GOD SESONG: Martin Johnsrud Sundby går i helga for seier i Kollen og i verdenscupen sammenlagt. Men som liten hatet han å gå på ski. Foto: EPA/KIMMO BRANDT
GOD SESONG: Martin Johnsrud Sundby går i helga for seier i Kollen og i verdenscupen sammenlagt. Men som liten hatet han å gå på ski. Foto: EPA/KIMMO BRANDTVis mer

- Å gå på ski var noe av det verste jeg visste som liten

Men i morgen går Sundby for sammenlagtseier i verdenscupen.

Lørdag går Martin Johnsrud Sundby for verdenscupen og Kollen-seier. Men han tålte nesten ikke synet av langrennsski da han var liten.

Holmenkollens femmil er en ettertraktet vare.

Lørdag kjøres den i klassisk stil og skjer i området der Sundby flere ganger som ung overnattet ute og ventet på de store gutta.

- Den første jeg husker var Pietro Piller Cottrer. Vi lå i telt, grillet pølser og hadde med egne stoppeklokker for å ha kontroll på tidene, sier Sundby.

Han kan sikre seg sammenlagtseieren i verdenscupen på hjemmebane allerede lørdag. Nordmannen har et gigantisk forsprang på de andre.

Mislikte Sundby drev med fotball som ung. Og han trengte en aktivitet om vinteren. En kompis dro ham med på langrennstrening.

Et par måneder senere vant 9-åringen sin første konkurranse, og dermed var Sundby hektet.

Men som helt liten var det ikke noe som tydet på at han skulle bli skiløper på langrennsski.

- Det var noe av det verste jeg visste. Det var slitsomt, kjedelig og traust, sier Martin Johnsrud Sundby til NTB.

Han har andre- og tredjeplass på Kollen-femmila de to siste sesongene. Fortsetter utviklingen er han på topp lørdag.

- Det blir meget krevende forhold og gode ski blir helt avgjørende. Jeg ser for meg å gå økonomisk i starten og regner med at det først blir skikkelig fart de siste to milene. Vi kommer nok til å bruke 2.20 timer, og det er over en halvtime mer enn på samme distanse i OL (fri teknikk i Sotsji).

Sjelden fulltreff Bare to nordmenn har vunnet verdenscupen sammenlagt de 15 siste årene: Petter Northug (2010 og 2013) Bjørn Dæhlie (1999).

Sistnevnte var Sundbys store idol som barn og ungdom.

- Det var Dæhlie, og så kom det egentlig ingen.

(NTB)