Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aamodt advarer

Henrik Kristoffersen (25) og Aleksander Aamodt Kilde (27) kjemper om sammenlagtkula. NRK-ekspert Kjetil André Aamodt mener de to må være spesielt oppmerksomme på én ting.

JUBEL: Alexis Pinturault (t.v.) og Daniel Yule gratulerer Henrik Kristoffersen etter seieren i Schladming. Foto: NTB Scanpix
JUBEL: Alexis Pinturault (t.v.) og Daniel Yule gratulerer Henrik Kristoffersen etter seieren i Schladming. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da Marcel Hirscher parkerte skia i solveggen før årets sesong, åpnet kampen om den gjeve sammenlagtkula seg for alvor opp.

Østerrikeren hadde vunnet åtte år på rad, og de siste fem sesongene vant han med 401 poeng, 335 poeng, 675 poeng, 497 poeng og 160 poeng.

Han var rett og slett i en egen klasse.

Tøff duell

Men nå brygger det opp til å bli et rotterace om seieren totalt. Med 17 renn igjen leder Henrik Kristoffersen verdenscupen totalt. 25-åringen har 877 poeng, men halsende like bak jager Aleksander Aamodt Kilde og franske Alexis Pinturault.

Etter to gode plasseringer i helga står Kilde med 820 poeng, mens Pinturault har 822 poeng etter storslalåmseieren søndag. Det er altså 57 poeng som skiller de tre.

NRK-ekspert Kjetil André Aamodt mener at det er ekstra morsomt at to nordmenn leder an:

- Henrik er favoritt. Han har vært jevn i mange år, men det er mer åpent nå. Det er kritisk for Kilde er at han unngår feil, og han må fortsette å plukke mye poeng i fartsdisiplinene, forklarer Aamodt til Dagbladet.

EKSPERT: Kjetil André Aamodt. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
EKSPERT: Kjetil André Aamodt. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Duellen foregår mellom to rake motsetninger. Mens Henrik Kristoffersen er verdens beste i slalåm og storslalåm, liker Kilde seg best i fartsdisiplinene.

Kristoffersen har også jobbet hardt for å få et best mulig individuelt opplegg, mens Kilde lenge har blitt utropt som arvtakeren som skal videreføre kulturen på fartslaget.

- Det gir et ekstra krydder. Det er to forskjellige personer med to forskjellige personligheter. De har valgt å gå ulike veier, men begge er hardtarbeidende og ærgjerrige, forklarer OL-vinneren fra Albertville, Salt Lake og Torino.

Advarsel

Aamodt vant totalkula i 1994, og vet hva som skal til etter en lang karriere i verdenstoppen.

Han kommer med en advarsel til de to nordmennene:

- Det er lett å bli preget av situasjonen de er i. Da er det lett å «holde igjen» for å unngå at du kjører ut i enkeltrenn. Å holde igjen kan være bra for poengene der og da, men det handler om enkeltseire, forklarer Aamodt.

Vinneren av et verdenscuprenn får 100 poeng, mens de neste plassene får 80, 60,50 og 45 poeng.

Det sier alt om hvor viktig det er at frykten for å kjøre ut ikke trumfer råskapen du må ha for å vinne. Aamodt mener derfor at det er viktig at utøverne greier å unngå å tenke for mye på sammenlagtkula underveis i sesongen, til tross for prestisjen det er å kalle seg verdens beste:

- Det er noe eget ved å vinne og kalle seg best i verden, og det er noe spesielt å vinne den kula en gang i løpet av karrieren.

ER DET SANT?!: Lindsey Vonn, som ga seg etter alpint-VM i Åre, fikk en personlig hilsen fra selveste Roger Federer etter sitt siste løp. Det ble veldig godt mottatt. Vis mer

Knallhardt fokus

Utad virker det ikke som de to lar seg affisere av prestisjen. Henrik Kristoffersen la ikke skjul på at han drømmer om sammenlagtkula i intervjuer med Dagbladet før sesongen.

Underveis i sesongen har han fått en rekke spørsmål om det samme, og da har mannen med VM-gull i storslalåm og sølv og bronse fra OL forklart at han utelukket fokuserer på det neste rennet.

Kristoffersen vil kjøre så fort som mulig hvert eneste renn, og ikke tenke på annet enn grønne tall.

Det gjentok pappa Lars Kristoffersen til Dagbladet denne uka.

SEIERSGLIS: Henrik Kristoffersen i Alta Badia. Foto: NTB Scnapix
SEIERSGLIS: Henrik Kristoffersen i Alta Badia. Foto: NTB Scnapix Vis mer

Så vidt Dagbladet forstår er det på grunn av erfaringene teamet har fra tidligere sesonger. Da har til tider det blitt litt for mye fokus på verdenscupen totalt, som igjen har ført til at 25-åringen har holdt litt igjen i enkeltrenn.

Det måtte bli forandret.

Et resultatet av det er at Kristoffersen sa rett ut at han ikke brydde seg da Alexis Pinturault kjørte ut to slalåmrenn på rad - til tross for at det var bra med tanke på sammenlagtkula.

- Aldri hatt det sånn

Slik er det også for Aleksander Aamodt Kilde. Etter noen tøffe sesonger har han virkelig fått ut potensialet i år.

27-åringen har fått en gigantisk selvtillitsboost og har vært stabil gjennom sesongen.

- Jeg har fortsatt mer å gå på. Jeg gjør mye feil i utfor. Men nå er jeg der at jeg kjemper om topp tre hele tida, ikke topp 10, sier Kilde til Dagbladet.

SKAL KJEMPE HELT INN: Aleksander Aamodt Kilde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAL KJEMPE HELT INN: Aleksander Aamodt Kilde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hva kommer det av?

-Det er så enkelt som at jeg har en helt annen balanse nå. Jeg må ikke ha det føret, den snøen eller det utstyret. Jeg stiller opp, ting fungerer og jeg gjør jobben. Jeg gleder meg til renn. Det er en utrolig deilig følelse som jeg har savnet, forklarer Kilde, som også gikk tilbake til sin gamle utstyrsleverandør Atomic før årets sesong.

- Hvordan ser du på sammenlagtkampen?

- Det er åpent. Matthias Mayer er god og alle vet hva Alexis Pinturault er god for. Henrik er stabiliteten selv. Jeg tar det renn for renn. Det hadde vært vanvittig drøyt hvis jeg vant, men uansett er det bra at jeg er der og kjemper. Jeg gir meg ikke, sier Kilde.

  • Verdenscupen i alpint fortsetter med slalåm og paralellstorslalåm i franske Chamonix denne helga.