Martin Johnsrud Sundbys i tårer etter seieren:

- Å klare å fighte seg tilbake, å stå på toppen igjen, det har ikke vært noen selvfølge i høst

Sundby takker familien og vennene.

EN FAMILIESEIER: Martin Johnsrud Sundby tok med sønnen Markus på seierspallen på Lillehammer i dag. <br>Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
EN FAMILIESEIER: Martin Johnsrud Sundby tok med sønnen Markus på seierspallen på Lillehammer i dag.
Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby har vært verdens desidert beste skiløper de tre siste sesongene.

Han har vunnet samtlige tourer og minitourer som er arrangert, og fra et dårlig utgangspunkt for jaktstarten på Lillehammer i dag kom han tilbake og vant minitouren i år også.

Etter løpet var det en skiløper full av følelser som snakket med pressen. Han kalte dagens seier den største i karrieren.

- Det har vært den tøffeste kampen i min karriere. Definitivt. Den aller tøffeste fighten jeg har hatt, så det er vel det jeg legger i det. Å klare å fighte seg tilbake, stå på toppen igjen, det har ikke vært noen selvfølge i høst.

- Har du tvilt på det?

- Det har jeg, sier Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Tunge dager

Dommen han fikk i juli for brudd på antidopingreglementet etter å ha fått for mye astmamedisin i forstøveren sin under Tour de Ski i 2014, gjorde at han i etterkant mistet tour-seieren der til Petter Northug.

Verre er alt som har fulgt i kjølvannet av dommen fra Idrettens Voldgiftsrett, CAS.

- Det er ikke så lett å beskrive det sånn kort, men dere ser det på meg. Det har vært tøffe tak siden juli. Det er veldig emosjonelt at vi har kriga oss gjennom dette på en så alright måte. Vi har hatt tunge dager sammen, men likevel klart å gjennomføre dette. Det er en familieseier i større grad enn en personlig seier for meg, sier Sundby.

Han tørker tårer og bærer preg av sommeren og høsten han har vært gjennom. Han har aldri vært enig i dommen han fikk, og er det heller ikke nå.

Det er også det som har vært det aller tyngste for ham.

- Det har vært at jeg har havna i en situasjon som har føltes så utrolig urettferdig og ufortjent, og likevel ikke hatt noen annen mulighet enn å kjempe meg gjennom det. Jeg har måttet takle det, jeg har måttet stå i det, uansett hvor feil vi har tenkt at dette har vært, er dette en situasjon vi har havnet i og den krigen har vi måttet ta. Selv om vi ikke har følt at det har vært min krig, så har vi måttet jobbe oss gjennom det. Jeg er ikke noe glad i å si vi, men i dette tilfellet er dette oss. Det er jeg og de rundt meg, mine venner og familie som har hjulpet meg frem til at dette faktisk er mulig å få til igjen, sier han.

Aldri vurdert å gi seg

Til tross for den personlige kampen han og familien har stått i, har det aldri vært aktuelt å si at nok er nok. At langrenn og astmadebatt får seile sin egen sjø, uten Martin Johnsrud Sundby om bord.

- Jeg har prøvd å tenke at livet mitt er ganske mye annet enn langrenn, men det er jo på sett og vis å lure seg selv. Det er mye dette det handler om, selv om jeg har en fantastisk familie som er det viktigste i livet mitt, så er dette yrket mitt og jobben min. Det er det jeg lever og ånder for, og når sånt skjer som det som skjedde i høst så betyr jo det mye. Det får stor innvirkning på meg uansett hvor mye jeg prøver å legge det til side. Det var en veldig deilig seier i dag. Jeg hadde ikke trengt det, men det var veldig, veldig deilig.