«Å holde med et lag er i stor grad lidelse»

11 svar fra Arsenal-Fredheim og Liverpool-Alsaker.

• Direkte kl. 20.45: Ligacupen, kvartfinale

(Dagbladet.no): I kveld møtes Liverpool og Arsenal for andre gang på fire dager. Kenneth Fredheim og Øivind Alsaker er ikke bare Canal Plus-kommentatorer, de er supportere for hvert sitt lag.

Begge fant sitt lag på 70-tallet - som så mange andre nordmenn. Liam Brady var Fredheims helt, Kevin Keegan Alsakers.Dagbladet.no har gitt fotballekspertene 11 spørsmål før kveldens kvartfinale i ligacupen:

1. Hvem vinner på Anfield i kveld og hvorfor?

Alsaker: - Liverpool vinner fordi det antakelig er det siste trofeet de kan vinne i år, og da blir det fort sånn.

Fredheim: - Det er en helt åpen kamp. Liverpool er ekstremt revansjelystne etter det som skjedde sist. Ett mål kommer til å skille lagene, Liverpool er liten favoritt.

2. Hvorfor sliter Liverpool med å vinne mot de andre storklubbene?

Alsaker: - Liverpool har under Rafa Benitez en aldeles elendig statistikk mot de tre store. De har tapt alle bortekampene i serien. Det er et bilde på at de ikke er gode nok. De har ikke kommet like langt som de andre.

GIGANTENE MØTES PÅ NYTT: Kenneth Fredheim (t.v) holder med Arsenal, Øyvind Alsaker er Liverpool-fan. I kveld møtes lagene på Anfield. Foto: Scanpix/Canal Plus
GIGANTENE MØTES PÅ NYTT: Kenneth Fredheim (t.v) holder med Arsenal, Øyvind Alsaker er Liverpool-fan. I kveld møtes lagene på Anfield. Foto: Scanpix/Canal Plus Vis mer

Fredheim: - Jeg har ikke noe godt svar på det, det virker litt uforståelig. Jeg har mer tro på Liverpool nå enn tidligere i sesongen. De må ha talismanen Steven Gerrard i form, og jeg fatter ikke at det går an å ha han ute på kanten.

3. Hvorfor har Arsenal trøbbel mot de mindre klubbene?

Alsaker: - Det er nok fordi de mindre klubbene i større grad baserer spillet sitt på tett forsvar og mer fysikk. Det har Arsenal under Wenger hatt trøbbel med. De er ikke så glade i slåss, de skal spille ut motstanderne.

Fredheim: - Det har med manglende rutine i laget å gjøre. Det tar tid til å venne seg til fysikken. Jeg tror ikke det har noe med undervurdering å gjøre. De liker ikke å møte fysiske lag som trøkker til i duellene.

4. Er det smart av Benitez å la Dudek fortsette i mål? Og tror du han tør hvile storstjernene i kveld?

Alsaker: - Det ser ut som stjernene er tatt ut i troppen, slik at han kan kaste dem inn hvis det blir nødvendig. Dudek i mål var en tabbe lørdag. Jeg ville byttet om på det, latt Reina stå på lørdag og Dudek i kveld.

Fredheim: - Jeg forstår ikke det, og jeg tolker det som han ikke er sikker på Reina i mål. Det ville overraske meg hvis han hviler de store stjernene.

5. Burde Wenger spare Henry i kveld, med tanke på skadeproblemene han hadde i fjor høst?

«Å holde med et lag er i stor grad lidelse»

Alsaker: - For meg er det helt umulig å svare på. Det må Arsenals eminente fysio svare på. Henry har innrømmet selv at han lot det gå for lenge med skaden i høst.

Fredheim: - Nei, vi vet at når Henry er frisk så er han en spiller som ønsker å spille alle matcher. Skadeproblemene hans var mot normalt, han har vært bemerkelsesverdig lite skade.

6. Hva har imponert deg mest ved Liverpool og Arsenal den sesongen?

Alsaker: - Jeg er ikke så imponert over Liverpool. De skal avslutte veldig godt for å få flere poeng enn i fjor. Det er ikke plasseringen som er problemet, problemet er at de er ute av gullkampen i oktober. Når det gjelder Arsenal så spiller de på sitt beste den råeste fotballen i Premier League. De har imponert i store kamper, med store skadeproblemer.

Fredheim: - Liverpool er ekstremt avhengig av Gerrard. Når han er god så vokser alle de andre spillerne. Kuyt har imponert med ved arbeidsmoralen og entusiasme. Angrepsspillet er det som imponerer ved Arsenal, når det funker. Det er tatt ut av formel 1.

7. Hva har skuffet deg mest ved Arsenal og Liverpool i år?

Alsaker: - Liverpool står og spiller fotball. De spiller på mann, liten bevegelse i mange kamper. Gerrard gjør bare gjennombruddsløp når det er 10 minutter igjen og det står 0-1. Jeg synes de spiller gammeldags fotball. Arsenal er sårbare når de kommer på 0-1. De har ingen plan B.

Fredheim: - Liverpool tok lite sjanser tidligere i sesongen. De forsøkte å få et mål og så pakke igjen bak. Det er ikke Liverpool, de skal styre kamper. Hos Arsenal skuffer det at de lar seg skremme av fysisk sterke lag. De må klare å score stygge mål.

8. Betyr lørdagens cupkamp mellom lagene mye for det som skjer i kveldens oppgjør?

Alsaker: - Det betyr veldig mye for Liverpool. Mye mer enn for Arsenal, vil jeg si. Generelt har ligacupen blitt morsommere, det er ikke så mange bøtter å løfte lenger.

Fredheim: - Ja, noe betyr det utvilsomt. Arsenal vet at de kan gå dit og vinne. Samtidig forventer du av engelske lag at de hever seg når de ydmykes. Derfor er det åpent.

9. Trenger klubbene forsterkninger i overgangsvinduet?

Alsaker: - Jeg vil si at Benitez bør håpe at Dubai-gruppen tar over, slik at han får penger. Han har kjøpt ok spillere, men mangler de store. Det har han bruk for i alle ledd, unntatt sentral midtbane. Arsenal trenger forsvarsspillere, en topp spiller der bak.

Fredheim: - Arsenal trenger fortsatt trenger en forsterkning i forsvaret. Det blir for mye U21 over det når de mister Toure og Gallas. Liverpool trodde jeg var vinneren på overgangsmarkedet, men nykommerne har slått til i varierende grad. De mangler det lille ekstra. Også lurer jeg på om den beste Liverpool-keeper står i Charlton.

10. Hva tror du klubbene kan vinne, evt. hvilken plassering kan de håpe på i ligaen?

Alsaker: - Jeg tror begge to må konsentere seg om å bli nummer tre eller fire i ligaen. De kan vinne cuper.

Fredheim: - I ligaen tror jeg at Arsenal blir nummer tre og Liverpool nummer fire. Det realistiske for dem er å vinne én cuptittel. Arsenal har tre muligheter der og Liverpool har to.

11. Hvorfor ble du supporter av ditt lag og hvor sterkt er forholdet nå?

Alsaker: - Det var Fa-cupfinalen i mai i 1974, da Keegan gjorde to mål mot Newcastle. Da ble han spilleren og Liverpool laget. Åja, jeg blir fryktelig sur når Liverpool taper. Å holde med et fotballag er i stor grad lidelse. Det heter i ølreklamene «we share your passion», men det burde hete «we share your pain».

Fredheim: - Jeg bodde i England fra 73 til 75 og ble Arsenal-supporter som sjuåring. De hadde det tøffeste navnet og de fineste draktene. På en fridag er ser jeg fortsatt etter Arsenals resultat, men jeg har et mye mer faglig forhold til det nå. Jeg er blitt beskyldt for å holde med alle lag som finnes.

Debatt:

Hvorfor begynte du å holde med ditt lag?

LIVERPOOLS BESTE? Fredheim åpner for at Scott Carson, utlånt til Charlton, er bedre enn både Reina og Dudek.
U21-FORSVAR: Både Alsaker og Fredheim tror Arsenal har godt av å handle inn nye forsvarere.
GÅR FOR LITE PÅ LØP? Alsaker mener Gerrard ikke er farlig på gjennombrudd før han må.