Å velstand, velstand: Seks av sju titler til samme fylke

- Unike i Norge!

Å VELSTAND, VELSTAND: Bare 5,1 prosent av Norges befolkning bor i Møre og Romsdal. Likevel har fylket gjort nærmest rent bord i norsk herrefotball de siste fire åra. - Godt talentarbeid, forklarer Ørjan Håskjold Nyland (midten). Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
Å VELSTAND, VELSTAND: Bare 5,1 prosent av Norges befolkning bor i Møre og Romsdal. Likevel har fylket gjort nærmest rent bord i norsk herrefotball de siste fire åra. - Godt talentarbeid, forklarer Ørjan Håskjold Nyland (midten). Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Se for deg at Norges 19 fylker fordeles utover en fotballbane. Hvert fylke skal få sin tilmålte del av matta, basert på hvor mange mennesker som bor der.

Da vil Møre og Romsdal (261 530 innbyggere, ifølge Statistisk sentralbyrå) få omtrent halvparten av et straffefelt til rådighet. Det er ikke rare flekken å trene på. Likevel har tre klubber herfra klart å spille inn det aller meste av gull de siste åra.

Satsing på yngre De fire siste sesongene er det utdelt sju trofeer i norsk herrefotball. Seks av dem har tilfalt Møre og Romsdal. I tillegg kan Molde plukke en tittel til før sesongen er over, hvis de slår Odd i cupfinalen. I så fall blir Møre og Romsdals gullbrøk sju av åtte.

Tar vi nordvestsjåvinismen helt ut, så kan vi til og med regne inn et svensk mesterskap i suksesshistorien. Malmös gulltrener heter Åge Hareide, og kommer fra Hareid på sunnmørskysten.

Lørdag kveld spiller Molde sin første hjemmekamp siden seriemesterskapet ble sikret 4. oktober. Medaljene får de ikke før etter siste serierunde, men det blir plass til både gullskjerf og gratulasjoner på Aker stadion under oppgjøret mot Haugesund.

- Det drives god talentutvikling her oppe, sier landslags- og Molde-keeper Ørjan Håskjold Nyland.

- Alle klubbene har måttet satse på yngre spillere, i alle fall Hødd og Aalesund. Det har gitt resultater i form av at mange unge har fått prøve seg på A-lagene. Så kom det et bra apparat til Molde, som tok gull på første forsøk, og klarte å gjenskape det året etter. Over tid er det bygd opp et bra lag her, fastslår Nyland - som selv kommer fra Volda på Sunnmøre.

Han legger til:

- Det er veldig bra det fylket har gjort, og slik skal vi fortsette. For det ser bra ut med tanke på framtida også.

- Ikke tilfeldig - Dette forteller at Møre og Romsdal er unike i Norge!

Mangeårig daglig leder i Aalesund, Henrik Hoff, ler godt over telefonen. Og fortsetter i samme stil:

- For noen år siden ble det diskutert hvor Norges nasjonalarena skulle ligge. Da foreslo jeg at det var helt naturlig å plassere den på Ørskogfjellet, midt mellom de store fotballbyene Ålesund og Molde...

Sjåvinistisk fotballspøk til side: Hoff mener det ikke er tilfeldig at fylket har gjort nærmest rent bord de siste åra.

- Det er ikke tilfeldig når seks av sju titler, eller sju av åtte, havner her oppe. Det er godt arbeid som ligger i bunnen. Klubbene har vært med og pushet hverandre, sier Hoff, og pekte på at dominansen viste seg for alvor allerede i 2009.

- Da møttes vi og Molde i cupfinalen. Vi vant, og jeg tror det gjorde at Molde ville vise at de skulle være like gode. Og da er vi inne på dette med rammevilkårene, i den forstand at Molde har hatt Røkke og Gjelsten som har lagt en trygghet der oppe. For økonomi spiller en stor rolle, sier Hoff.

- Lang fartstid Han skryter i tillegg av kontinuiteten på ledersida både i sin egen klubb, samt i Molde og i Hødd:

- Mange i både administrasjon og styre i sine klubber har lang fartstid. Jeg er sikker på at dette er en del av det som forklarer hvorfor klubbene har lyktes.

- Vil dominansen fortsette?

- Jeg skal ikke forskuttere verken serie- eller cupgull, men Møre og Romsdal er et fotballfylke som er kommet for å bli. Og at andre kan lære noe av oss, er helt sikkert, sier Hoff.

Fire lag i toppen Daglig leder i Hødd, André Nevstad, mener «tilpasning» er nøkkelordet for klubbene i fylket.

- Jeg tror vi har vært flinke til å finne ut hva vi må være best på, og tilpasse oss hverandre. Når det er to tippeligaklubber i fylket - hva er det vi andre kan bli flinkest på? Den koden tror jeg vi har klart å løse, i tillegg har næringslivet vært flinke til å stå bak klubbene. Dermed har vi klart å lage gode fotballmiljøer i fire byer, sier Nevstad.

For i tillegg til Molde, Aalesund og Hødd kan fylket også skilte med Kristiansund. Laget fra Ole Gunnar Solskjærs hjemby ligger for øyeblikket an til å få spille kvalifisering om opprykk til Tippeligaen.

- Kan vi få se fire Møre og Romsdal-klubber i Tippeligaen i løpet av de neste åra?

- Godt spørsmål. Vi jobber hardt, vi. Det er solide klubber i et svært fotballinteressert fylke vi snakker om. Så ingenting er umulig, sier Nevstad.

• Helgas kamper for Møre og Romsdal-lagene, lørdag: Start-Aalesund (15.30), Molde-Haugesund (18.00). Søndag: Hødd-Ranheim (15.00), Ullensaker/Kisa-Kristiansund (18.00).