Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aalesund-bragd med 10 mann i 70 minutter

Slo storfavoritt Molde på straffekonk etter dramatisk cupfinale.

GLEDE: Kjetil Rekdal løper ut for å møte spillerne sine etter straffesparkkonkurransen som avgjorde til AaFKs fordel. Aalesund slo tilbake med en mann mindre, og slo Molde i cupfinalen.Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
GLEDE: Kjetil Rekdal løper ut for å møte spillerne sine etter straffesparkkonkurransen som avgjorde til AaFKs fordel. Aalesund slo tilbake med en mann mindre, og slo Molde i cupfinalen.Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

||| ULLEVAAL (Dagbladet): Aalesund - Molde 2-2 (7-6 etter straffer).

Etter en 120 minutters lang cupfinalethriller skulle cupfinalen for første gang i historien avgjøres på straffespark.

Det endte lykkelig for Aalesund.

Tangotrøyene hadde scoret på sine fire første forsøk da veteran Amund Skiri steg fram for å ta det avgjørende sparket. Kjetil Rekdal, som sikkert ville tatt straffe selv om han kunne, gjemte ansiktet sitt i hendene.

Men Skiri holdt roen og dunket ballen i mål via stolpen.

- Jeg snakket litt med Tor Hogne før jeg skulle fram. «Skal jeg fram og avgjøre nå», spurte jeg. «Det ser sånn ut», sa Tor Hogne. Og sånn ble det. Det var så nært at den gikk stolpe ut, så gikk den stolpe inn i stedet. Det er jeg glad for, sier Skiri til TV 2 etter kampen.

- Aalesund som ikke har noe bedre enn 11. plass i toppserien fra før. Og med ti mann i store deler av kampen, det er jeg stolt av, sier Skiri.

Coaching i verdensklasse
Dermed er Aalesund cupmestere for første gang i klubbens historie, og måten de greide det på er ikke mindre enn en bragd: 

For etter at Fredrik Carlser ble utvist tidlig i 2. omgang måtte laget spillte 70 minutter med en mann mindre. Likevel greide de å komme tilbake to ganger, og til slutt vinne.

Molde tok 20 poeng mer enn AaFK i serien, vant enkelt i begge de innbyrdes møtene og var storfavoritter i cupfinalen.

Men tapte mot et heroisk Aalesund-lag som tok ut absolutt alt av krefter og litt til.

- Det er bare helt sjukt, en fantastisk prestasjon av laget mitt. Og opp mot verdensklasse i coaching fra oss på sidelinja. Det er direkte avgjørende for at vi holder stand og kommer tilbake mot Molde, sier trener Kjetil Rekdal til TV 2 etter kampslutt.

Og fortsetter skrytet på pressekonferansen etter feiringa:

NORGESMESTER 2009: Aalesund. Foto: EIRIK HELLAND URKE / DAGBLADET
NORGESMESTER 2009: Aalesund. Foto: EIRIK HELLAND URKE / DAGBLADET Vis mer

- Det var en fantastisk fotballkamp, og prestasjonen er meget, meget bra. Seks unggutter på 20 år mot et lag med stjerner.

- Vi spiller 4-1-4 nesten i ekstraomgangene, og så så lykkes vi. Det er lov å skryte av treneren også, vi får mye kjeft når det går dårlig, og både jeg og geir traff perfekt i dag, sier han.

Kjetil Rekdal har nå vunnet cupen med både Molde, Vålerenga og Aalesund.

- Jeg har ikke tapt en cupfinale ennå. Bank i bordet, sier han.

- Det kommer, replisererer Kjell Jonevret fra siden.

- Det verste som er er turbulens i fly og å se på straffekonker. Jeg skulle gjerne tatt den siste selv. Da hadde jeg vært sikker på at vi skulle vinne, sier Rekdal.

Mota synderen

Slik var straffekonken, spark for spark:

* José Mota skyter lavt til høyre for Lindegaard. Dansken ligger to meter utenfor streken og redder - men Helgerud godkjenner.

* Khari Stephenson skyter dårlig for AaFK, men lompa går under kroppen til Lillebakk og i mål. 1-0.

* Makthar Thioune skyter også til høyre for Lindegaard. Scorer. 1-1.

* Johan Arneng finter ut Lillebakk og triller ballen motsatt vei. 2-1

* Vegard Forren med et herlig straffespark, Lindegaard går feil vei. 2-2

* Pablo Herrera dunker ballen utenfor rekkevidden til Lillebakk. 3-2.

* Christian Steen bredsider til høyre for Lindegaard, scorer. 3-3.

* Demar Phillips med en kald straffe, igjen til høyre for Lillebakk. 4-3.

* Pape Pate Diouf må score og gjør det. Lindegaard går feil. 4-4.

* Amund Skiri med det avgjørende straffesparket for AaFK: Banker ballen til høyre for Lillebakk, i stolpen og inn. 

- Jeg ga råd: Skyt i hvertfall hardt i et hjørne. Våre var veldig suverene. Det hyggelige var at alle ville ta, til og med Lindegaard ville ta. Og alle scoret, forteller Kjetil Rekdal.

Burde gitt AaFK drømmestart

Diego Silva ble foretrukket framfor Tor Hogne Aarøy fra start og burde takket for tilliten da kampen bare var 77 sekunder gammel. 

1-0: Mame Biram Diouf kronglet inn 1-0.Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
1-0: Mame Biram Diouf kronglet inn 1-0.Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

Et skrekkelig utspill fra Knut Dørum Lillebakk gikk rett i beina på Fredrik Carlsen 40 meter fra mål. Han fosset mål mot, fikk to mot en og slapp pasningen til Diego Silva i rette sekund.  

Men brasilianeren var ikke kald nok i det avgjørende øyeblikket og sendte skuddet en meter utenfor stolpen.  

Aalesund åpnet uansett kampen lovende, og nektet Molde å finne den rytmen og flyten de har på sitt beste. På dødballer hadde de imidlertid trøbbel, og bare dårlig timing fra Mame Diouf forhindret MFK-ledelse etter 12 minutter da han ble stående helt alene på bakre stolpe etter et kjapt Hoseth-frispark.  

Mame kranglet inn ledelse

Men lar du en spiller som Mame slippe til på dødballer gang etter gang er baklengsmålet på et eller annet stadium uunngåelig.   27 minutter inn i kampen satt timingen som den skulle.

Et nytt frispark ble slått inn i boksen, og i duell med Amund Skiri fikk Mame kranglet ballen med seg og tuppet den i mål fra kloss hold.

MFK-spissen var så vidt i ryggen på Skiri, men ikke verre enn at dommer Kristoffer Helgerud gjorde rett i å godkjenne målet.  

Mame feiret med en salto som meget vel kan gi Nani konkurranse om å være Manchester Uniteds akrobatiske alibi i tida framover, før han kysset klubbmerket på Molde-drakta med stor lidenskap.  

At Molde scoret først var kanskje ikke det kampen trengte mest sett fra et objektivt ståsted, men AaFK var ikke helt ufarlige utover omgangen. Ikke minst siden MFK-keeper Dørum Lillebakk ikke akkurat framsto som sikkerheten selv mellom stengene.  

På en AaFK-corner mislyktes han med utboksingen og sendte den rett på panna til Khari Stephenson, men jamaicaneren headet over.

Sjansestatisikken viste 2-2 da Helgerud sendte lagene til pause — og det gir et nokså riktig bilde av det som var en jevnspilt og lite velspilt 1. omgang.  

Carlsen utvist

Men de som håpet på et AaFK-comeback etter pause fikk en kraftig kaldusj da 2. omgang bare var noen få minutter gammel:  

Fredrik Carlsen hadde allerede fått et gult kort i 1. omgang da han rev ned Mame Diouf,  uten at det hindret fram å gjenta bedriften på Vegard Forren da MFK-stopperen la an til skudd. Helgerud hadde ikke annet valg enn å dele ut et nytt gult, og dermed rødt.
 

Nå hadde ikke AaFK lenger et lite, men et gigantisk fjell å bestige. Og lukta av Molde-gull hang tungt over Ullevaal Stadion. Men da det så som mørkest ut slo Aalesund tilbake. 
 
AaFK til himmels
En utsøkt gjennombruddspasning sendte Diego Silva alene med Lillebakk. Brasilianeren førte ballen rundt MFK-keeperen før han gikk teatralsk i bakken.

Helgerud viste ingen tegn til å dømme straffe, men på bakre kom Glenn Roberts stormende og skjøv inn utlikningen.  

SALTO: Og feiret som han pleier.Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
SALTO: Og feiret som han pleier.Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

Det er nettopp slike øyeblikk den trofaste AaFK-fansen har lenget etter, og nå revnet Bendit-svingen fullstendig i en kollektiv oransj ekstase. Glenn Roberts kastet seg inn i fansens armer og AaFK hadde fått vitamininnsprøytningen de så sårt behøvde.  

For til tross for det tallmessige undertallet var de nesten uforskammet godt med på notene, og Molde fikk aldri spillet som har lyst opp Tippeligaen i år til å sitte.  

Likevel så de ut til å bli snytt for en soleklar straffe da Mame Diouf knakk sammen inne i feltet etter innlegg fra Thione. Fra tribuneplass så det ut som en skandaløs avgjørelse da Helgerud vinket senegaleseren på beina — men reprisene viste at dommeren nok en gang gjorde riktig. 

AaFK var likevel ikke harmløse på sine overganger, og som toppfotballsjef Nils Johan Semb sa det på skjermen:

- Jeg synes nesten AaFK ser farligere ut enn Molde.

De siste 10 minuttene var det likevel de blå som hadde mest trykk, og keeper Anders Lindegaard viste flere ganger hvorfor mange rangerer ham som Tippeligaens beste målvakt med gode inngripener.

Ingen greide imidlertid å få den avgjørende scoringen - og dermed var det klart for 2 x 15 minutters ekstraomganger.

Diouf igjen

Hvor Mame Biram Diouf igjen viste hvorfor han kommer til å bli dypt savnet i Molde. Fem minutter inn i forlengelsen viste han igjen sin enorme spisskompetanse i lufta, og raget et hode høyere enn alle andre på corneren fra Makthar Thioune.

Denne gangen kunne selv ikke Lindegaard redde AaFK og Molde var tilbake i førersetet. Kjell Inge Røkke danset afrikansk dans på tribunen og cupfinalebøtta virket å være i boks.

Men tapre Aalesund-spillere nektet å gi opp, la Molde under press med én mann mindre og testet Lillebakk med flere giftige avslutninger.

José Mota hadde en eventyrlig mulighet til å punktere kampen da han kom alene med Lindegaard i 2. ekstraomgang, men han somlet for mye med avlutningen og ble taklet av Jonathan Parr. Molde-spissen burde nok likevel hatt straffe, men fikk det ikke.

Aarøy slo tilbake

SÅ RØDT: Her får AaFKs Fredrik Carlsen korrekt det røde kortet bare noen minutter inn i 2. omgang. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX
SÅ RØDT: Her får AaFKs Fredrik Carlsen korrekt det røde kortet bare noen minutter inn i 2. omgang. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX Vis mer

Kjetil Rekdal kastet inn fyrtårnet Tor Hogne Aarøy i ekstraomgangene for å skape panikk i Molde-feltet. Og gjett om han gjorde det:

Med fem minutter igjen av 2. ekstraomgang fikk Ville Jalasto slått inn fra høyre. Vegard Forren greide ikke å blokkere, og på bakre stolpe ble Kristoffer Paulsen Vatshaug smågutt mot giganten på to meter og fire centimeter.

Aarøy headet sitt kjære AaFK tilbake i kampen og sikret straffesparkkonkurranse.

Som endte i vill jubel for de oransje og tårer for de blå.

- Jeg er bra fornøyd med uttellinga denne sesongen. Vi har gjort en veldig bra sesong, media og eksperter hadde oss på mellom 10 og 14. plass. Bare sjimpansen i Kristiansand som tippet brukbart, den var på sølv tror jeg, trøster trener Kjell Jonevret.

- Vi begynte seosngen uten landslagsspillere, og avsluttet sesongen med fem, sier han.

- Bare for å understreke, jeg synes Molde har spilt den beste fotballen over lang tid. Kjell står for noe som vi norske trenere er nødt til å se på, i overgangsspill og eget spill. Han har utviklet mannskapet sitt fra Adecco og opp, seriesølv og cupfinale i år står det all respekt av. All ære til Kjell og Molde, sier Kjetil Rekdal.

POKALEN: Johan Arneng løfter det synlige beviset.Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
POKALEN: Johan Arneng løfter det synlige beviset.Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media