Maren Lundby gull ski-vm2021

Å hoppe etter Maren

Det var en skam for noen år siden. Nå er det bare glede.

VANT: Maren Lundby ble historisk da hun vant hopprennet i stor bakke i Oberstdorf onsdag. Hun endte 8,7 poeng foran Sara Takanashi. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DAGEN startet med den verste VM-nyheten. Den beste guttehopperen i verden forsvant med en positiv coronaprøve, og plutselig var det mest armer og bein i norsk hoppsport.

- Vi var i knestående, sa sportssjef Clas Brede Bråthen.

Få har så mye kroppsspråk og frodige formuleringer som han. Sportssjefen er limet i denne sporten. Etter omtrent hvert eneste hopp året rundt sender Bråthen ut tekstmeldinger til hoppingens indre krets. Store seire eller store tap; sånt betyr visst ingen ting for ham.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Meldingene har alltid en positiv, forsonende tone uansett hvor mye språket blomstrer underveis eller om en eller annen utenlandsk hoppdommer får tilsendt en blåveis i farta.

Brede elsker denne sporten og framfører sin kjærlighet inderligere enn noen andre. Men i kveld var det stopp:

- Tror ikke det er noe vettug å få ut av meg lenger, sa han på direkte TV minutter etter at Maren Lundby hadde landet til et smått sensasjonelt VM-gull.

For hvordan hoppe etter Maren?

FALL: Silje Opseth hoppet lengst av alle i konkurransen med 138 meter i andrehoppet, men så skjedde dette. Bilder fra NRK. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

I ÅREVIS har Clas Brede Bråthen sett det som sin sportslige oppgave her i livet å sette Maren Lundby i den riktige historiske rammen. Det er han som gang etter gang har forklart det tradisjonstro norske hoppublikummet at Maren er vår største hopper etter Bjørn Wirkola.

Det har vært en pedagogisk pionerjobb. Tross alt er det ikke så mange år siden en del av det samme hoppmiljøet var med å skjende kvinnehoppingen ved å ødelegge feiringen i den nye Holmenkollbakken.

Det var dengang noen måtte sende en gutt ut som første hopper kvelden før jentefesten bare for å fortelle Norge at alt skulle være som før. Gutta, boys først. Og så jentene på guttas nåde.

FORTSATT skjer det meste av utviklingen i kvinnehopp på guttas nåde. Du trenger bare å stikke innom en kongress i det internasjonale Skiforbundet (FIS) for å skjønne hvorfor. Det er en forsamling av og for menn med et tilnærmet kjønnsrent styre.

I det FIS-styret er det imidlertid noen menn som skal ha pluss for likestillingsjobben. Det norske skipresidenten Erik Røste er en av dem til tross for alt jeg skrev om hans kandidatur dengang Norge skiftet representant.

Røste er med å dytte fram den nødvendige ryddejobben i sportens historiske kjønnsforvirring. Selv om en vinter med avlyste kvinnerenn har vist at mye rot gjenstår.

DET er slett ikke alltid tonen mellom skipresident Røste og sportssjef Bråthen er strømlinjeformet diplomatisk på kammerset. Til det har norsk hoppsport bakset for mye med økonomien i forsøket på å gjøre opp for gammel skam.

Det får så være. De ender stort sett passe forlikt, og det må da være litt trøkk midt i endringen. Såpass utålmodig har den norske hoppledelsens tilnærming vært de siste åra for å ta igjen det tapte. Med topp trenere i kretsen rundt den sindige kvinnesjefen Christian Meyer har pila bare pekt en vei.

Rett inn i bakken med maksimalt oppdrift.

HELE veien har det vært Maren Lundby som har satt standarden. Både i proff trening og etter hvert i alt det politiske arbeidet. Denne vinteren må hun ha følt seg som en omreisende emmisær for kvinnehopp; bare med den ikke uvesentlige begrensingen at hun på grunn av viruset knapt har fått lov til å reise.

Men navnet hennes har fløyet over hele hoppverdenen. For det er jo Maren som har presset fram flest mulig konkurranser og størst mulig bakker for jentene. Akkurat som hun i fjorårets prøve-VM ble så forbanna over at storbakken ikke stod på selve VM-programmet, at hun gjorde nettopp det til kampsak nummer en:

- Hun vant jo bare det rennet hun selv hadde laget til, kommenterte Clas Brede Bråthen hos NRK før selv han mistet formuleringsevnen på den direkte TV-sendingen.

REAGERER: Norges sportssjef Clas Brede Bråthen reagerte kraftig på dømmingen i normalbakke-rennet, hvor Maren Lundby tok sølv. Foto: NRK Vis mer

MAREN LUNDBY sa det med det stilrene kroppsspråket. Over 130 meter i andrehoppet etter å ha sittet alene igjen oppe i tårnet. Enda en gang var olympia -og nå den første storbakkemesteren best under press.

Kanskje fordi hun forlengst har vist hva som betyr noe for henne. Det å sikre rettferdighet i idrett, og det å ta vare på konkurrentene.

Få andre i hoppsirkuset er så elsket som Maren Lundby, og ingen andre har noen gang vært bedre i norsk hoppsport.

Nå går det an å hoppe etter Wirkola.

Men om det er mulig å hoppe etter Maren, gjenstår å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer