Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM 2018, bronsefinalen: Belgia-England 2-0

Å snakke ned VM-bronsen er en arroganse du må være brasilianer, tysker eller John Arne Riise for å forstå

Store navn og fotballnasjoner spotter bronsekampen og kaller den verdiløs. De kan ingenting om fotballhistorien og legender.

BRONSELAG: Belgia kunne juble for bronsemedalje i årets VM etter seier over England. Foto: Michael Zemanek / bpi / Rex / Shutterstock
BRONSELAG: Belgia kunne juble for bronsemedalje i årets VM etter seier over England. Foto: Michael Zemanek / bpi / Rex / Shutterstock Vis mer

Belgia-England 2–0 (1–0)

BELGIA HAR GJORT sitt beste verdensmesterskap i fotball, og veldig mange mennesker gleder seg over det. Kan hende det ikke er så veldig viktig for Eden Hazard og de andre gutta med store ambisjoner og enda større konti - de ville jo helst spilt finalen - men for belgisk fotball er det viktig.

Det er det som betyr noe.

Det er det som gjør bronsefinalen til en institusjon.

82 ÅR ETTER Norges OL-bronse i Berlin er det fortsatt hyggelig å snakke om Bronselaget. Fram til Drillo knekte 90-tallets kode og tok oss til det første VM-sluttspillet siden 1938, var det det vi hadde å snakke om i A/S Steinrøysa.

Det, og 3-0-seieren over Jugoslavia på Ullevaal i 1965, en seier som ikke tok oss til VM i England.

Det og 1-0-seieren over Vest-Tyskland i en OL-kvalifiseringskamp i tyske Baunatal (1979), en seier som kvalifiserte oss til et mesterskap vi seinere boikottet på grunn av Russlands invasjon i Afghanistan.

VM-STUDIO: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk. Video: Stian Pedersen Vis mer Vis mer

Det, og 2-1 over England på Ullevaal i 1981, en VM-kvalifiseringsseier som heller ikke tok oss noe sted (Spania).

Pluss 2-1 over Italia - to ganger, faktisk - både i Lecce i 1985 (privatkamp) og på Ullevaal stadion i 1991, i enda kvalifisering som heller ikke ledet til sluttspill (Sverige).

SPØR GJERNE OGSÅ svenskene, som vant VM-bronse i USA 94 - Sverige med VM-sølv i 1958 og bronse i 1950 - om hvordan det var da SAS-maskinen fra Amerika ble mottatt av to jagerfly og eskortert i 300 meters høyde over en ekstatisk hovedstad.

I dag er de legender.

OG HOLDER IKKE det, gjør et googlesøk på viktigheten av Kroatias VM-bronse i 1998 det, fem år etter at de ble opptatt som selvstendig nasjon av FIFA, for ikke å snakke om Tyrkias sensasjonelle tredjeplass i 2002. Det vil avslutte diskusjonen, om du ikke er brasilianer, tysker, italiener, spanjol eller John Arne Riise.

De færreste av oss er det.

DA HAR JEG langt mer respekt for følelsene i den andre diskusjonen som har gått de siste dagene, den som angriper FIFA for å ødelegge VM som den beste medisinen en fotballelsker kan tenke seg i abstinensperiodene mellom to sesonger. Neste gang vi møtes til gruppespill i VM er det nemlig mørkt og kaldt på den nordlige halvkula.

Når finalen spilles er det bare seks dager til jul.

FRANSKMANNEN JULES RIMET, den tredje FIFA-presidenten og en av organisasjonens grunnleggere, er verdensmesterskapets far. Siden fødselen i Uruguay i 1930 har turneringen vært spilt 21 ganger, alle på sommeren. Men ikke det 22., det utskjelte mesterskapet i Qatar i 2022 skal spilles fra 21. november til 18. desember.

FIFA har tatt sin endelige beslutning.

De kommer ikke til å gå tilbake på det heller.

AV FOTBALLMESSIGE OG veldig mange andre historiske årsaker er det ikke til å forstå. Arenaer med aircondition fungerer i tillegg aldeles utmerket. Og det er det ikke jeg som sier, men Jørn Andersen, som var i Qatar med Nord Korea under den varmeste perioden.

Han trodde ikke på nedkjølte arenaer før han opplevde det.

- Det var 45 grader i lufta utenfor stadion og mellom 18 og 20 grader nede på gresset, sier Andersen.

- Den kalde lufta som ble blåst inn fra bakkenivå rundt banen, kjølte ned hele arenaen.

KAMPENE ER ALTSÅ ikke problemet. Ei heller treningene, som kan foregå under tilsvarende forhold. Det er VM-livet som er greia. Alt som ikke har med kampene å gjøre. Folkelivet Russland nå kapitaliserer så voldsomt på. Supporterne fra hele verden. Det går ikke når kvikksølvet tar seg mot pluss 50 grader i skyggen, du kan ikke kjøle ned et helt land.

Så mye aircondition finnes ikke.

Folk vil dø.

DET GJØR IKKE tidspunktet bedre for oss som er glad i fotball. 21. november til 18. desember er på trynet alle år. Men det er nok den eneste løsningen på et problem FIFAs historie har påført det vakre spillet, fordi man altfor lenge lot grådige og korrupte mennesker styre butikken, karer som den avsatte presidenten Sepp Blatter.

Det var hans korrupte regime som tildelte Russland og Qatar VM.

Avsløringene som fjernet den maktsyke sveitseren, har fortalt oss at måten det skjedde på, ikke var bra.

NÅR GIANNI INFANTINO, FIFA-presidenten som arvet sølet, nå utroper VM 2018 til «The Best World Cup Ever», vasker han på mange måter Russland-tildelingen ren. Putin, som Infantino har slikket oppetter ryggen siden han overtok for Blatter i februar 2016, har levert som bestilt. Hensikten har helliget middelet. Og nå tilpasses en enda større fotballpolitisk og menneskerettslig skandale klimaforholdene verden har kjent siden tidenes morgen - det er varmt i ørkenland midt på sommeren, hallo (!) - slik at også VM 2022 kan gå som det egentlig alltid har gjort i FIFA, som smurt.

Det beste hadde selvfølgelig vært å flytte hele greia.

Det har man ikke baller til.

Så man flytter heller på tidspunktet.

Mens man lar ballene rulle som om ingenting har skjedd.