ut som en selvfølgelig kandidat til EM-gullet.

SKUFFELSE: For Tyskland er det seier som gjelder, og annet er ikke godt nok. Derfor var det fortvilelse og skuffelse å lese i ansiktene til alle de med hjertet bankende for Tyskland. Foto: AP/Scanpix
SKUFFELSE: For Tyskland er det seier som gjelder, og annet er ikke godt nok. Derfor var det fortvilelse og skuffelse å lese i ansiktene til alle de med hjertet bankende for Tyskland. Foto: AP/Scanpix Vis mer

DET SISTE er de fortsatt. I denne turneringen har den halvparten som går videre, alle ok gullsjanser. Likevel er bildet endret. Nå som vi ikke er blendet av muskelspillet, går det an å se minst et par tyske problemer:

** Det blir veldig tomt midt på banen når Michael Ballack er nødt til å bruke mesteparten av kreftene sine forover.

** Innbytterbenken er visst ikke akkurat full av kreative spillere.

** Keeper Jens Lehmann har satt seg selv under et ekkelt press.

Kanskje blir alt dette bra igjen når gruppespillet avsluttes med Østerrike, men hele den tyske EM-troppen har fått seg en vekker.

DEN største utfordringen mot de beste lagene blir kanskje den manglende balansen på midten. Trener Joachim Löw satser offensivt på begge midtbanekantene, slipper fritt fram sidebackene sine og lar gjerne ankeret Torsten Frings ligge alene igjen foran midtstopperne. Da havner laget fort i undertall og blir sårbare for raske rettvendte motstandere.

Problemet ble selvsagt stadig mer synlig dess ivrigere tyskerne presset på for å hente inn 0 - 1 og 0 - 2. Det var i denne perioden det virkelig svingte rundt Kroatias kvikke Luka Modric. Den nye Tottenham-spilleren er god; men ikke så suveren som da tyskerne tømte midtbanen sin.

DER hadde Löw kanskje ikke noe valg etter at Lehmann fomlet inn den andre kroatiske scoringen. Det var i disse hektiiske minuttene at innbytterne Bastian Schweinsteiger og David Odonkor falt igjennom på hver sin kant. Begge ble alt for ivrige til å slå den avgjørende pasningen og brøt ned systematikken i det offensivet spillet.

Å felle en kjempe

Så mye var altså det tyske lagmaskineriet verdt med et par skruer løs.

LIKEVEL er det er fortsatt mange som er på plass. Lukas Podolski scoret igjen; suverent headet i posisjon av Michael Ballack som viste at Tyskland har klassespilleren som kan snu neste kamp.

De store har snublet, men de har ikke falt. Da er det lett å unne kroaterne gleden, mens vi venter på om det er noen sværinger som reiser seg.