Aalesunds FK - Norges grådigste

Debutant Aalesunds FK er klubben som tar høyest pris for den billigste voksenbilletten i hele Tippeligaen. Nå raser supporterne.

150 kroner må du ut med for den rimeligste billetten for å se Ivar Morten Normarks mannskap i klubbens debutsesong i norsk toppserie. Det er samme pris som det koster å se Vålerenga og Lyn på Ullevaal stadion. Men fasilitetene på landslagsarenaen og snart riveklare Kråmyra er det mange divisjoners forskjell på.

Tilreisende supportere blir som oftest plassert på det rimeligste feltet på arenaene, og gjennom sin paraplyorganisasjon Norsk Supporterallianse *NSA+ - som organiserer samtlige supporterklubber i Tippeligaen og 1.divisjon - reagerer de kraftig på det de mener er altfor høye billettpriser.

- Grådighet

- Prisen er en skandale og den vitner om grådighet og manglende fotballkultur, sier NSA-talsmann Richard Jansen til Dagbladet - og minner om at fotballsupportere ikke bare er betalende kunder, men også en del av det produktet klubbene selger.

De færreste klubbene gir rabatt til bortelagets supportere, men med unntak av Ullevaal stadion er alle andre arenaer i Tippeligaen rimeligere på billigste billett enn på Kråmyra.

Et stadion som attpåtil er så umoderne at Aalesund må ha dispensasjon for å spille hjemmekampene der i påvente av at den nye stadionen skal stå klar i høst en gang.

- Nye i gamet

Daglig leder Henrik Hoff i Aalesunds Fotballklubb tar ikke selvkritikk for prisen.

- Vi er nye i dette gamet, og vi kan ikke alt mulig ennå. Det koster å spille i Tippeligaen, og vi er nødt til å hente inn deler av budsjettet på høyere billettinntekter. Vi tar samme pris over hele stadion.

- Er dere ikke redde for å skremme vekk noen med denne prisen?

- Nei. Vi mener 150 kroner er en fornuftig pris for det produktet vi har å tilby, selv om vi spiller på en arena som knapt holder 1. divisjonsnivå.

Sist sesong betalte tilskuerne 100 kroner for å se lagets suksessfulle ferd mot Tippeligaen. Snart settes spaden i jorda for den nye arenaen, Color Line stadion. Hoff kan i det minste berolige supporterne med at prisen der ikke vil bli høyere neste sesong.

- I øyeblikket har vi ingen planer om det. Så vi kan si at fasilitetene i år er de naturskjønne omgivelsene vi har, mens vi neste sesong vil ha en topp moderne stadion, sier Henrik Hoff med et smil.

20 kroner

Supporteralliansen tror mange vil markere avsky mot prisene på Kråmyra ved å holde seg hjemme.

- Dette vil nok påvirke hvor mange bortesupportere som kommer. Folk flest har råd til den ekstra 50-lappen, men for mange vil det bli en prinsippsak. Mange supportere vil nok derfor heller prioritere å reise på en annen bortekamp, sier Richard Jansen.

De fleste klubbene i Tippeligaen ligger på rundt 100 kroner per billett for feltet hvor bortefansen oppholder seg. Men noen klubber skiller seg ut:

Stabæk er aller billigst, med 20 kroner per billett i svingen bak det ene målet.

- Men det er også de dårligste plassene på arenaen. På grunn av løpebanene blir det langt fram til gressmatta, og prisen står litt i forhold til varen de får, sier arrangementsansvarlig Kari Ruud til Dagbladet.

Halv pris

Til kamper hvor Stabæk ikke fyller arenaen, får supporterne også halv pris på billetter pålydende 140 kroner på det ene feltet på sittetribunen.

Rosenborg ønsker også tilreisende fans velkommen med en hyggelig pris. De tar 50 kroner billetten - altså en tredjedel av prisen på Kråmyra!

- Vi synes det er hyggelig med tilreisende supportere. Derfor har vi satt av et felt hvor de kan komme inn til den prisen, sier arrangementssjef Endre Storholt i RBK til Dagbladet.

DYRE Å SE PÅ: 150 kroner må du ut med for den rimeligste billetten hvis du vil se Ivar Morten Normarks mannskap i klubbens debutsesong i norsk toppserie.