- Å, nei! Det var dumt!

Den irakiske fotball-legenden Saad Qais (41) er lei seg for at Drillo sa nei til jobben.

(Dagbladet.no): Da Saad Qais forlot Irak, hadde han spilt over 65 landskamper og scoret over 42 mål for Irak. Nå bor han på Valdres sammen med kone og to barn. Allerede i 2003 møtte Dagbladet den berømte fotballspilleren. Da fortalte han om sitt møte med den beryktete Saddam-sønnen Uday.


- Jeg ble beordret til å ta av meg på overkroppen og legge meg på gulvet. Deretter ble jeg pisket. Jeg blødde voldsomt før jeg besvimte, fortalt Saad Qais til Dagbladet.

Les også: «Fra Iraks midtbane til Saddams torturkammer».

I dag håpte Qais at Drillo skulle si ja til jobben som trener for det irakiske landslaget. Han forteller at han har vært i kontakt med det irakiske fotballforeningen i forkant at Drillo ble spurt.

- Jeg ble ringt opp å spurt om hva jeg synes om Drillo. Jeg sa at han var et veldig godt navn, sier Qais til Dagbladet.no. Når Dagbladet.no ringer opp å forteller at han har sagt nei, blir han veldig skuffet.

- Å nei! Det var dumt. Han ville vært bra for Irak, sier Qais.

Les også: «Drillo ikke til Irak»

Vil bli trener

VIL BLI TRENER:Da Saad Qais forlot Irak, hadde han spilt over 65 landskamper og scoret over 42 mål for Irak. Nå bor han på Valdres sammen med kone og to barn. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
VIL BLI TRENER:Da Saad Qais forlot Irak, hadde han spilt over 65 landskamper og scoret over 42 mål for Irak. Nå bor han på Valdres sammen med kone og to barn. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Det var etter en kamp mellom en turkmensk og en irakisk fotballklubb i 1997, som det irakiske laget tapte 0-4, at Saad ble sendt i fengsel. Under kampen hadde han blitt utvist for å ha kranglet med dommeren.

Da han kom tilbake til Irak, ble han kjørt til hovedkvarterer til Iraks olympiske komité. Der ble han skjelt ut av Uday, sønnen til Saddam, for «dårlig spill.» Etterpå ble han sendt til det beryktede al-Radwaniya-fengslet, som er et eget fengsel for blant annet sportsmenn, journalister og kunstnere som faller i unåde hos den brutale sønnen.

- Noen av sårene grodde ikke før etter to år, fortalte Saad til Dagbladet i 2003. I fengslet ble han torturert og ydmyket i over en måned. Ifølge fotballspilleren var ryggen hans så blodig at han i flere dager måtte sove på magen i den lille cellen.

- Etter dette brukte jeg all min tid på å finne en måte å komme ut av landet på, fortalte Saad. I 2001 klarte han å rømme til Norge, og i dag forsøker han å bli fotballtrener.

- Å, nei! Det var dumt!
FOR SADDAM: Saad Keis Naoman (I første rekke til høyre), spilte I flere år for laget til Saddams sønn, Uday. Her poserer han sammen med resten av spillerne på Al-Rasheed på slutten av 80-tallet. Bak på tribunen ruver en kjempeplakat av Saddam selv.
SA NEI:Egil «Drillo» Olsen var i Jordan i dag, og forhandlet om å bli landslagstrener for Irak. Dessverre viste det seg at Drillos avtalebok var for full.