Aalesund skrev historie

Aalesund er endelig eliteserieklubb i fotball. 5-1 over nærmeste opprykksrival Sandefjord søndag sendte klubben til himmels.

For trener Ivar Morten Normark ble opprykket spesielt. Han scoret for Mjølner da Narvik-klubben snøt AaFK for kvalifiseringsplassen i 1988. Da han ble ansatt som Aalesund-trener for to år siden, sa han at han skulle gjøre det godt igjen.

Det tok ham to år, og nå er Normark også helt i Ålesund. Årets sesong har vært en eneste stor opptur. Klubben klarte også ta seg til semifinalen i cupen.

- En makeløs tilfredsstillelse å klare opprykket. Jeg gir min fulle ros til spillerne for de det har prestert denne sesongen. Det har vært over all forventning, sa en lettet Ivar Morten Normark.

Nervøst

Hjemmelaget kunne spilt uavgjort mot Sandefjord og vært klar for opprykk, mens Tom Nordlies mannskap måtte vinne.

Det ble en nervøs åpning på Kråmyra hvor Sandefjord var best de første 20 minuttene. Gjestene hadde to store målsjanser som Tom Helge Jacobsen misbrukte.

Da Aalesunds Frode Fagermo skjøt ballen i mål fra 20 meter etter en drøy halvtime, var det målet som avgjorde kampen. For etter scoringen begynte spillet også å stemme, og vertene tok mer og mer over. Med et nytt mål før sidebytte ved Tor Hogne Aarøy skjønte alle at dette ville gå veien.

Etter pause var Aalesund fullstendig overlegne og skapte en haug med sjanser. Da Fagermo og Eirik Hoseth gjorde 3-0 og 4-0, var det bare snakk om hvor stor seieren ville bli. Sandefjord fikk sitt eneste mål på et direkte frispark ved Frode Fredriksen, men veteranen Herman Ekeberg avsluttet ballet foran over 9000 tilskuere med 5-1-scoringen.

Aalesund avsluttet en overbevisende hjemmesesong. Laget tapte bare en eneste kamp på Kråmyra. Det var mot sunnmørsnabo Hødd.

Lite fornøyd

- Jeg var lite fornøyd til å begynne med. Vi var altfor tafatte og tapte alle duellene. Men så kom det forløsende målet, og nervene forsvant. 2. omgangen vår var rett og slett fantastisk. Da feiet vi all tvil til side, sa AaFK-treneren, som tok spillerne med på festmiddag søndag kveld. Banenes beste spiller var AaFKs Paulo dos Santos. Han har sonet tre kampers karantene, men var tilbake og storspilte. Landslagsspilleren fra Kapp Verde-øyene herjet på høyrekanten. Fredag skrev han under en treårskontrakt med klubben. Sentralt på midtbanen holdt Trond Fredriksen og Frode Fagermo også et høyt nivå.

Hos Sandefjord var Tom Helge Jacobsen best da laget hang bra med tidlig i 1. omgang. Sandefjord, som satte seg i bussen umiddelbart etter kampen for å rekke flyet til Torp, får en sjanse til i kvalifisering mot Brann.

- Vi hang bra med i 1. omgang, men etter pause spilte vi som lilleputter. Aalesund kjørte over oss og vant fortjent, sa Tom Nordlie til NRK.

Nordlie ser lyst på kvalifiseringssjansene mot Brann.

- Vi har i hvert fall vunnet flere kamper enn dem, sa Nordlie.

Utvikle seg

Aalesund-ledelsen varslet at de vil beholde opprykkslaget neste sesong, kanskje med noen få forsterkninger. De mener laget er godt nok til å kunne hevde seg også i eliteserien.

- Det er et lag som fortsatt vil utvikle seg. Vi vil også få forberedt oss bedre foran neste sesong, sa Normark.

Neste år får også laget en ny stadion å spille på. Den blir neppe ferdig før til sommeren, så AaFK må gå noen runder med Norges Fotballforbund for å få dispensasjon til å spille på Kråmyra, som til tross for all nedbøren i det siste var overraskende bra å spille på.

I nedrykksstriden i 1. divisjon var det virkelig dramatisk. Ørn-Horten berget plassen Skeid ved å snu 0-2 til 3-2 mot jumbolaget Tollnes med scoring i siste minutt. Skeid falt til nedrykksplass, men så fikk Åsane et baklengsmål mot nestjumbo Lørenskog, tapte 1-2 og rykker ned med ett minusmål mer enn Skeid.

(NTB)