<strong>JUBEL:</strong> Aalesunds Fotballklubb er inne i en av sine beste sportslige perioder i klubbhistorien. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
JUBEL: Aalesunds Fotballklubb er inne i en av sine beste sportslige perioder i klubbhistorien. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

AaFKs nederlandske forvandling vekker oppsikt

AaFK har nådd Rosenborgs nivå etter omstridt trenervalg som endret alt. - Seriøst?

Etter at AaFK hentet Anton Joore inn i trenerteamet har de vært Eliteseriens beste bortelag. Sunnmørsklubben er totalt sett bare ett poeng svakere enn Rosenborg de siste 20 kampene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Skru tiden rundt ti år tilbake og Color Line Stadion i Ålesund var en oransjefarget festarena som ga de besøkende aktørene assosiasjoner til Nederlands stemningsskapende fotballandslag og tilhengere.

Nå er det ingenting som minner om den nederlandske atmosfæren hva angår tilskuere og entusiasme, men på banen er omsider likhetene langt flere.

De fleste ga opp tanken om AaFK som et topplag etter at det kraftfulle mannskapet til Kjetil Rekdal og etterfølger Jan Jönsson gikk i oppløsning, men nå er plutselig sunnmørsklubben en toppklubb igjen, ifølge eliteserietabellen.

Av lagene som befinner seg i det øverste sjiktet av Eliteserien har spesielt Sarpsborg 08 og Stabæk blitt hyllet for det de har fått til med begrensede ressurser.

Forvandlingen

Aalesund er en annen klubb som har hittil har gjort det langt bedre enn forventningene, men har foreløpig gått mer under radaren sammenlignet med de øvrige toppklubbene.

- Stabæk og Sarpsborg 08 har fått velfortjent ros, men jeg synes vi er på høyde med det de har fått til, sier AaFK-kaptein Bjørn Helge Riise til Dagbladet.

<strong>STOLT:</strong> AaFK-kaptein Bjørn Helge Riise er stolt over det lagkompisene og klubben presterer. &nbsp;Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STOLT: AaFK-kaptein Bjørn Helge Riise er stolt over det lagkompisene og klubben presterer.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Selv om flere nøkkelspillere forsvant etter sesongslutt og vinterens treningskamper ikke var veldig imponerende, er det likevel ingenting som tyder på at den gode sesongstarten er et blaff, sett i lys av det som skjedde siste del av 2016-sesongen.

Da den nederlandske ringreven Anton Joore erstattet Karl Oskar Fjørtoft, som fikk sparken som assistenttrener, ble AaFK slaktet for det oppsiktsvekkende valget. Men etter nederlenderens ankomst har sunnmørsklubben vært Eliteseriens nest beste klubb - bare slått med ett fattig poeng av Rosenborg i de siste 20 kampene.

- Seriøst? Det er såpass ja. Når du legger det fram sånn, høres det helt fantastisk ut, sier AaFK-kaptein Riise.

De overraskende tallene

Flere av de lagene som avsluttet sesongen relativt godt, har fortsatt i samme stil denne sesongen.

Slik har de beste norske klubbene gjort det i forrige sesongs ti siste og årets ti første seriekamper:

<strong>BRYTER BARRIER:</strong> Mostafa Abdellaoue bøtter inn mål for AaFK og ble matchvinner da AaFK slo erkerivalen Molde for første gang i Eliteserien siden 2003. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
BRYTER BARRIER: Mostafa Abdellaoue bøtter inn mål for AaFK og ble matchvinner da AaFK slo erkerivalen Molde for første gang i Eliteserien siden 2003. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Rosenborg - 41 poeng
Aalesund - 40 poeng
Brann - 38 poeng
Sarpsborg 08 - 32 poeng
Odd - 31 poeng
Stabæk - 31 poeng
Molde - 28 poeng
Vålerenga - 27 poeng

Sunnmøringene gikk på en kjempesmell borte mot Stabæk i første kamp med Joore som Trond Fredriksens assistent 21. august i fjor, men etter dette har AaFK dratt i land seier etter seier - selv om også årets første seriekamp endte med stortap på Nadderud.

Nederlandsk innflytelse

Den nederlanske suksessen ble innledet med Edwin Gyasi, som har startet 26 kamper i Eliteserien og notert seg for hele 15 målpoeng. Kantspilleren besitter X-faktoren i et AaFK-lag med mange hardtarbeidende spillere og med målsniken Mustafa Abdellaoue på topp.

Mos er med sine sju mål to scoringer bak Eliteseriens toppscorer Ohi Omoijuanfo. Den nederlandske stopperkjempen Vito Wormgoor tok AaFK med storm i fjor, men ble snappet opp av Brann i vinter. Han har blitt erstattet av en annen nederlandsk midtstopper, Kaj Ramsteijn.

På midtbanen har Fredrik Carlsen fått en ny vår, mens Andreas Lie - 13 år etter at han debuterte på AaFKs A-lag hjemme mot Start i 2004 - endelig har etablert seg som et sikkert keeperkort i Eliteserien. Den reaksjonssterke sisteskansen har i år blitt hyllet for mange gode reaksjonsredninger, blant annet i bortekamper som mot Rosenborg, Molde og Strømsgodset.

Oppsiktsvekkende bortetall

<strong>SUKSESSDUO:</strong> AaFK-trener Trond Fredriksen har bare opplevd medgang etter han fikk inn nederlenderen Anton Joore ved sin side. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
SUKSESSDUO: AaFK-trener Trond Fredriksen har bare opplevd medgang etter han fikk inn nederlenderen Anton Joore ved sin side. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Det er i disse oppgjørene sunnmørsklubben har imponert mest. Trond Fredriksens elever er Eliteseriens nest beste bortelag denne sesongen etter Rosenborg.

I fjor avsluttet de sesongen med fire borteseirer på rad. Etter Joores ankomst har AaFK vært beste norske lag på fremmed gress.

6-2-2 er borterekka etter at den nederlandske treneren kom til Ålesund. Det gir altså 20 poeng på de siste ti bortekampene. Det kan selv ikke Rosenborg med borterekka 5-3-1 og 18 poeng matche.

- Bortestatistikken er overraskende bra. Jeg tror det med balansen er viktig også her. Vi tør også mer å spille vårt spill. På samme tid i fjor hadde vi for mye respekt for motstanderen og havnet for dypt i banen. Nå står vi mer riktig og er mer samlet, mener Riise.

Den største endringen

AaFK-kapteinen skryter av Fredriksens filosofi, men legger ikke skjul på at Joores nye tanker har hatt mye å si.

- Anton har bidratt med mye. Samtidig var det ikke store endringer vi gjorde, men han og Trond utfyller hverandre bra. Den største endringen er at vi etter Antons ankomst har blitt bedre på angripe med mer balanse i laget. Før dette ble vi ofte straffet hardt ved balltap, men nå har vi balanse når vi angriper, sier Riise til Dagbladet.

Sist gang sunnmøringene var så høyt oppe på tabellen var da Jönsson ledet AaFK-skuta i 2013. Da herjet profiler som Abderrazaq Hamed-Allah, Leke James, Michael Barrantes og Fredrik Ulvestad. AaFK scoret nest flest mål i hele Eliteserien den sesongen.

Mange skader, defensive problemer og en svak sesongslutning gjorde imidlertid at gullkamp i august ble til 4. plass i november. Også det året var AaFK det nest beste bortelaget etter Rosenborg.

Under Rekdal i 2010 var også sunnmøringene med i medaljekampen, men endte på 4. plass. På den tiden var det profiler som Anders Lindegaard, Tor Hogne Aarøy, Johan Arneng og Jonathan Parr som skapte mest problemer for motstanderne.

Forklarer klubbens filosofi

Selv om nøkkelspillerne Bjørn Helge Riise og Aron Elis Thrandarson foreløpig ikke har bidratt like mye som ønskelig grunnet skader, har AaFK imponert stort.

Spørsmålet blir da: Hvordan forklarer sunnmøringene den ekstreme forvandlingen?

- Det er først og fremst hardt arbeid over tid. Det viser at Tronds filosofi fungerer. Det er en kompliment til hele klubben. Vi har hevet bunnivået, blitt mer stabile og fått en bedre balanse. Det er veldig moro å være med på, sier AaFK-kapteinen.

- Hva handler filosofien om?

- Jeg kan ikke røpe alt, men det handler om å utnytte våre spilleres spissegenskaper. Vi har kantspillere som er gode én mot én, som vi forsøker å sette opp i slike situasjoner så ofte som mulig. Det handler om å skape rom, og det handler om timing i pasningsspill. Vi har offensive spillere med spissegenskaper og grovarbeidere på midtbanen som forflytter beina raskt og er gode ballspillere.

Vendepunktet

Da AaFK tapte 0-6 borte mot Brann i fjor sommer, nådde sunnmøringene bunnpunktet. Det var også vendepunktet.

- Ja, det var det på mange måter. Vi kunne ikke komme lenger ned enn det. Bussturen hjem fra Bergen er en av de tyngste jeg har vært med på. Vi måtte gå i oss selv, brette opp ermene og gjøre grep, forteller Riise.

På søndag er AaFK - nå i en helt annen forfatning og med en helt annen tro på seg selv - tilbake i Bergen mot Lars Arne Nilsens formsterke mannskap.

- Nå er vi klar for et gjensyn med Bergen i et håp om å få revansje. Brann er gode og i bra flyt, men det er vi også. Jeg tror vi er gode nok til å gjøre det bra også der, forteller Riise, som må stå over Brann-kampen grunnet skaden han har slitt med i lang tid.

- Jeg sliter med en nerveskade og må roe ned for at den ikke skal slå seg opp igjen. Det er enklere nå enn hvis det hadde gått dårlig. Da hadde jeg nok skyndet meg enda mer for å komme tilbake, og det ender som regel i tilbakefall.

Hyller ungguttene

Forskjellen på å være AaFKs kaptein nå og på samme tid i fjor, er enorm.

- Det er fantastisk å være kaptein i denne gjengen nå og selvfølgelig gøyere enn det var på samme tid i fjor. Da var vi langt nede. Nå er selvtilliten og humøret på topp. Det er utrolig moro å se, forteller Riise.

- Vi har fått mye negativ omtale for tynn stall, men ungguttene har virkelig tatt steg og gjør det veldig bra. Det viser at det drives godt i de yngre rekker og at det er mye spennende i vente fra yngres avdeling.

Slik fant de Joore

I fjor lo AaFK-trener Trond Fredriksen da Dagbladet spurte om medalje var mulig i 2017 etter den gode sesongavslutningen foregående høst. Foreløpig er det bare fire poeng opp til serieleder Rosenborg etter ti av 30 serierunder.

Joores ankomst har hatt mye å si i så måte - og var et resultat av AaFKs gode relasjon med Ajax.

- Da vi trengte ny assistenttrener i sommer, tok det ikke lang tid før jeg tok kontakt med Anton etter tips fra en kompis i Ajax. Å innhente kompetanse fra andre land kan utvilsomt være gull verdt. Det sier seg selv at det finnes mange strålende trenerkandidater i andre land, har Fredriksen tidligere forklart til Dagbladet.

- Hvordan er denne ekstreme forvandlingen mulig? Hva har dere gjort?

- Vi har et felles syn på fotball og har en nederlandsk stil i AaFK. Vi er et spillende lag som angriper raskt og direkte, som skaper rom og utnytter rom. Anton har dessuten bidratt med en del nye detaljer, som har gitt oss bedre struktur og mer balanse i laget. Det er ikke snakk om omveltende endringer, men små nyanser.

Brann - Aalesund starter kl. 18.00 og sendes på Eurosport Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer