Å nei, har vi så små vinnersjanser?

Sjekk matteekspertenes EM-utregninger.

(Dagbladet.no): Foruten dyktighet handler fotball mye om tilfeldigheter og litt om flaks. Det var Hellas et bevis på da de gikk til topps i EM for fire år siden, mot alle odds.

Under gårsdagens 0-2-tap mot Sverige var det ingenting som tydet på at de er i stand til å gjenta bedriften denne gangen. Det tror heller ikke Norsk Regnesentral, som for øyeblikket beregner de greske vinnersjansene til mikroskopiske 0,1 prosent.

Matteekspertene simulerer daglig de resterende EM-kampene 5000 ganger på en datamaskin.

Utregningen tok utgangspunkt i ekserttips i forkant av turningen, men forhåndstipsene blir selvsagt mindre og mindre vektlagt etter hvert som kampene faktisk spilles, slik at hvert lags såkalte styrketall hele tiden blir oppdatert.

Slike ting må selvsagt tas med en solid klype salt.

Men når alle har unnagjort én kamp peker Nederland seg ut som laget med de beste vinnermulighetene. Oransjetrøyene gis 22,1 prosents sjanse til å vinne turneringen, tett fulgt av Spania med 20,4 prosent og Tyskland med 18,5 prosent.Portugal er nummer fire med 10,7 prosents vinnersjanse, mens et lag som Italia levnes små sjanser etter 0-3-fadesen mot Nederland. Ifølge tallknuserne er sannsynligheten for at «Azzuri» tar seg videre til kvartfinale 38 prosent, og finaleseier bare 3,7 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bookmakere tar i bruk regnemodeller

Magne Aldrin i Norsk Regnesentral tippet selv på Tyskland som vinner før mesterskapet. Han understreker at tallene er ferskvare og endrer seg fra dag til dag, og er ment som krydder for fotballfolket under EM.

VERDENSMESTEREN PÅ HÆLA: Italia fikk bank i den første kampen mot Nederland og tapte 0-3, noe som svekket sannsynligheten for EM-triumf betraktelig. Men fotballen er heldigvis uforutsigbar - og selv om Italia har oddsene mot seg kan det fortsatt bli dem som jubler etter finalen 29. juni. Foto: AP
VERDENSMESTEREN PÅ HÆLA: Italia fikk bank i den første kampen mot Nederland og tapte 0-3, noe som svekket sannsynligheten for EM-triumf betraktelig. Men fotballen er heldigvis uforutsigbar - og selv om Italia har oddsene mot seg kan det fortsatt bli dem som jubler etter finalen 29. juni. Foto: AP Vis mer

Men helt uten troverdighet er de ikke.

- Jeg vet at britiske oddsselskap har begynt å bruke matematiske modeller, og ikke bare skjønn, sier han til Dagbladet.no.

- Når styrketallene for hvert lag er bestemt, simuleres alle kampene 5000 ganger. Vi «spiller» kampene i gruppespillet, kårer 1. og 2. plass i hver gruppe etter reglene som gjelder for EM, og en vinner for hver simulerte turnering. Så teller vi opp til slutt - hvor mange ganger av de 5000 gangene vant hvert enkelt lag, hvor mange ganger havnet de på 2. plass, kom til semifinale og så videre, sier han.

Bedre at Rekdal tipper, enn at du sløser?

Ekspertene som ble brukt til å tippe utfallet av en rekke EM-kamper, både de som var satt opp på forhånd, og potensielle kamper mellom lag som ikke er i samme gruppe, var Torgeir Bjarmann, Daniel Fredheim Holm, Solveig Gulbrandsen, Eli Landsem, Kjetil Rekdal og Arne Scheie, i tillegg til seks ansatte i Aftenpostens sportsredaksjon.

Til sammen har disse gjettet på rundt 2000 resultater.

- Etter hvert som kampene faktisk spilles, puttes de inn i den statistiske modellen. Det betyr selvsagt mer enn en forhåndsgjettet kamp.

- Hva er den største svakheten med denne modellen?

Å nei, har vi så små vinnersjanser?

- Det spørs jo hvor gode ekspertene var, men tipsene virket veldig rimelige, med 5-6 relativt jevngode lag.

- Hvor ofte skjer det at slike beregninger slår til i virkeligheten?

- Vanligvis vil de fleste ha en lav sannsynlighet. Når Nederland har 22 prosents sjanse til å vinne, er det jo nærmere 80 prosents sjanse for at de ikke gjør det. Men i det store og hele stemmer det ganske godt på de enkelte kampene, sier Aldrin.

Likevel vil han ikke anbefale folk å bruke Norsk Regnesentrals beregninger som grunnlag for eventuelle oddsspill.

- Jeg anbefaler ikke folk å bruke penger på dette, eller spille i det hele tatt, sier han muntert.

<B>MATEMATISK FAVORITT:</B> Etter at alle lag har spilt én kamp hver, er Ruud van Nistelrooy og Nederland de største EM-favorittene, ifølge Norsk Regnesentral.
<B>LEVNES SMÅ SJANSER:</B> Regjerende europamester Hellas har bare 0,1 prosents sjanse for å vinne EM, ifølge Norsk Regnesentrals beregninger. Sverige ligger litt bedre an med sine 3,6 prosent.
<B>I FAVORITTSJIKTET:</B> David Villa og Spania.
<B>SYNGER PÅ SISTE VERSET?:</B> Marco Materazzi og Italia har fått en skjev start på «Dødens Gruppe».