Å spille hverandre gode

Det som skaper resultater er en langsiktig trening, det er ikke spesielt langsiktig av Molde å sparke en suksessfull trener.

 DÅRLIG KULTUR?  Molde fotballklubb har nylig sparket sin trener Tor Ole Skullerud. Hvilken kultur råder i klubber som tar lettvinte løsninger og sparker treneren når resultatpila flater ut? Spør tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl. Foto: NTB scanpix
DÅRLIG KULTUR? Molde fotballklubb har nylig sparket sin trener Tor Ole Skullerud. Hvilken kultur råder i klubber som tar lettvinte løsninger og sparker treneren når resultatpila flater ut? Spør tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl. Foto: NTB scanpixVis mer

Vi har sett det før - et styre og en klubbledelse som sparker treneren for å vise handlekraft når motgang melder seg. Nå har det da skjedd igjen - i Molde.

Det er ikke første gangen Molde sparker en suksessfull trener - og sikkert ikke den siste med den kulturen som tydeligvis preger klubben. I 2010 sparket de Kjell Jonevret, etter at han oppnådde sølv med laget året før - både i serie og cup. Svensken vant både serie og cupmesterskap med Djurgården før han kom til Molde, og har nå suksess i Viking. Hadde Jonevret blitt udugelig som trener i løpet av noen få måneder, og reiste han seg igjen og ble en glimrende trener bare noen måneder senere?

Da Molde vant «The Double» ble Tor Ole Skullerud genierklært. Han hadde overtatt den vanskelige oppgaven og trene laget etter Ole Gunnar Solskjær. Noen få måneder etter får han sparken og blir udugeliggjort av styret og ledelsen. Ifølge VG har Skullerud tatt flere poeng i snitt pr. k som Moldetrener enn Ole Gunnar Solskjær gjorde i sin trenerperiode i laget.

En BI-studie fra 2010 (J.K. Arnulf m.fl.: Is firing a football coach the wrong treatment?) konkluderer med at resultatene blir ikke bedre av å sparke treneren. Klubber som beholder sjefen etter en tung periode gjør det like bra, og faktisk bedre på sikt. Over en periode på 15 kamper fikk klubbene som beholdt treneren 2,87 flere poeng en de som ga ham avskjed, viser studien.

Hvilken kultur råder i klubber som tar lettvinte løsninger og sparker treneren når resultatpila flater ut? Er det i mangel av prestasjonskultur i styret og ledelse slikt skjer?

Alt handler om kultur og ledelse, sier Jim Collins i sin forskning (2001). Kultur har en helt sentral rolle i prestasjonsforbedring, hevder Henry Mintzberg (1989). I en prestasjonsrettet kultur råder to typer klima; mestringsklima og resultatklima (prestasjonsklima).

I et resultatklima er fokus på resultat langt sterkere grad enn på prestasjonen bak resultatet. Ledere i resultatklima er dirigerende og autoritære, og det er liten aksept for prøving og feiling. Resultatklima er sårbart i motgang og med resultatfokus kan du få angst, bli utrygg og redd for ikke å nå resultatet.

I et mestringsklima er det derimot fokus på prestasjonen bak resultatet i langt større grad enn resultat, og man måler egen forbedring - mot egne prestasjoner/egen framgang. Alle er like mye verd, og man blir respektert for den man er. Ikke å få det til er en helt naturlig del av å lære. Da blir det ikke truende og angstvekkende å gjøre feil, og da tør man ta nye og krevende utfordringer og tør å havne utenfor flytsonen

Både fotballag og bedrifter lærer av motgang - man blir sterkere av det, men da kan man ikke sparke treneren - den som antakelig har lært mest. I tillegg til mestringsklima, er andre viktige kulturelementer i en prestasjonskultur mot og handlekraft/gjennomføringskraft.

Når styret og klubbledelsen ser at resultatene ikke blir forventet, opplever de at de må gjøre noe for å vise handlekraft. Da sparker de treneren. Når laget vinner trofeer, står de gjerne fram som deler av en suksesshistorie, men når motgangen inntreffer, isolerer de seg helt fra resultatet - da er det treneren som har det hele og fulle ansvaret.

Manchester United hadde Sir Alex Ferguson som trener i flere tiår. I starten var ikke resultatene spesielt gode og mange krevde ham sparket. Vi kjenner alle historien.

- Det som skaper resultater er en langsiktig trening, en forståelse av å drive med det samme, og at man spille hverandre gode, har den tidligere Rosenborg-treneren, Nils Arne Eggen, sagt. Har Molde spilt Skullerud god i år?

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.