IKKE I TETEN: Katrine Aalerud strevde opp Col d'Izoard i torsdagens La Course. FOTO: procycling.no
IKKE I TETEN: Katrine Aalerud strevde opp Col d'Izoard i torsdagens La Course. FOTO: procycling.noVis mer

Kvinnenes WorldTour:

Aalerud fikk det tungt opp Col d'Izoard

Hitec-klatreren slet i avslutningen i La Course.

(procycling.no): I torsdagens La Course by Le Tour de France var Katrine Aalerud kaptein for norske Hitec-Products. Men den klatresterke 22-åringen fikk det tungt i finalen.

Det var på de siste 14,1 kilometerne, i den siste stigningen, at avgjørelsen falt. Med 7,3 prosent i snitt skjedde utskillelsen raskt opp Col d'Izoard. Katrine Aalerud er vanligvis en meget solid klatrer, men Hitec-rytteren måtte slippe teten tidlig i bakken.

Ni kilometer fra toppen sakket hun akterut, og mistet kontakten med favorittgruppa. Omlag 20 ryttere satt igjen.

– Det var en hard opplevelse. Jeg gjorde som jeg skulle. Jeg hvilte inn i bakken, og fikk god hjelp fra laget. Jeg visste at om jeg holdt følge med de beste så skjønte jeg at muskulaturen kom til å stivne. Så det er bedre å bare ta det i sitt eget tempo, sier Aalerud i intervju med TV 2 etter målgang.

– På slutten klarte jeg ikke å ta igjen den gruppen som var målet. Men jeg er greit fornøyd. Her er det den sterkeste som vinner, og jeg gjorde så godt jeg kunne. Takk for hjelpen til laget. De var helt herlige, konstaterer Hitec-syklisten.

Aalerud er inne i sin første sesong som proff for Hitec-Products. Bak seg har hun solide resultater som 20. plass i Liège-Bastogne-Liège, og sjetteplass i WorldTour-rittet Tour de Yorkshire.

– Det var gøy i dag. Det er selvfølgelig hardt. Men man må bare kjøre det man er god for. Beina mine var ikke sterke nok. Jeg kjørte det jeg var god for. Men det er første året mitt som proff. Så jeg kan ikke forvente all verden. Jeg må gjøre mitt beste og lære av det. Det er gøy å kjøre på det høyeste nivået.

Aalerud fullførte rittet på 24. plass, 5:35 bak vinneren.

La Course har foregått på Champs-Élysées de siste tre årene, men i år fikk kvinnene sjansen opp den siste fjelletappen i touren. 67,5 kilometer, med avslutning opp Col d'Izoard, utgjorde den fjerde utgaven av La Course.

Nederlandsk seier

Annemiek Van Vleuten (Orica-Scott) var kanskje den aller største favoritten før torsdagens La Course, og nederlenderen levde opp til forventningene.

Orica-kapteinen støtet med snaue fem kilometer igjen, men ble fulgt av Lizzie Deignan (Boels-Dolmans). Van Vleuten kjørte på med nok en tempoøkning, og da måtte briten gi tapt.

Van Vleuten økte raskt, og over målstreken var hun 42 sekunder foran Deignan. Elisa Longo Borghini (Wiggle High5) fulgte bak Boels-rytteren, mens Megan Guarnier (Boels-Dolmans) ble nummer fire.

Jaktstart på lørdag

Kvinnene er ikke ferdig med sykling på franske veier denne uka. WorldTour-rittet er avsluttet, men lørdag venter en ny utfordring for de beste rytterne i La Course.

De 20 beste rytterne fra torsdagens ritt (eller alle innenfor fem minutter bak vinneren) skal sykle en jaktstart i tempoløypa til herrene. Her vil rytterne starte med utgangspunkt i rittet opp Col d'Izoard.

Dermed vil Van Vleuten starte først, 42 sekunder foran Deignan. Aalerud var 35 sekunder for sent ute til å få syklet torsdagens jaktstart.

Gåskjenn i bakken

La Course startet ikke ideelt for Hitec-Products, da Ingvild Gåskjenn gikk i bakken i den nøytrale sonen. 19-åringen kom fra uhellet uten store skader, og var snart tilbake på sykkelen.

Da starten endelig gikk kom angrepene øyeblikkelig, men det tok tid før et brudd fikk noen større luke.

Tre igjen

Med drøye fire mil igjen til toppen Col d'Izoard ble antallet Hitec-ryttere i feltet redusert til tre i noen kilometer. Cecilie Gotaas Johnsen ble kjørt av da tempoet forble høyt, men sammen med en liten gruppe klarte hun å kjøre seg opp igjen.

Fem damer slet seg løs fra feltet, men de fikk aldri en stor ledelse. Etter å ha kjempet 11-12 sekunder foran forfølgerne en periode, ble også dette bruddforsøket kjørt inn.

Den offensive kjøringen ga seg ikke, og tyske Charlotte Becker var langt framme for Hitec-Products.

Ensom rytter i front

Linda Villumsen (VeloConcept) førte an med tre mil igjen. 32-åringen var den første utbryteren som fikk en større luke.

Med 23 kilometer igjen ledet newzealenderen med 53 sekunder. Hovedfeltet begynte å knappe innpå, med Becker og Katrine Aalerud langt framme.

Col d'Izoard

Villumsen sin ledelse var nede i 15 sekunder da rittet nådde starten av Col d'Izoard, med 14 kilometer igjen.

Et fortsatt stort felt fulgte bak VeloConcept-rytteren, men Charlotte Becker begynte å slite. Dermed var Katrine Aalerud alene som Hitec-rytter i feltet inn på de siste ti kilometerne.

Den ensomme rytteren i tet ble jaktet på av et mellombrudd på tre ryttere, men hovedfeltet fulgte like bak. Trioen ble kjørt inn med drøye ni kilometer til toppen, og Villumsen sin ledelse var stadig mindre.

Aalerud må slippe

Inne på de siste ni kilometerne måtte Katrine Aalerud slippe favorittgruppa, som talte omlag 20 ryttere.

Tetgruppa sprakk ytterligere opp i et brattere parti med syv kilometer igjen. Lizzie Deignan (Boels-Dolmans) hadde tauet feltet lenge, men da lagvennine Megan Guarnier måtte slippe roet briten det ned.

Det samlet seg en gruppe på ti ryttere i front, før Deignan igjen tok iniativet.

Angrep mot toppen

Annemiek Van Vleuten støtet med 4.7 kilometer igjen, men Orica-Scott-rytteren ble fulgt av Lizzie Deignan. Dog klarte ikke briten å følge nederlenderen da hun satte inn enda en fartsøkning.

34-åringen fikk raskt flere sekunder på Boels-Dolmans-rytteren. Fire kilometer fra toppen hadde hun 20 sekunder, og ledelsen økte opp mot toppen.

Seieren på toppen av Izoard var hennes femte for sesongen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!