Aalesund beskyldes for kampfiksing

Taper Aafk poeng med vilje?

Årsaken er at det skal ha blitt omsatt mer enn vanlig hos bettingselskapene på denne kampen, spesielt hos selvskapet Betfair. Dagbladet har motatt flere uavhengige tips om usedvanlig stor aktivitet rundt oppgjøret mellom opprykksfavoritt i 1. divisjon Aalesund og bunnlaget Manglerud Star. I tippemiljøene florerer ryktene om kampfiksing, som også diskuteres flittig i diskusjonsforumer på internett.

- Dette tar vi med knusende ro og bryr oss veldig lite om. Vi har ingen italienske tilstander her, forsikrer Aalesund-trener Per Joar Hansen.

Idioti

Han mener ingen som så kampen kan beskylde Aalesund for å spille svakt med viten og vilje.

- For de som så kampen faller dette på sin egen urimelighet. Vi bryr oss fint lite om hva folk satser pengene sine på, sier Hansen.

- Visst gjorde vi en veldig dårlig 1. omgang, men i 2. omgang hadde vi store sjanser til å avgjøre. Det er bare å spørre Tor Hogne Årøy om den kjempesjansen han satte i stolpen, påpeker Hansen.

Aalesund-treneren liker dårlig at spillerne hans beskyldes for å tape poeng med vilje. I følge ryktene skal minst to navngitte spillere ha tatt imot penger for at Aalesund ikke skulle vinne kampen. Hansen på sin side lar seg ikke lengre overraske over hva man kan bli konfrontert med som fotballtrener.

- Jeg har opplevd det meste, og lar meg ikke overraske av noe lengre. Jeg setter dette på kontoen for idioti, sier Hansen.

 HELT ROLIG:  Aafk-trener Per Joar Hansen avviser fullstendig at klubben skal ha vært innblandet i ulovligheter mot Manglerud/Star. -  Dette tar vi med knusende ro og bryr oss veldig lite om. Vi har ingen italienske tilstander her, sier Hansen. Foto: Fridgeir Walderhaug
HELT ROLIG: Aafk-trener Per Joar Hansen avviser fullstendig at klubben skal ha vært innblandet i ulovligheter mot Manglerud/Star. - Dette tar vi med knusende ro og bryr oss veldig lite om. Vi har ingen italienske tilstander her, sier Hansen. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Uvanlig høyt Nordisk markedssjef i Betfair, Jacob Weinreich, vedgår at det ble omsatt usedvanlig mye på oppgjøret mellom Manglerud Star og Aalesund hos dem. Den totale omsetningen på kampen var 334 582 pund - nærmere 3,9 millioner kroner.

- Dette er mye, men ikke overraskende mye. En vanlig kamp av denne typen har vanligvis en omsetning på rundt 200 000 pund, sier Weinreich.

- Beløpet var såpass stort at vi valgte å sjekke det ut nærmere, men vi fant ikke noe feil med budene som kom inn. Vi har gode rutiner på å sjekke ut mistenkelige beløp, sier han. Han vil ikke kommentere om det ble satt inn store enkeltbeløp like før kampstart.

- Er det mulig at denne kampen var fikset?


- Nei, det er ikke mulig. Men samtidig kan jeg aldri garantere noen ting, sier Weinrich.
 

Oddsen hos vanlige bookmakere forandret seg også merkelig, i følge eksperter. Oddsen på Manglerud gikk ned, mens favoritten Aalesunds faktisk ble litt høyere ettersom kampen nærmet seg. Hans Michael Hansen i OddsNet.com mener det er vanskelig å finne en naturlig forklaring på hvorfor bevegelsene i spillet ble som det ble.

- Det hendte ikke noe ekstraordinært på noen av lagene etter at oddsen ble satt. Da tenker jeg på skader eller liknende som kan tilsi slike bevegelser, forklarer Hansen.

Ikke unormalt

Ifølge ryktene skal også omsetningen på Centrebet ha vært så stor, at de måtte stenge kampen før kampstart. Det avkrefter pressesjef Frank Hansen i Centrebet.

- Vi stengte noen minutter før, men det er ikke unormalt. Når fire av fem spill går på det ene laget kan det være at vi stenger noen ganger for sikkerhetsskyld, forklarer han, og legger til at ingen satset usedvanlig store beløper på kampen hos dem.