GOD UTVIKLING: Mats Møller Dæhli sier han har utviklet seg masse under Ole Gunnar Solskjær i Cardiff. Hvor vidt han blir i klubben også etter nedrykket, sier han lite om. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
GOD UTVIKLING: Mats Møller Dæhli sier han har utviklet seg masse under Ole Gunnar Solskjær i Cardiff. Hvor vidt han blir i klubben også etter nedrykket, sier han lite om. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

- Å spille under Ole Gunnar er bra for meg

Nedrykks-gutta på landslaget «forholder seg til kontrakten».

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I kveld samlet Per-Mathias Høgmo utenlandsproffene i troppen sin mot Frankrike og Russland neste uke. Blant de 14 frammøtte, var det tre mann som rykket ned fra Premier League tidligere denne måneden.

Mats Møller Dæhli, Brede Hangeland og Alexander Tettey er alle under kontrakt med klubber som skal spille i Championship neste sesong.

I forbindelse med laguttaket for ti dager siden, snakket landslagssjefen om problemet med å spille en fotball som avviker for mye fra måten han ønsker at landslaget skal spille på.

Spesielt stor spenning knytter det seg til hva stortalentet Mats Møller Dæhli skal gjøre. Blir han i Cardiff hos Ole Gunnar Solskjær, eller skifter han klubb i sommervinduet.

- Mats har gjort det bra i Premier League og har det nivået inne. Samtidig så er han i en veldig bra klubb for ham. Han har en veldig god trener som har tro på ham og gir ham tillit. Så Mats har på ingen måte vondt av å spille i Cardiff det kommende året om det skulle bli sånn, sier Høgmo.

- Bra for meg Som landslagstrener vil han ikke instruere spillerne i klubbvalg, men sier så mye han kan mellom linjene til Norwich-spiller Alexander Tettey og Fulhams Brede Hangeland:

- Jeg tenker at både Hangeland og Tettey, som har gjort det veldig bra i Premier League, har ikke vondt av å fortsette i Premier League. Det tror jeg ikke, sier Høgmo og ler.

Landslagssjefen er samtidig klar over at spillerne har kontrakter å forholde seg til.

Og ingen er mer drillet i å «forholde seg til kontrakten» enn profesjonelle fotballspillere.

TUNGT: Brede Hangeland rykket ned med Cardiff. Han sier han må forholde seg til at han har kontrakt med klubben i ett år til. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TUNGT: Brede Hangeland rykket ned med Cardiff. Han sier han må forholde seg til at han har kontrakt med klubben i ett år til. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har to år igjen av kontrakten, det er det eneste jeg forholder meg til. Å spille under Ole Gunnar er veldig bra for meg. Jeg har utviklet meg masse det siste året, sier Mats Møller Dæhli til Dagbladet.

- Idiotisk å si annet Brede Hangeland syntes det var tungt å rykke ned med en klubb han har viet mange år av karrieren sin til. Men kan ikke si annet enn at han er under kontrakt.

- Jeg har jo kontrakt i ett år til, og må forholde meg til det, naturligvis. Så det ville være idiotisk å si noe annet enn at jeg håpet det skulle være i Premier League. Men i fotballen er det en risiko for å rykke ned. Vi har vært nær ved å gjøre det mange år i Fulham, og så skjedde det dessverre nå. Da må jeg, som alle andre, forholde meg til det.

- Men om et tilbud kommer, er det kanskje enda lettere å takke ja nå enn om Fulham var i Premier League fortsatt?

- Det skal jeg ikke kommentere annet enn at jeg må forholde meg til kontrakten.

- Det står kanskje i kontrakten at du må si det?

- Om det ikke står det, så skjønner jeg i alle fall at det står mellom linjene.

- Norwich bestemmer Alexander Tettey har også ett år igjen av kontrakten med Norwich, og sier naturligvis at han forholder seg til det.
 
- Norwich bestemmer hva som skjer videre, om det skal endre seg eller ikke. Jeg er fokusert på det ene kontraktsåret, så får jeg høre med Norwich hva de bestemmer seg for.
  
- Sier du med det at det finnes andre muligheter?

- Det vet jeg ikke. Det får rådgiverne mine ta seg av, men det er viktig å presisere at akkurat nå er det Norwich som bestemmer, sier Tettey.

Ny hverdag Landslagskaptein Hangeland forstår hva Høgmo mener med forskjell på spillestil fra klubbhverdagen til landslaget.

- Jeg ser jo at det kan være en enda større forskjell mellom klubb- og landslagshverdag hvis en spiller i Championship, sier han.

NORWICH BESTEMMER: Alexander Tettey er forberedt på at det kan bli spill på nest øverste nivå neste sesong. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
NORWICH BESTEMMER: Alexander Tettey er forberedt på at det kan bli spill på nest øverste nivå neste sesong. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

Samtidig er spillestilen i klubben man selv spiller og trener med daglig det viktigste. Og hvordan Fulham-hverdagen blir seende ut, vet han ikke så mye om ennå.

- Det er jo mye som skjer i en klubb når man rykker ned. Jeg vet jo ikke hva slags spillere vi skal ha, hva slags spillestil vi skal ha. Det vil komme an på de tingene der, men det skal nok bli bra.

-  Blir manager Felix Magath med videre?

- Jeg tror det er planen. Men det har gått to uker, og jeg regner med at det kommer til å være masse omveltninger og endringer i klubben i løpet av sommeren, så det blir spennende å se hva som venter.

• I første omgang venter Stade de France på onsdag, der Norge skal være sparringspartner for VM-klare Frankrike.

ANTYDNINGENS KUNST: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo passer seg for å komme med konkrete krav til at spillere skifter klubb, men sier at Hangeland og Tettey ikke har vondt av å fortsette i Premier League. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ANTYDNINGENS KUNST: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo passer seg for å komme med konkrete krav til at spillere skifter klubb, men sier at Hangeland og Tettey ikke har vondt av å fortsette i Premier League. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer