Aambø: - Ti norske medaljekandidater

Dagbladet tror på seks gull.

• Papir-Dagbladet i dag: Les vurderingene av medaljesjansene, gren for gren

Jarle Aambø tror på minst ti norske medaljer i Beijing-OL. Toppidrettssjefen mener det er helt realistisk å håpe på flere medaljer enn den norske troppen klarte i Aten for fire år siden.

- Jeg tror på et fantastisk OL, og alle vi som er involvert i OL i Beijing gleder oss. Vi mener også at vi har ti norske medaljekandidater. Det gjelder utøvere i skyting, seiling, friidrett, kappgang, taekwondo, håndball, roing, padling og fotball.

- Kanskje kan vi ha medaljekandidater i noen flere idretter også, sier Aambø.

De første uttakene kommer til å bli gjort midt i mai, og Aambø sier til NTB at han regner med å ha hovedtroppen klar i begynnelsen av juli, men fristen for å bli tatt ut går ikke ut før 23. juli.

- For noen er det fint å få klarsignal tidlig, men det er bedre å vente med andre. Derfor er det vanskelig akkurat nå å si hvordan uttaket kommer til å arte seg, sier Aambø.De aller største norske gullsjansene er det kvinnelaget i håndball og spydkasteren Andreas Thorkildsen som har, men også i roing, padling og seiling er det håp om medaljer av edleste slag.

Lagarbeid

Olympiatoppen er i rute 100 dager før åpningsseremonien på Olympiastadion (Fugleredet) i den kinesiske hovedstaden. Aambø kunne fortelle at ingenting er overlatt til tilfeldighetene i oppkjøringen til OL, og nå er spissen inn mot de aller største medaljekandidatene temmelig massiv.

OPTIMISTISK: I forbindelse med at det er 100 dager igjen til OL i Beijing informerte toppidrettsjef Jarle Aambø tirsdag om status for de norske OL-forberedelsene. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
OPTIMISTISK: I forbindelse med at det er 100 dager igjen til OL i Beijing informerte toppidrettsjef Jarle Aambø tirsdag om status for de norske OL-forberedelsene. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

- Det er mange forskjellige mennesker involvert i støtteapparatet rundt hver enkelt utøver, men det er også svært god koordinering av de enkelte, sier Aambø. Selve koordineringen av arbeidsoppgaver er det Olympiatoppen som står for.De som vil med til OL må dokumentere at de har en plasseringssjanse blant de tolv beste. I en del idretter er det snakk om internasjonal kvalifisering i formen av kvoteplasser eller personlige plasser, mens det i andre idretter som friidrett og svømming, er de målbare resultatene som bestemmer om en utøver kommer til OL eller ikke.

«Tett på»

Olympiatoppen har satt inn store ressurser på det helsemessige i forkant av lekene i Beijing, for det er ikke snakk om annet enn at det er store utfordringer med et OL som går sju tidssoner unna i en by som er preget av enorm forurensing.

- Målet vårt har vært å tilby utøverne våre verdens beste kompetanse i idrettsmedisin, men vi har også lagt vekt på at vi må kunne praktisere den kunnskapen vi sitter inne med.

- Det har vært viktig å være «tett på» alle utøverne, for vi snakker jo også om forebygging av sykdom og skader, sier Ola Rønsen som er medisinsk ansvarlig.

Foreløpig har Norge sikret seg 28 kvoteplasser til OL i Beijing. Noen enkeltutøvere er også sikret plass, men ikke en eneste utøver er formelt tatt ut. Det første uttaket kommer trolig til å bli foretatt like før 17. mai.

(NTB)

Aambø: - Ti norske medaljekandidater
TROR PÅ SEKS GULL: OL i Beijing kan bli riktig så moro, skriver Dagbladets Tormod Brenna i dagens papirutgave.