<strong>SNAKKER UT OM MARERITTET:</strong> Frida Karlsson svevde på en sky da hun utfordret Therese Johaug i VM i Seefeld. Så kom motgangen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNAKKER UT OM MARERITTET: Frida Karlsson svevde på en sky da hun utfordret Therese Johaug i VM i Seefeld. Så kom motgangen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Frida Karlsson i eksklusivt Dagbladet-intervju

- Å våkne var slitsomt

Frida Karlsson snakker ut om smellen og utfordringen ved å få i seg nok mat: - Det kom til et punkt hvor jeg måtte gjøre noe, sier 21-åringen til Dagbladet.

Publisert
Sist oppdatert

Når en gang Therese Johaugs dager som verdens beste langrennsløper er talte, er 21 år gamle Frida Karlsson den heteste kandidaten til å overta tronen som langrennsdronningen.

Bare 19 år gammel yppet Karlsson seg mot Johaug på distanserenn i VM i Seefeld, og i mars slo den svenske skiyndlingen Johaug på tremila i Holmenkollen.

Selv om feil strategi på skibyttene påvirket resultatene, var det et frampek på hva en frisk og formsterk Frida Karlsson kan utrette.

Seieren over Johaug på tremila på 32-åringens hjemmebane og favoritterreng i Holmenkollen, var akkurat det Karlsson trengte etter en meget tøff sesong.

STIKK: Frida Karlsson strålte i møte med Dagbladet etter Kollen-triumfen - og kom med et stikk til Norge. Reporter: Øyvind Godø. Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

21-åringen fra Sollefteå fikk startnekt av helsemessige årsaker i desember i fjor, all den tid hun ikke oppfylte det svenske skiforbundets helsekrav.

Overfor Dagbladet setter nå Frida Karlsson ord på hva som skjedde i den mørke tiden.

- Man er så inne i en boble og er fullt innstilt på å konkurrere. Det blir en smell når alt fokuset endres, da jeg fikk startnekt. Jeg var kjempetrøtt og sliten. Alt ble et hinder. Å våkne var slitsomt. Å stå opp var slitsomt. Det kom til et punkt hvor jeg måtte gjøre noe, sier Frida Karlsson på telefon til Dagbladet.

- Hva gjorde du da?

- Jeg måtte anvende drivkraften til nytt fokus, få balanse i kroppen og investere i framtida. Jeg lærte sykt mye av hele situasjonen. Det er i motgang man blir mentalt sterkere. Det var en stor utfordring. Jeg tar med meg mye fra forrige sesong.

- Hva var det egentlig som skjedde?

- Jeg følte meg veldig sterk i fjor høst. Det så virkelig lyst ut. Så snudde alt og jeg fikk startnekt. Det var veldig tøft, erkjenner Karlsson overfor Dagbladet.

<strong>HAR TATT GREP:</strong> Livet smiler igjen for Frida Karlsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR TATT GREP: Livet smiler igjen for Frida Karlsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Da måtte jeg skifte fokus og få balanse i kroppen. Jeg var så gira på å konkurrere igjen. Alt ble en bonus. Det var riktig kult å komme i gang igjen. Jeg kom tilbake på et høyere nivå enn før.

Karlsson om ernæringsutfordringene

Spiseforstyrrelser og utfordringer med tilstrekkelig ernæring i utholdenhetsidretter, blant annet i langrenn, er et vanskelig tema som har blitt snakket stadig vekk mer om de siste åra.

I 2017 skrev blant annet Dagbladet om «Skijentenes varsko til kroppsfokuset», om tabuet «Økt spiseforstyrrelser blant gutter» som skigutta snakket åpent om og Vilde Bratland Hansens åpenhjertige historie.

Startnektene til Ingvild Flugstad Østberg og Frida Karlsson forrige vinter har gitt tematikken et nytt lys. Overfor Dagbladet tydeliggjør imidlertid Karlsson at det ikke er snakk om spiseforstyrrelse i hennes tilfelle, men utfordringen med å finne rett balanse.

- Det er en utfordring med ernæring. Vi trener veldig, veldig mye og hardt. Treningen som kreves, gjør det vanskelig å få nok næring til å ha nok energi, sier Frida Karlsson til Dagbladet.

BRONSE: Frida Karlsson kom på sensasjonell tredjeplass i VM. Etterpå fikk hun høre at hennes store idol, Petter Northug, også beundrer henne. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Det er viktig å ha kontroll på det. Man må spise mye, for å trene bra. Om man ikke spiser nok, kan man ikke trene bra. Å trene hardt, krever mye.

- Du og Ingvild Flugstad Østberg har vært i en liknende situasjon. Har dere delt erfaringene med hverandre?

- Nei, vi har ikke snakket om det. Vi prater bare vanlig når vi prater. Jeg vet ikke om noen andre på laget har slitt med dette, men rett balanse er en utfordring for alle, sier den svenske langrennsstjerna.

Fridas grep

Nå har Karlsson fått rett balanse igjen. Seieren i Holmenkollen har hun bygget videre på, og i sommer har hun trent svært godt og levert strålende testresultater.

- Hvilke grep har du gjort?

- For det første har jeg fått en ny lege rundt meg. Det er bra at han har kontroll på hvor grensen går. Kunnskapsmessig har jeg lært mer av hva min kropp behøver og riktig belastning, at helse og kosthold henger sammen, sier 21-åringen til Dagbladet.

- Man kan ikke bare kjøre på hele veien. Utviklingen har gått veldig fort. Fra å være noen ikke kjenner til, har det blitt mye fokus. Totalbelastningen har blitt større. Man må ta hensyn og få kontroll over alle faktorene. Det er mye man lærer seg, som man tar med seg framover, sier den svenske langrennsstjerna.

Frida Karlsson er et helt unikt talent. Da Marit Bjørgen var på Karlssons alder, var hun ikke i nærheten av de samme resultatene. Bjørgen var 22 år da hun vant sin første verdenscupseier, på sprinten i Düsseldorf i oktober 2002.

Foran Bjørgen og Johaug

Heller ikke Therese Johaug var på Karlssons nivå i så ung alder, selv om hun vant VM-bronse i Sapporo som 18-åring. Johaug vant imidlertid ikke sin første verdenscupseier før i 2011, da hun også vant VM-gull i Kollen og tok det siste steget.

Altså var Frida Karlsson to år yngre enn Johaug og Bjørgen da hun vant sin første verdenscupseier. Den svenske skiprofilen har i tillegg allerede tre VM-medaljer på seniornivå fra Seefeld.

- Sammenliknet med andres karrierer, ligger jeg veldig bra an. Men det er ikke noe jeg tenker så mye på. Jeg har fokus på min karriere, hva jeg kan gjøre og hva som er optimalt for meg, sier 21-åringen fra Sollefteå til Dagbladet.

Hun kommer med et tydelig varsel på hva de norske rivalene har i vente, om ikke coronapandemien setter en stopper for sesongen.

- Jeg håper jeg blir bedre enn noen gang til vinteren. Jeg har fokusert mye på teknikk og å ha kvalitet på det vi gjør. Da kommer utviklingen.

- Heidi Weng sier at hun ikke frykter deg og at du trenger noen år til for å bli aller best. Hva tenker du om det?

- Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg har jo vist at jeg kan slå alle under optimale forutsetninger og en kropp som fungerer. Det vet jeg selv. Det spiller ingen rolle hva andre du sier, sier Frida Karlsson til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer