HJEM I SKAM: Ett poeng etter to kvalikkamper er langt unna det Portugal forventet. Foto: Aleksander Andersen/SCANPIX
HJEM I SKAM: Ett poeng etter to kvalikkamper er langt unna det Portugal forventet. Foto: Aleksander Andersen/SCANPIXVis mer

- Å se på Portugal er som å studere Munchs Skrik-maleri

Personlighetsforstyrrelse, hukommelsestap og apati, skriver portugisisk avis.

|||(Dagbladet): Det ble nok en magisk Drillo-kveld på Ullevaal i går, da Norge kjempet seg til tre poeng mot Portugal i EM-kvaliken.

Nok en skalp i beltet til Egil Olsen. Nye stjerner som tuslet ut i Oslo-mørket knust og nedverdiget.

For etter sjokkerende 4-4 i førstekampen mot Kypros var tre poeng mot litt større - men fortsatt lille - Norge et krav på den ytterste delen av den iberiske halvøya.

Så når Portugal er fem poeng bak Norge etter to kvalikkamper, da venter det slakt i hjemlandet.

Ingen skjønnhet Avisa Publico maler ut kritikken med en Edvard Munch-pensel.
 
- Å se på dette laget er som å studere Munchs berømte Skrik-maleri, som har to av versjonene utstilt i to Oslo-museer. Se på det, og føl depresjonen. Selv om verket av den norske maleren er kunst og vakkert. Det er ikke tilfellet når det gjelder landslaget, som er redusert til en blaff av de gode, gamle dager. Uten kunst, uten skjønnhet, skriver avisa.

Og Publico graver dypere i Munch-studiene.

SLAKTES: Det portugisiske landslaget får hard medfart i hjemlandet. Foto: Aleksander Andersen/SCANPIX
SLAKTES: Det portugisiske landslaget får hard medfart i hjemlandet. Foto: Aleksander Andersen/SCANPIX Vis mer

- Ekspertene sier at Skrik refererer til menneskets lidelse, en sykdom med symptomer som personlighetsforstyrrelse, hukommelsestap og apati. Og alt dette lider det portugisiske laget av.

Fra kylling til kalkun Ikke uventet rettes også mye av kritikken mot keeper Eduardo. Han var meget god i VM og strålende da bare et tvilsomt mål sendte portugiserne ut av mesterskapet i åttendelsfinalen mot Spania.

- Han synger fortsatt nasjonalsangen med hele hjertet, men roen fra VM er borte. Han viste tegn på at han ikke er i form på sistemålet til Kypros og igjen i går, skriver Publico.

Avisa Record går enda lenger i sin kritikk av sisteskansen.

- Eduardo var Portugals beste spiller i VM, men i disse to kampene har han vært en kylling (på fjerdemålet til Kypros) og en kalkun (mot Norge). Han var den eneste som gråt da Portugal ble slått ut av Spania, men nå spiller han uten ro og selvtillit, skriver avisa.

- Ironisk og trist Her i Norge vet vi alt om hvor store skader keepertabber kan gjøre. De siste kvalifiseringene har det norske landslaget bare vært noen målvaktsfeil unna mesterskapene.

Nå kan Portugal fort lide samme skjebne.

FRA HELT TIL SYNDEBUKK: Portugal-keeper Eduardo blir kalt en kalkun i dag. Foto: ERIK BERGLUND
FRA HELT TIL SYNDEBUKK: Portugal-keeper Eduardo blir kalt en kalkun i dag. Foto: ERIK BERGLUND Vis mer

- Det er ironisk og trist, med tanke på hvordan Eduardo spilte i VM. Nå er han ansvarlig for stupet inn i mørket, skriver Correio Da Manha.

I den fotballanalytiske delen av O Jogos rapportering fra Oslo, understreker avisa at det var mer enn keepertabben som ødela for gruppefavoritten.

- På Ullevaal Stadion viste det portugisiske landslaget igjen mangel på konsentrasjon - flere ganger enn på den fatale scoringen - og også mangel på rytme, fart og ambisjoner.

TIL Å GRINE AV: En portugisisk avis trekker store Skrik-referanser til gårsdagens forestilling. Foto av EDVARD MUNCHs SKRIK
TIL Å GRINE AV: En portugisisk avis trekker store Skrik-referanser til gårsdagens forestilling. Foto av EDVARD MUNCHs SKRIK Vis mer