Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aamodt: - Tidenes beste norske utøver

Svindal-gull for historiebøkene.

PALLPLASSERINGER: Det ble en festdag i alpint for Norge, med blant annet et historisk gull til Aksel Lund Svindal i utfor. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet / AFP / AP / NTB/Scanpix Redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Gratulasjonene og hyllestene strømmer inn til Aksel Lund Svindal - og Kjetil Jansrud.

En av norgeshistoriens største utøvere, kaller kommentatorene Aksel Lund Svindal, som i natt skrev historie. Han tok tidenes første norske OL-gull i utfor.

- Jeg vil kanskje kalle han tidenes beste norske utøver nå. Det er mange gode utøvere i Norge, men i mine øyne er han den største nå, sier tidligere alpinist og nå ekspertkommentator Kjetil André Aamodt om Svindal.

Kjetil André Aamodt er forøvrig den nordmannen som har vært nærmest OL-gullet. I 1994 tok han OL-sølv på hjemmebane.

I historiebøkene

Aksel Lund Svindal ble tidenes eldste OL-vinner i alpint da han tok Norges første olympiske utforgull gjennom tidene.

Romerikingen var 35 år og 51 dager gammel da han torsdag suste ned til en av karrierens største triumfer i Pyeongchang. Det gir han en ekstra plass i historiebøkene.

Den gamle aldersrekorden tilhørte østerrikske Mario Matt. Han vant slalåmrennet i Sotsji for fire år siden i en alder av 34 år og 319 dager.

På plassen bak Matt følger Kjetil André Aamodt. Han hadde også passert 34 år med god margin da han vant super-G-rennet i Torino i 2006.

Første med tre gull

Videre nedover lista følger østerrikerne Stephan Eberharter og Michaela Dorfmeister. Begge var 32 år da de tok OL-gull i henholdsvis 2002 og 2006.

Den eldste alpinisten som har tatt medalje i et OL, er for øvrig amerikanske Bode Miller. Han var 36 år og 127 dager da han ble bronsevinner i super-G under vinterlekene i Sotsji.

Den rekorden slår ikke Svindal i dette OL. Romerikingen er derimot den første alpinisten som tar tre internasjonale mesterskapsgull i utfor. Romerikingen ble verdensmester i disiplinen både i 2007 og 2013.

Svindal og Dorfmeister

Ved siden av Aksel Lund Svindal er Kjetil André Aamodt den eneste norske alpinisten gjennom historien som har mer enn ett OL-gull.

Torsdagens seierherre er for øvrig den andre alpinisten i historien som sikrer seg OL-gull i begge de to fartsdisiplinene super-G og utfor. Svindal vant super-G i Vancouver i 2010.

Den eneste andre alpinisten som har maktet det samme, er nevnte Michaela Dorfmeister. Hun vant begge gullene i Torino i 2006.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!