Aamodt forbauset over fjerdeplass

Kjetil André Aamodt kjørte inn til fjerdeplass i verdenscupåpningen søndag. Han var både fornøyd og overrasket.

Stephan Eberharter, fjorårets suverene vinner av verdenscupen totalt, satte standard med seier i storslalåmrennet. Han fikk med seg franskmannen Frederic Covili og Michael von Grünigen fra Sveits på pallen.

Aamodt var bare 35 hundredeler bak Eberharter.

- Det er litt bittert at det bare skilte 35 hundredeler fram til seieren, men jeg er kjempefornøyd likevel, jeg, særlig når jeg tenker på hvor dårlig det er gått for meg på trening i det siste. Jeg har vært den aller dårligste av oss, sa Aamodt til NTB etter rennet.

Fredag dempet Aamodt forventningene voldsomt og mente han fikk være fornøyd hvis han kom med til finaleomgangen. De spådommene gjorde han skikkelig til skamme søndag.

- Det var ingen bevisst taktikk fra min side å gjøre forventning ene lave, for jeg snakket bare ut fra det som var skjedd på treningen, sa han etter fjerdeplassen.

Han lå på femteplass etter den første omgangen på isbreen Rettenbach i Sölden, og han var den eneste av de norske som kjempet i teten. Bjarne Solbakken og Lasse Kjus lå på 18. og 19. plass etter første omgang, og de fikk de samme plasseringene til slutt. Truls Ove Karlsen og Lasse Paulsen klarte ikke å kvalifisere seg for finaleomgangen.

Måtte kjempe

- Løypa har var slik at man måtte jobbe og kjempe mye. Det gikk på innsatsen, og det gagnet nok meg at det var slik, sa Aamodt.

Vinden jentene slet med lørdag var ikke like sterk under herrerennet søndag, men helt vindfritt var det ikke.

- Jeg gjorde ingen store feil i noen av omgangene, men vinden tok skikkelig i det nederste partiet i finaleomgangen. Det merket jeg godt, men det var vel likt for alle, sa Aamodt, som mente at han også ville vært fornøyd med bare å komme med til finaleomgangen.

- Det gikk mye bedre enn jeg hadde trodd og torde å håpe på. Kanskje jeg kan gå mot en skikkelig stor sesong i storslalåm nå. Det ville vært moro, sa Aamodt.

Best siden VM i 2001

Kjetil André Aamodt har seks verdenscupseirer i storslalåm, men søndagens fjerdeplass er hans beste plassering i disiplinen siden VM i St. Anton i 2001. Det var oppløftende.

- At jeg skulle innlede så bra her tyder på at jeg kan være med å kjempe i storslalåm i år, mener han.

I pausen mellom de to omgangene bestemte han seg for å klinke til i finaleomgangen.

- Jeg tenkte at det ville vært veldig deilig med et skikkelig resultat her, og det klaffet bra, sa han.

For alpinistene har verdenscupåpningen i Sölden vært oppløftende. Det har vært mye norsk jubel med første- og fjerdeplass til Andrine Flemmen og Stina Hofgaard Nilsen lørdag, fjerdeplass til Aamodt søndag. Både på herre- og kvinnesiden er de norske med fra første stund, og det lover godt i en VM-sesong.

(NTB - Per-Kristian Eriksen)

NENESTE: Aamodt var eneste nordmann i nærheten av pallen under sesongåpningen. Bjarne Solbakken og Lasse Kjus fikk det ikke til å fungere på isbreen i Sölden. 18. og 19. plass var en gedigen skuffelse.