- Å score mål betyr alt. Det er det jeg lever for

I en årrekke var John Carew øverst da Dagbladet kåret Norges 50 beste spillere. Nå har han mistet topplassen både på lista og på landslaget. Arvtakeren er den samme begge steder: Mohammed Abdellaoue (26).

MÅLBEVISST: Norges Fotballforbund dyrker Mohammed Abdellaoue som sin nye gallionsfigur. Selv er han ikke opptatt av sånt. Han ønsker bare å sette seg ned hver ettermiddag — og se tilbake på målene han nettopp har scoret.Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
MÅLBEVISST: Norges Fotballforbund dyrker Mohammed Abdellaoue som sin nye gallionsfigur. Selv er han ikke opptatt av sånt. Han ønsker bare å sette seg ned hver ettermiddag — og se tilbake på målene han nettopp har scoret.Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Dagbladet-kåring: Norges 50 beste fotballspillere

(Dagbladet): Alle idrettsstjerner jakter de tilfredsstillende øyeblikkene av pur lykke.

For Petter Northug kan ingenting måle seg med å smadre de argeste konkurrentene med en overlegen spurt.

Når Aksel Lund Svindal skrenser i målområdet og ser 1-tallet ved sitt navn på måltavla, får han lønn for alle treningstimene, mens Tora Berger elsker å se den siste flekken på skiva endre farge fra svart til hvit.

For fotballspiss Mohammed Abdellaoue faller alt på plass når hans avslutning skaper krusninger i motstanderens nett.

Må putte på trening
- Å score mål betyr alt, sier Hannovers norske stjerne.

- Det er det jeg lever for, og det er det jeg tenker på når jeg er på banen. Selvsagt vil jeg at laget skal vinne, og jeg ønsker å være delaktig i angrep ellers også, sier Moa.

- Men jeg føler meg ikke bra før jeg scorer. Når ballen går i nettet ... Det gjør noe med meg, noe med følelsen min. Og den følelsen er det viktig å ha i kamp, forklarer Moa.

Han understreker poenget med et eksempel fra hverdagen i Hannover:

- Hvis vi har en trening uten spill på mål, må jeg alltid avslutte for meg selv, slik at jeg etterpå kan legge meg på sofaen hjemme og vite at det siste jeg gjorde, var å score.

Smilet på lur
Dagbladet bringer i dag sin årlige rangering av Norges 50 beste fotballspillere. For første gang har vi Moa på topp. Hannover-spissen som knapt vet hva måltørke er, og som er en gjenganger på listene over Europas mest effektive angrepsspillere, takker for hederen:

- Sånt betyr veldig mye, sier han — en drøy måned etter at Nils Johan Semb og Egil Drillo Olsen overrakte ham den offisielle Gullballen for 2012.

Også det var et bevis på at han har rikets beste fotballbein for tida.

- Det er alltid morsomt å bli satt pris på. Jeg er målbevisst og legger ned mye arbeid. Samtidig er det viktig å kose seg, ha et smil på lur og ikke ta alt for alvorlig.

Råd til unge: Øv!
Før han bredsidet inn 1—0 mot Standard Liege i åttendedelsfinalen av Europa League, hadde Moa gått seks Hannover-kamper uten scoring. Det var hans lengste periode uten nettkjenning siden overgangen til Tyskland.

- Jeg tenker ikke så mye på sånt. Det vil alltid komme perioder hvor jeg går noen kamper uten å score. Da er det bare å være rolig og fortsette å ha tro på det jeg driver med. Jeg vet at jeg vil komme til sjanser, og da gjelder det at jeg er kald og rolig når muligheten byr seg, sier Moa.

- Terping
- Hvordan kan avslutningsevner trenes opp?

- Det er bare terping det handler om. Jeg har øvd gjennom hele oppveksten og karrieren. Noen trener på avslutninger, noen på taklinger, noen terper pasninger, andre øver på berøringer. Jeg bruker mye tid på avslutninger. Sånn har det alltid vært, sier Moa.

- Du snakket om målsettingene dine — kan du dele dem?

- Det er så enkelt som at jeg er på under hver eneste trening, holder meg skadefri og ikke slipper meg nedpå. For jeg ønsker å fortsette den ferden jeg nå har startet på.