- Å se bilder av Blatter og Putin sammen på scenen gir meg frysninger nedover ryggen

Velkomsttale vekker oppsikt.

PROVOSERER: Russland-president Vladimir Putin og Fifa-president Joseph S. Blatter hyllet det kommende verdensmesterskapet i Russland. Det skaper reaksjoner. Foto: MARCUS BRANDT/dpa
PROVOSERER: Russland-president Vladimir Putin og Fifa-president Joseph S. Blatter hyllet det kommende verdensmesterskapet i Russland. Det skaper reaksjoner. Foto: MARCUS BRANDT/dpa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Se gruppene her

(Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin og Fifa-president Sepp Blatter ønsket velkommen under trekningen av gruppene til VM-kvalifiseringen i fotball.

Redaktør i fotballtidskriftet Josimar, Frode da Costa Lia, var en av flere som lot seg provosere av innholdet til statslederen og Fifa-toppen.

- Et VM i vår nasjon vil definitivt øke interessen for fotballen. Vi skal arrangere mesterskapet i elleve byer. Dette er fantastiske nyheter, ikke bare for Russland, men også våre naboland, sa Vladimir Putin fra scenen.

- Russland blir en fantastisk vert for mesterskapet, sa Sepp Blatter.

Uttalelsene provoserer flere.

- Hvis dette skal være fantastisk for nabolandene til Russland må de først slutte å krige, sier Frode da Costa Lia til Dagbladet.

- Å se bilder av Blatter og Putin sammen på scenen gir meg kalde frysninger nedover ryggen. Russland bryter folkeretten og dette er et mesterskap jeg ikke gleder meg til i det hele tatt, sier Josimar-redaktøren.

Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen lar seg ikke provosere:

- Dette kan ikke overraske noen. Alt Blatter sier har folk sluttet å ta på alvor. At Putin i en sånn anledning lirer av seg en meningsløs frase er også som forventet. Vi kan ikke la oss bli opprørt. Russland og Blatter har vært venner i lang tid, sier Morten Pedersen til Dagbladet.

Både Blatter og Putin har opptrådt kontroversielt det siste året. Blatter er anklaget for korrupsjon og annonserte sin avgang som Fifa-president tidlig i sommer. Putin har blant annet vært i medias overskrifter grunnet indoktrinering av Øst-Ukraina.

- Negativ omtale Dagbladets Russland-ekspert Morten Strand forteller:

HYLLER RUSSLAND-VM: Vladimir Putin og Sepp Blatter. Foto: MARCUS BRANDT/dpa
HYLLER RUSSLAND-VM: Vladimir Putin og Sepp Blatter. Foto: MARCUS BRANDT/dpa Vis mer

- Det har jo vært stemmer i EU som har sagt at EU bør boikotte VM, men dette har Blatter sagt at ikke kommer på tale. Det er ikke lett å si hvordan VM vil påvirke Russland og omgivelsene, sier Strand.

- OL i Sotsji var en positiv opplevelse for Russland, men så kom krigen som ødela det som var av politiske gevinster. Det som skjedde i Øst-Ukraina er alvorlig og kan påvirke VM, sier Strand.

- På hvilken måte?

- Det er mulig mange som hadde tenkt å reise til fotball-VM ikke reiser likevel. Det er mange negative kommentarer om landet og noen er kanskje redde for å reise til et nesten-diktatur. Jeg tror den politiske gevinsten som Putin hadde regnet med er blitt borte, sier Strand.

Josimar-redaktør Frode da Costa Lia mener Putin og Blatter bommer i sine kommentarer.

- Det har jo vært kontroversielle VM-sluttspill tidligere, men disse kommentarene er spesielle. Enten må Blatter være dum som hyller Russland, eller så er han bare frekk, sier Josimar-redaktøren.

Blatter-støtte Russlands VM-sjef Alexei Sorokin mener det er trist at Sepp Blatter snart er ferdig som FIFA-sjef, og mener sveitseren er en «veldig modig person».

- Blatter har alltid vært en venn av dette landet. Vi er trygge på at alt han gjør er til det beste for FIFA, som han har dedikert livet sitt til, sier Sorokin til BBC, gjengitt av NTB.

Sorokins uttalelser kommer i forbindelse med trekningen av kvalifiseringsgruppene til VM.

Gruppene i VM-kvaliken

Gruppe A:
Nederland
Frankrike
Sverige
Bulgaria
Hviterussland
Luxembourg

Gruppe B:
Portugal
Sveits
Ungarn
Færøyene
Latvia
Andorra

Gruppe C:
Tyskland
Tsjekkia
Nord-Irland
Norge
Aserbajdsjan
San Marino

Gruppe D:
Wales
Østerrike
Serbia
Irland
Moldova
Georgia

Gruppe E:
Romania
Danmark
Polen
Montenegro
Armenia
Kasakhstan

Gruppe F:
England
Slovakia
Skottland
Slovenia
Litauen
Malta

Gruppe G:
Spania
Italia
Albania
Israel
Makedonia
Liechtenstein

Gruppe H:
Belgia
Bosnia
Hellas
Estland
Kypros

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer