CUPFINALEHELTEN: Michael Barrantes var den store forskjellen på lagene da Aalesund slo Brann 2-1 i søndagens cupfinale. 28-åringen kan vise seg å bli en skikkelig gullgruve for klubben - han kostet bare 350 000 dollar da han ble hentet permanent etter et halvt år på lån. 
Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
CUPFINALEHELTEN: Michael Barrantes var den store forskjellen på lagene da Aalesund slo Brann 2-1 i søndagens cupfinale. 28-åringen kan vise seg å bli en skikkelig gullgruve for klubben - han kostet bare 350 000 dollar da han ble hentet permanent etter et halvt år på lån. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / ScanpixVis mer

AaFK fikk bråhast da Barrantes herjet med Frankrike

Men første spiontur til Costa Rica ble skivebom.

Brann - Aalesund 1-2

ULLEVAAL/HOTEL BRISTOL (Dagbladet): Første gang Aalesund dro til Costa Rica for å kikke på cupfinalehelten Michael Barrantes (28), gikk det ikke helt som planlagt.

I den første kampen keepertrener Frank Mathiesen skulle se ham i aksjon, var midtbaneeleganten suspendert. I den andre gikk det ikke stort bedre - kampen ble utsatt og Mathiesen hadde tilsynelatende reist halve jorda rundt med uforettet sak.

Men han fikk se Barrantes på trening for klubblaget Dep Saprissa. Og det bekreftet langt på vei de gode rapportene Aalesund hadde fått fra diverse norske agenter.

- Jeg fulgte ham på trening hver dag i en uke. Når du sitter på avstand og studerer, så ser du om det er nok til å vekke interessen. Og det var i høyeste grad tilfellet med ham. Jeg ble matet med DVD-er av kamper han hadde spilt, som hele trenerteamet kikket på. Vi sa til oss selv at dette så absolutt var en interessant spiller for norsk fotball, sier Mathiesen til Dagbladet.

- Banens beste mot Frankrike
Den endelige bekreftelsen fikk keepertreneren og Aalesund da Costa Rica dro til Europa for å spille landskamp mot Frankrike. Etter den kampen ble klubbdirektør Henrik Hoff oppringt med beskjeden: «Løp og kjøp».

- Jeg husker ikke akkurat lagoppstillingen til Frankrike, men de har jo et godt lag i utgangspunktet. De første 60 minuttene var Michael banens desidert beste spiller. Særlig i 1. omgang dominerte han fra sentral midtbane. Den landskampen ble en bekreftelse. Vi skjønte ganske fort at han hadde noe her i Norge å gjøre hvis han fikk lov til å spille på styrkene sine, sier Mathiesen.

Henrik Hoff opplyser til Dagbladet at Barrantes på langt nær var noen dyr mann. I utgangspunktet hadde de en leieavtale på ett år, men etter bare seks måneder kjøpte de ham på permanent basis.

- Vi hadde forhandlet fram en avtale, der vi kunne kjøpe ham for 500 000 dollar etter et år. Men så spurte vi om de var interesserte i å selge ham før, og da fikk vi det ned til cirka 350 000 dollar (i underkant av to millioner kroner etter dagens kurs, journ.anm.). Det var i den størrelsesordenen.

- Ikke så verst kjøp, med andre ord?

- Jeg tror han forsvarte prisen sin bare med de to målene han scoret i dag, gliser Hoff.

- Han sleit i fjor høst
For Michael Barrantes var den store forskjellen på lagenene i 2-1-seieren over Brann. Det var hans gode skudd som ble styrt inn i eget nett av en klønete Lars Grorud, og han var både involvert i oppbyggingen og avsluttet et mønsterangrep til 2-1 for AaFK litt før pause.

Selv om han fikk frimerke i 2. omgang, da Rudolph Austin fotfulgte ham over hele banen, var han fortsatt en trussel og var nær 3-1 med en ny suser.

- Han er en god pasningslegger, en god målscorer, han er en klassisk nummer 10-playmaker som ingen andre i Norge har, sier trener Kjetil Rekdal.

MÅTTE VÆRE TÅLMODIG MED BARRANTES: Kjetil Rekdal sier Barrantes trengte flere måneder på å tilpasse seg tempoet i Norge.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
MÅTTE VÆRE TÅLMODIG MED BARRANTES: Kjetil Rekdal sier Barrantes trengte flere måneder på å tilpasse seg tempoet i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Men Barrantes så ikke ut som en million da han ankom Norge i fjor sommer - han trengte en stund til å tilpasse seg en høyere intensitet enn hva han var vant med fra Costa Rica.

- Vi har brukt tid på å bygge ham inn i laget. Han sleit utover høsten i fjor, og fikk ikke spille så mye. Han var ikke vant med norsk fotball, han sto stille og spilte fotball. Fysisk var han i god forfatning, men han trengte tid på å tilpasse seg tempoet, ta imot ballen, spille den videre og gå på løp. Står du stille og får ballen i beina blir du tatt i Norge. Da har du ikke sjanse, sier Rekdal.

- Tvilte du noen gang på om han ville bli en suksess?

- Han spilte jo mot RBK i siste kamp i fjor og scoret, og gjorde det samme i nest siste kamp mot Viking. Så han var på gang. Da Tor Hogne Aarøy dro var det opplagt at vi kom til å spille på den måten du såp i dag, og da var det ganske enkelt å bruke litt mer tid på ham enn vi kanskje ellers ville gjort, sier han til Dagbladet.

Direktør Hoff sier AaFK har kontrakt med Barrantes i to år til.

- Vi beholder ham i to år til hvis vi ønsker. I utgangspunktet ønsker vi selvfølgelig det, men er spilleren klar for større oppgaver og vi blir enige med en aktuell klubb, får det være opp til spilleren. Men da gjelder det å bli enig om pris.

- Hvor mye synes du han er verdt?

- Fem millioner, sier Hoff og lar avslutningen på setningen henge litt i lufta.

- Fem millioner euro!

- Er han eliteseriens beste spiller?

- Når «Mike» har dagen, er han i en klasse for seg selv i Norge. Jeg tror han er god nok for å spille i de store ligaene. Norsk fotball er vefldig intens, og i en del av de andre ligaene vil han få mer tid med ballen. Da kommer han enda bedre til sin rett, mener Hoff.

Medalje er målet neste sesong
Det er unødvendig å nevne at Rekdal fryktelig gjerne vil ha Barrantes med videre, for om han greier å beholde nøkkelspillerne sine og få inn en spiss som dunker inn mål neste sesong, tror treneren det kan bli mye moro i Ålesund framover.

- Barrantes har nesten scoret 20 mål i obligatoriske kamper i år. Jeg har ikke eksakt antall, men med cup, europacup og serie er det ikke langt unna. Får vi en spiller foran ham neste sesong, så kan det bli spennende. Det betyr ekstremt mye å komme til Europa for tredje år på rad. For utviklingen av laget betyr det mye, i tillegg til at man plasserer seg på kartet. Den læringen vi fikk i europacupen kostet oss kanskje medalje i serien, men vi fikk igjen for det i dag. Det viser måten vi gjennomfører kampen på.

STORSPILTE MOT FRANKRIKE: Barrantes var ifølge AaFKs keepertrener banens desidert beste spiller den første timen mot Frankrike. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
STORSPILTE MOT FRANKRIKE: Barrantes var ifølge AaFKs keepertrener banens desidert beste spiller den første timen mot Frankrike. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE Vis mer

- Med en spiss som scorer 15-20 mål neste sesong, samtidig som dere ikke mister mange sentrale spillere - er det noen grunn til at AaFK ikke kan kjempe om seriegullet neste år?

- Nei, det er det ikke. Men da blir det vanvittige forventninger, og vi skal tåle det også. Det er mange elementer inne i bildet for at et lag skal prestere over 30 kamper. Å ta medalje må være et naturlig mål nå, men da må vi ha mannskap som klarer det også. Hvis vi mister tre, fire av våre beste spillere er det bunnkamp igjen, sier Rekdal.

Rekdals nettverk
Selv om Barrantes er den største profilen, er treneren selv den største stjerna i Aalesund. Og han har et såpass godt navn internasjonalt at klubben drar fordel av det på spillermarkedet.

Rekdals nettverk var helt avgjørende for at de ble oppmerksomme på Barrantes.

- Det sier seg selv hva nettverket hans betyr for oss. Kjetil er kjent, han er profilert og han har resultater. Han tiltrekker seg agenter, og veit hvem han kan stole på og ikke. De kan ikke komme til ham med ting det er ikke er hold i. Da er han ikke interessert i å bruke dem lenger, sier keepertrener Mathiesen.

I tilfellet Barrantes var det i hvert fall blink. Og heldigvis for Aalesund var han ikke motvillig til å forlate trygge omgivelser i Costa Rica for en uviss framtid i Norge.

- Om han var villig (til å komme til Norge) skal være usagt, men han var interessert. Og det var nok å ta det videre, sier keepertrener Mathiesen.

Henrik Hoff sier det var mest av hensyn til Barrantes at de inngikk en låneavtale i starten, i stedet for å kjøpe ham med en gang.

- Det var vel et ønske fra begge parter, men først og fremst for Michael sin del. Slik at han kunne kjenne litt på hvordan det er å være i Aalesund, i Norge, og i norsk fotball. Heldigvis viser det seg foreløpig at begge trives veldig godt med hverandre, sier AaFK-direktøren.

DRO PÅ SPIONTUR: Keepertrener Frank Mathiesen. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
DRO PÅ SPIONTUR: Keepertrener Frank Mathiesen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer